Na jesen Evropu očekuju dva važna izbora: Srbija je najpametnija investirala

Jasno da će ti izbori jako uticati na evropsku politiku, samim tim i na Srbiju. Uzimajući u obzir česte kontakte sa najvišim zvaničnicima Nemačke i Austrije, čak i prisne, čini se da su vodeći srpski političari dobro investirali u smislu naših interesa

  • 95

Posle holandskih, francuskih i britanskih izbora u prvoj polovini ove godine, Evropu očekuju još dva značajna glasanja stanovnika starog kontinenta. Prvo će na birališta izaći građani najznačajnije članice Evropske unije, Nemačke 24. septembra, dok će tri nedelje kasnije, tačnije 15. oktobra, glasati Austrijanci. Jasno da će ti izbori jako uticati na evropsku politiku, samim tim i na Srbiju. Uzimajući u obzir česte kontakte sa najvišim zvaničnicima ovih država, čak i prisne, čini se da su vodeći srpski političari dobro investirali u smislu naših interesa.

Albanci i Srbi u Švajcarskoj žive kao dobri prijatelji, to mora da nam pođe za rukom i u domovini: Vučić o rešenju kosovskog konflikta

Dačić: Razgraničenje na KiM moguće trajno kompromisno rešenje

Nepuna dva meseca pred savezne parlamentarne izbore u Nemačkoj, kancelarka Angela Merkelova je očigledno uverena u svoj izborni uspeh i neuspeh napada Martina Šulca, pa je staloženo otišla na tronedeljni godišnji odmor.

Vetar u leđa joj daju rezultati poslednjih predizbornih anketa, koji ukazuju da CDU–CSU Merkelove uživa podršku čak 40 odsto birača, a da Šulcov SPD za njom poprilično kaska i ima podršku 24 odsto birača, dok opozicione Levica, Zeleni, Liberal-demokratska partija (FPD) i Alternativa za Nemačku (AfD) imaju svaka po oko osam odsto podrške.

Foto: AP/Tanjug

Ukoliko ovako ostane do 24. septembra zaočekivati je da ćemo Merkelovu gledati na bis, čime će učvrtiti svoju poziciju suverene vladarke Evropske unije.

Njen južni sused takođe se priprema za izbore, a po svemu sudeći najveće šanse za uspeh ima nova evropska politička zvezda - Sebastijan Kurc, aktuelni šef austrijske diplomatije.

Pošto je prvo rešio situaciju u svojoj partiji (OVP), sada na miru može da se posveti kampanji za vanredne izbore. Ipak, i on će poput starije nemačke koleginice prvo na odmor, jer mu rezultati anketa takođe idu na ruku.

Mladi lider Narodne partije Austrije očigledno je veoma omiljen kod birača, pošto mu istraživanja prognoziraju ubedljivu pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima, koji su zakazani za 15.oktobar.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Najnovije istraživanje IMAS instituta pokazuje da je Kurc ubedljivo prvi i da bi trenutno za njega glasalo čak 35 odsto Austrijanaca.

Prema aktuelnom istraživanju 25 odsto Austrijanaca glasalo bi za Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPO) Kristijana Kerna, a 24 odsto za Slobodarsku partiju (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea.

U slučaju ovakvog scenarija, gde bi se Merkel i Kurc našli na kancelarskim pozicijama, Srbija bi imala razloga za zadovoljstvo, tačnije naše najviše rukovodstvo.

Naime, više je nego poznato da nemačka kancelarka podržava politiku srpskog predsednika. Aleksandar Vučić je jedini kandidat kome je Angela Merkel uputila podršku tokom predizborne kampanje i sa njim se susrela.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Takođe, dok je obavljao funkciju premijera, Vučić se više puta sastajao sa Sebastijanom Kurcom, koji ga je označio kao sidro stabilnosti ovog dela Evrope.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prisne odnose sa šefom austrijske diplomatije gaji i njegov srpski kolega Ivica Dačić. Kurc je svojevremeno zahvalio Dačiċu na dobroj saradnji istakavši da se nada da ċe tako biti i u budućnosti, jer, kako je rekao, Vlade u Srbiji prolaze, a Ivica Dačić ostaje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Upravo zbog svega navedenog, najviša vlast Srbije ima razloga za nadu da će imati moćne saveznike u predstojećem periodu koji neće biti nimalo lak, s obzirom na to da nas očekuje finiš evropskog puta omeđen rešavanjem kosovskog pitanja.

- Istraživanja pokazaju da je njihova popularnost u Nemačkoj i Austriji najveća i mislim da je veoma značajno očuvati dobre odnose sa obe države. Sa Nemačkom zbog njene uloge u EU, a sa Austrijom jer ne sumnjivo ima jak uticaj na prostoru Zapadnog Balkana - kaže za Telegraf.rs, Dragan Đukanović, zamenik predsednika Centra za spoljnu politiku.

Foto: Medija centar Beograd

On je rekao da je veoma bitno očuvati strateške odnose sa ovim zemljama, pre svega Nemačkom jer će od nje zavisti dalji proces evrointegracija Srbije.

U tom smislu i diplomata Zoran Milivojević napominje da nas u narednom periodu očekuju odlučujući pomaci na evropskom putu, ne samo kada je reč o otvaranju poglavlja, već i u reformskom procesu.

- Ulazimo u fazu kada će 2019. godine biti izabrana nova Evropska komisija i kada se mi nadamo da će na dnevnom redu biti i pristupanje, i da smo mi jedan od prvih kandidata za ulazak u EU. Biće odlučujući uticaj Nemačke i taj kapital dobrih ličnih odnosa treba da se oplodi na jedan direktan, neposredan način, i mi to očekujemo - rekao je Milivojević za portal Telegraf.rs.

Foto: TV Pink

On kaže da nije slučajno zašto predsednik Vučić ističe grad Niš kao kandidata za naredno mesto susreta u okviru Berlinskog procesa, jer odatle treba da krene i projekat autoputa ka Prištini, koji će se finansirati iz evropskih fondova i Berlinskog procesa.

- Kada sve to uzmemo u obzir, sa pomenutim izborom nove Evropske komisije, imaćemo jednu potpuno novu kvalitativnu situaciju, u kojoj će upravo nove vlasti u ključnim zemljama igrati kapitalnu ulogu za proboj Srbije ne samo u evropskim integracijama, nego generalno proboj ka boljitku o kome se govori. Potpuno jedna nova pozicija Srbije u regionu i Evropi - zaključio je ovaj diplomata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA