Hrvati: Pokušaćemo da rešimo granični spor sa Srbijom, ako ne može tako, idemo na sud

Hrvatsko ministarstvo podseća da se pregovori o granici odvijaju se kroz rad Međudržavne diplomatske komisije, koja je održala ukupno devet sednica, poslednju u septembru 2011, kada su pregovori prekinuti na neodređeno vreme

  • 24

Stav Hrvatske, kada je reč o granici sa Srbijom, je da najpre treba pokušati rešiti spor neposrednim pregovorima, a ako se pokaže da to ne može doneti rezultate, dve države mogu da se dogovore da rešenje potraže pred relevantnim međunarodnim sudskim telom, saopštilo je danas hrvatsko Ministarsvo spoljnih i evropskih poslova.

TV PRESEK U 10: Ponovo radi FIAT, svi detalji požara na Adi Huji, Đukić najavio promene pred Olimpijakos (VIDEO)

Hrvatsko ministarstvo je danas objavilo pregled statusa utvrđenja granica Hrvatske sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, nakon što je objava arbitražne presude o hrvatsko-slovenskoj granici aktuelizovala granična pitanja i s drugim državama, prenosi Hina.

Pomoćnik srpskog ministra spoljnih poslova i šef Sektora za bilateralnu saradnju Goran Aleksić prošle nedelje je rekao da ade na Dunavu pripadaju Srbiji i da je Beograd spreman da se granicni spor s Hrvatskom reši bilateralno, a ako je potrebno na arbitraži ili Međunarodnom sudu.

Hrvatsko ministarstvo podseća da se pregovori o granici odvijaju se kroz rad Međudržavne diplomatske komisije, koja je održala ukupno devet sednica, poslednju u septembru 2011, kada su pregovori prekinuti na neodređeno vreme.

U odnosu na razgraničenje, kako se navodi, stav Hrvatske temelji se na međunarodnom pravu, kako je utvrđeno i u mišljenju Arbitražne komisije za bivšu Jugoslaviju iz 1991.(Badinterova komisija) - da su granice bivših republika SFRJ danom osamostaljenja novih država postale međudržavne granice zaštićene međunarodnim pravom.

Naglašava se da je bivša međurepublička granica (danas međudržvna granica) između Hrvatske i Srbije, kako u Sremu tako i na području reke Dunav (Kenđija, Karapandža, Šarengradska ada, Vukovarska ada, područje u blizini Apatina), "bila je i jeste precizno utvrđena i proteže se na obodu granica katastarskih opština koje su ujedno bile i spoljne granice administrativno-teritorijalnih jedinica svake republike".

Kada je reč o BiH, Hina navodi da je početkom jula parlament BiH najavio da će ponovo otvoriti pitanje gradnje Pelješkog mosta kojim Hrvatska planira da poveže svoju teritoriju, ali i problem razgraničenja na moru.

Problemi oko izgradnje Pelješkog mosta proističu iz toga što Hrvatska i BiH do sada nisu rešile pitanje razgraničenja.

Međudržavna granica proteže se u dužini od oko hiljadu kilometara, pri čemu je sporno oko pet odsto graničcne crte, a jedan deo odnosi se upravo na morsku granicu, odnosno razgraničenje kod Neumskog zaliva.

Ministarstvo navodi i da je između Hrvatske i BiH ostalo otvoreno pitanje da li je granica na svim mestima pravilno utvrđena, ali da bez obzira na to nema poteškoća u njegovoj primeni.

Hrvatska i BiH su potpisale 1999. godine Ugovor o državnoj granici koji države stranke tog ugovora nisu ratifikovale, ali koji se od dana potpisa privremeno primjenjuje.

Između Hrvatske i Crne Gore trenutno se primenjuje privremeni režim razgraničenja kako je to, na privremenim osnovama, uređeno Protokolom uz južnu granicu iz 2002. godine.

Granica na kopnu je u tom protokolu uređena na način da sledi bivšu republičku granicu koja je postojala između dve republike i koju su stručnjaci već ranije bili zajednički utvrdili, tako da stvarno otvoreno pitanje jeste razgraničenje na moru između dve države.

Kad je reč o konačnom utvrđivanju granice, Hrvatska i Crna Gora još nisu usuglasile način kako će do njega doći, podseća ministarstvo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA