≫ 

Vučić posle istorijskog susreta sa Pensom: Saglasili smo se da rešimo probleme koji nas muče 100 godina

Vučić je u SAD dočekan kao ključni akter stabilnosti u regionu

  • 82

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je danas posetu SAD, prvu u svojstvu šefa države, a prema procenama eksperata, svakako jednu od najtežih.

Predsednik Vučić razgovarao sa senatorima zaduženim za Evropu

Pred Vučićev susret sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom u prvom planu je, prema prognozama analitičara o tome šta će biti ključna tema razgovora, pitanje rusko-srpskih odnosa i uticaj Rusije u regionu.

Vučić se, u međuvremenu, sastao u Beloj kući u Vašingtonu sa Pensom.

-Pens je pokazao veliku čast srpskoj delegaciji, hvala mu na tome. Ja sam veoma zadovoljan tonom našeg razgovora, i pre svega temama i saglasja o većem broju temu. Čestitao sam predesedniku Trampu i Pensu na pobedi i rekao da je Srbija to dočekala sa oduševljenjem kao i da Srbija nema anitamerički odnos.

- Prvi nivo razgovora su odnosi u regionu, na drugom mestu smo pričali o našim bilateralnim odnosima i kako da privučemo što veći broj američkih investitora. Treći nivo razgovora je globalni problem sa terorizmom i naravno tema je bila i odnos sa Rusijom. Ja sam bio veoma otvoren, govorio sam bez rukavica - rekao je iskreno Vučić u uživo uključenju na Pink televiziji.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPULIKE SRBIJE

- Srbija ne može da odgovori svačijim zahtevima. Mi imamo nezavisnu politiku i ne možemo na sva pitanja da odgovorimo kako domaćin želi. Pens je bio veoma korektan i nije me nijednog momenta stavio u nezgodnu situaciju  - rekao je Vučić.

Na pitanje gde je Srbija u odnosu sa Amerikom, predsednik je rekao da SAD nije neprijatelj Srbije.

- Moramo da pokazujemo pozitivniji stav, nećemo se u svemu slagati sa njima, ali te razlike ne treba da čine naš odnos lošijim, naprotiv treba da prevaziđemo različitosti. Mi nismo ničiji ljubimci, niko nama nije oduševljen, ali nas svi poštuju - dodao je on otkrivši da želi da radi za svoj narod i da je za to dobro plaćen kao i da mu je plata 128.000.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPULIKE SRBIJE

Razgovorima s Pensom prethodili su susreti predsednika Srbije u Kongresu, koji su protekli u ohrabrujućoj atmosferi, sudeći po komentarima američkih senatora posle sastanka.

Senator Kristofer Marfi iz Konektikata, demokrata, rekao je da u Senatu postoje neslaganja demokrata i republikanaca oko mnogih pitanja, ali ne postoji neslaganje oko želje za snažnim i dobrim odnosima SAD i Srbije.

- Spoznajemo da sva otvorena pitanja na Balkanu ne mogu biti rešena bez liderstva Beograda. Vučić je u poziciji da može biti taj lider, a mi demokrate i republikanci možemo da to podržimo - naglasio je Marfi.

Vučić je na početku posete rekao da u Vašingtonu očekuje važne razgovore o važnim temama za Srbiju, te da će pokušati da obezbedi vašingtonske administracije za politiku ozbiljnosti, odgovornosti i rešavanja problema na Zapadnom Balkanu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA