IPSOS: Vučićeva popularnost samo raste

Prema istraživanju "Ipsosa", Pokret slobodnih građana Saše Jankovića dobio bi 11 odsto glasova, a SPS osam

  • 21

Ukoliko bi se ovih dana održali parlamentarni izbori Srpska napredna stranka sama bi nadmoćno osvojila skupštinsku većinu, odnosno 54 odsto glasova, pokazuje julsko istraživanje "Ipsos stratedžik marketinga".

Vučiću trijumf u prvom krugu!

Procenat od 54 odsto glasova opredeljenih birača, koliko bi dobio SNS u procentima se skoro poklapa sa onim koji je Aleksandar Vučić dobio na predsedničkim izborima u aprilu ove godine.

Prema istraživanju "Ipsosa", Pokret slobodnih građana Saše Jankovića dobio bi 11 odsto glasova, a SPS osam.

Što se tiče desnice, Šešeljev SRS i Dveri Boška Obradovića nalaze se na ivici cenzusa sa po pet odsto glasova.

Ispod cenzusa bili bi DS i ÐB sa po četiri odsto dok bi ostale stranke dobile ukupno devet odsto glasova, dok se SDS Borisa Tadića se ne nalazi među prvih sedam stranaka.

- Nema dileme da SNS treba da se zahvali na odličnom rejtingu upravo Vučiću, a zanimljivo je upravo to da se rejting stranke skoro poklapa sa njegovim rezultatom na predsednickim izborima.

Foto: Tanjug/Vanja Keser

To nije slucaj sa Sašom Jankovicem, koji je u padu i čiji pokret u procentima ima manje glasača od onoga koliko je ljudi za njega glasalo kao predsedničkog kandidata - rekao je za "Alo" direktor sektora za istraživanje javnog mnjenja u "Ipsosu", Marko Uljarević.

Prema njegovim rečima, sa druge strane, leva strana političkog spektra ima ogranicen ukupan broj biraca, pa je cenu toga što je Janković najjači u opoziciji "platila" Demokratska stranka, koja je već nekoliko meseci ispod cenzusa.

- Ovih sedam stranaka su, prema trenutnoj situaciji u konkurenciji da se nađu u parlamentnu na nekim narednim izborima. Svi ostali su daleko ispod i zajedno imaju devet odsto.

Osim toga, postoji trend pada broja opredeljenih biraca, što je i logicno, pošto su strasti oko predsednickih izbora splasnule, a za predstojece beogradske i lokalne izbore se još ne zna kada ce biti održani", objašnjava Uljarević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA