Odlazak Fijata bi bio gubitak za celu Srbiju: Štrajkački odbor odbio sve što Vlada nudi

Ove četiri ključne stavke Vladine ponude sindikati Fijata su odbili

Radnici kragujevačke fabrike Fijat Krajsler Automobili već tri nedelje su u štrajku. Za to vreme, radnici su izgubili plate za vreme koje su u štrajku, Fijat je izgubio proizvodnju, kooperanti su izgubili svoj deo posla i svoje plate. Srbija svaki dan gubi na BDP-u zbog štrajka i gubimo na izvozu. Međutim, ono što je manje poznato domaćoj javnosti jesu uslovi pod kojima rade radnici srpske fabrike automobila. Naime, na osnovnu platu od 38.500 dinara, radnici Fijata dobijaju i bonus za Novu godinu, topli obrok i regres iako imaju obezbeđenu ishranu u kantini. Sa još nekim dodacima, to ukupno iznosi između 42.000 i 43.000 dinara koje primaju redovno, odnosno svakog meseca.

Vlada i Ministarstvo su 24 časa na raspolaganju Štrajkačkom odboru i radnicima Fijata: Započeti razgovore što pre, posledice mogu biti velike

Premijerka zagrmela: Apelujem! Prekinite štrajk, nema vremena za gubljenje!

Osim, navedenih pogodnosti, radnici kragujevačkog Fijata su u poslednjih osam meseci dobili dva puta povećanje plata - u novembru 2016 i martu 2017. godine. Takođe, FCA obezbeđuje stipendije za osnovne i master studije za decu zaposlenih i plaća deo troškova za obdanište za njihovu decu.

Inače, pre započinjanja štrajka, poslovodstvo kragujevačke fabrike i radnici su započeli pregovore oko novih kolektivnih ugovora u koji bi bio uključen i bonus efikasnosti koji bi se isplaćivao u februaru svake godine za prethodnu godinu.

Foto: Telegraf

Međutim i pored pregovora sa menadžmentom, predstavnici sindikata su poveli štrajk u jednom od najznačajnih izvoznika srpske industrije i zamajcu privrede.

Naime, odluka o štrajku je doneta na sednici Skupšine Samostalnog sindikata FCA 19. juna posle diskusije koja je vođena zbog nezadovoljstva radnika uslovima i započetih pregovora sa poslovodnim rukovodstvom FCA.

U obaveštenju o štrajku su četiri zahteva, među kojima je povećanje osnovne zarade zaposlenih na 45.000 dinara.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zahteva se i novi način organizacije proizvodnje ili prijem novih radnika na zameni odsutnih koji su na dužim bolovanjima, kao i naknada za dodatne troškove koje ima radnik zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena kada nema javnog prevoza, odnosno pre pet časova ujutro ili posle 22 časa.

Među zahtevima je i isplata i uvećanje bonusa za 2017. i 2018. godinu.

Imajući u vidu značaj Fijata za privredu Srbije, Vlada na čelu sa premijerkom Anom Brnabić se odmah angažovala na rešavanju problema, kako bi štrajk što pre bio prekinut, na zadovoljstvo sve tri zainteresovane strane.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako navode, Vlada Srbije i Ministarstvo privrede su bili i ostaće na raspolaganju i Štrajkačkom odboru i radnicima FIAT-a 24 časa svakoga dana u nedelji što pokazuje i podatak da je bilo dana kada smo svi zajedno do duboko u noć razgovarali sa sindikatima i tražili rešenje za ovu situaciju.

U razgovorima sa Štrajkačkim odborom, Ministarstvo privrede i predsednica Vlade Srbije su u više navrata insistirali na razgovoru svih interesnih strana u cilju rešavanja njihovih zahteva i izražena je apsolutna spremnost da se podrže radnici da se sva pitanja koja smatraju važnim otvore, a tu posebno se misli na:

1) analizi proizvodnog procesa i svih radnih stanica kako bi se, ako je potrebno, optimizovao proizvodni proces da bi radnicima bilo lakše;

2) da se u saradnji sa gradom Kragujevcem reši prevoz radnika u večernjim časovima, što je potvrdio i gradonačelnik Kragujevca;

3) da se uvede „bonus efikasnosti“ od 2017. godine koji će se isplaćivati u februaru svake godine za prethodnu godinu i koji će ući u nove kolektivne ugovore o kojima će se odmah ući u pregovore;

4) da će se, i pored toga što je u poslednjih osam meseci Fijata obezbedio dva povećanja plata – u novembru 2016. i martu 2017. godine, razgovarati o dodatnom povećanju plata.

Iako su Vlada i Ministarstvo privrede kroz navedene tačke upravo podržali ono što je Štrajkački odbor Fijata prvobitno zahtevao, sindikalci smatraju da je sve ovo nedovoljno i jedino na čemu su insistirali je da Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara, što nije moguće u ovom trenutku, u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarstvo privrede apelovalo je na predstavnike radnika i radnike u kragujevačkom Fijatu da budu svesni posledica koje može da ima sve ovo što se u protekle dve nedelje dešava, pre svega, za Fijat, grad Kragujevac i celu Srbiju.

Da bi bilo dobro da se dijalog predstavnika radnika kragujevačkog Fijata sa predstavnicima te kompanije što je moguće pre obnovi jer je to u interesu pre svega samih radnika i sadašnje i buduće proizvodnje u toj fabrici, smatra i profesor na Univerzitetu u Belgiji i ekonomski savetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj.

Krulj je rekao da svako odustajanje od dijaloga u Fijatu ne nosi dobru poruku za bilo koga, te da je izbegavanje dijaloga generisanje problema.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Postavio je pitanje ko zapravo dobija odustajanjem od pregovora, navodeći da se zna ko gubi odustajanjem od razgovara, a to su, kaže, radnici, Grad Kragujevac, cela Srbija.

Naveo je da je izvoz, odnosno spoljnotrgovinska razmena u kojoj Fijat učestvuje u našem bruto domaćem proizvodu velika, te da je cilj da imamo što veći broj moćnih firmi u svim sektorima jer se tako gleda ekonomska snaga jedne države.

Upitan o mogućnosti da Fijat izmesti proizvodnju iz Srbije, Krulj kaže da bi to moglo da se desi, i to u Poljsku, za koju je rekao da je jedna od zemalja EU koja se najviše i najbrže razvija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA