Vučić je od Srbije napravio glavni stub stabilnosti u regionu: Šta se sve promenilo u spoljnoj politici naše zemlje

Imidž Srbije se promenio, ona se sada posmatra kao regionalni centar

  • 61

Srbija je danas stabilna zemlja, koja se iskristalisala i kao značajan faktor na Zapadu pa onda i mnogi regionalni igrači moraju da "igraju" sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sa više poštovanja, svesni da se bez naše države mnoge stvari ne mogu rešiti, kažu politički analitičari za Telegraf.rs.

Ko i zašto napada Vučića sada kada ima najveću podršku naroda?

Vučić ne ide u Srebrenicu ove godine: U to vreme biće na sastanku sa Erdoganom

Analitičar Branko Radun primećuje da predsednik Vučić sa pobedom na parlamentarnim izborima prošle i ubedljivom pobedom na predsedničkim izborima ove godine nije ojačao samo svoju poziciju nego je stabilizovao političku situaciju u Srbiji, čime je naša zemlja postala stabilizujući element u regionu.

- U regionu gledano, Srbija je stabilnija u odnosu na neke druge države. U Makedoniji je potpuna nestabilnost, a u Bosni i Hercegovini imamo institucionalni haos. U tom kontekstu Srbija, htela to ili ne, postaje regionalni centar i stabilizujući element. Zbog toga stranci Srbiju vide kao mesto koje je sad jedino stabilno u regionu i kao zemlju bez čije podrške se ne mogu rešiti određeni problemi - kaže Radun.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On navodi da se imidž Srbije promenio u tom smislu da se ona sada posmatra kao regionalni centar.

- Tako nas vide i na zapadu i na istoku. Što je bitno, tako nas doživljavaju i Rusija, i Kina, i EU... Recimo, EU je shvatila da bez Srbije ne može da se kontroliše migrantska kriza. Bez Srbije se teško može provući gasovod ako se obnavlja gasovod Južnog toka... Svima je jasno da je Srbija značajan faktor bez koje ne može ništa da se uradi u Evropi, ali i u Briselu, Vašingtonu, Moskvi. U tom kontekstu jača međunarodna pozicija Srbije ali i Vučića kao lidera - ističe Radun.

Prema njegovim rečima, danas svi znaju kakva se politika vodi za raliku od perioda posle 5. oktobra kada je bilo više političkih lidera na vlasti i kada se nije znalo ko sa kim pregovara, što je stvaralo jednu konfuziju i na unutrašnjem i na spoljnjem planu:

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

- To je narušavalo i ono malo ugleda. Ovo deluje kao jedna uređena situacija, svi znaju sa kim pregovaraju, kakva se politika vodi, ko je odgovoran, što je veoma bitno. 

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je predsednik Vučić faktor stabilnostu u korelaciji sa zaštitom nacionalnih interesa.

Vučić nastoji da gradi dobre odnose a pritom da ne žrtvuje nacionalne interese. U tom kontekstu postiže dobre rezultate pogotovo što se Srbija iskristalisala kao značajan faktor na Zapadu pa onda i mnogi regionalni igrači koji ne vole Beograd, ma ko bio na vlasti u Srbiji, shvataju da moraju da "igraju" sa Vučićem sa više poštovanja i sa više uvažanja nego ranije igrali. Jer, Beograd više nije omražen niti je stigmatizovan u moćnim centrima na Zapadu - smatra Anđelković.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Da je Vučićeva politika doprinela regionalnoj stabilnosti primetili su i političari drugih zemalja. Politički savetnik u Ambasadi SAD u Srbiji Šeri Danijels da podsetimo rekao je prošlog meseca da je američki ambasador (Kajl Skat) bio jasan kad je rekao da je bivši premijer, sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, faktor regionalne stabilnosti, ističući da je važno da se svi drugi lideri regiona okrenu pronalaženju zajedničkog interesa.

Isti ton stigao je i od nemačkog šefa diplomatije Zigmara Gabrijela.

- Srbija je faktor stabilnosti u regionu. U drugim delovima zapadnog Balkana stari demoni se ponovo bude, a Srbija daje veliki doprinos da se to ne dogodi - ocenio je Gabrijel.

I bivši ministar spoljnih poslova Italije i savetnik predsednika Srbije Franko Fratini ocenio je da je najvažnije da Srbija zadrži ulogu faktora stabilnosti u regionu i dodao da će tokom predsedavanja predsednika Aleksandra Vučića Srbija takvu poziciju i  zadržati.

Daljinac baner

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    7. jul 2017 | 22:04

    Stabilna politika posvecena miru dovela je do velikog porasta u snazi Srbije u diplomatskim krugovima

  • Vlada

    7. jul 2017 | 21:37

    Kada je neko normalan i nije nacionalista onda to ovako ide. Mir je najbitniji odsvega ljudi moji.

  • kale

    7. jul 2017 | 22:07

    Vučić je podigao ugled Srbije u svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA