Ovo je PET KLJUČNIH ZAHTEVA Srpske liste za pravljenje koalicije na Kosovu

Učešće u novoj kosovskoj vlasti, srpski poslanici imaju svoje uslove koje će postaviti pred albanske partije u Prištini

  • 2

U Skupštini Kosova se nastavlja haotično stanje, jer još nijedna koalicija nije obezbedila dovoljan broj glasova prvo za izbor predsednika parlamenta, a zatim i za formiranje Vlade. Upravo Srpska lista može biti taj tas na vagi, koji će pomoći ili "Ratnoj" koaliciji predvođenoj Ramušem Haradinajem, ili strankama okupljenim oko Demokratskog saveza Kosova, bivšeg premijera Ise Mustafe. Međutim, za učešće u novoj kosovskoj vlasti, srpski poslanici imaju svoje uslove koje će postaviti pred albanske partije u Prištini, kako bi zaštitili interese našeg naroda u pokrajini.

ISTRAŽIVANJE: Šta građani Srbije misle o dijalogu o Kosovu

NOVI PREKID sednice Skupštine Kosova: Pacoli preti, novi izbori u oktobru?

Preduslov za učešće u pregovorima o vladajućem savezu je da albanske stranke najpre prikupe 51 glas u parlamentu. Posle toga bi Srpska lista, koja ima devet poslanika, i uz koju je i predstavnik Goranske zajednice, predstavila svoje "crvene linije", bez čijeg poštovanja neće dići ruku za formiranje nove vlade u Prištini.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

A te "crvene linije" se tiču vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji:

1. formiranje Zajednice srpskih opština;

2. formiranje novih opština sa srpskom većinom;

3. veće učešće Srba u institucijama;

4. zaštita srpske imovine, tj. garancije da se bez predstavnika Srba neće lomiti preko kolena imovinska pitanja koja se njih tiču, odnosno sprečavanje otimanja Trepče, Gazivoda...

5. odustajanje od formiranja "Vojske Kosova".

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Važno je napomenuti da učešće Srba u novoj kosovskoj Vladi od krucijalnog značaja za opstanaka našeg naroda u pokrajini, jer bi u suprotnom bili izopšteni iz donošenja važnih odluka.

Srpski politički predstavnici na Kosovu i Metohiji nisu doneli odluku o stupanju u bilo kakve koalicije u južnoj srpskoj pokrajini, izjavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić i dodao da eventualni glas za formiranje predsedništva i konstituisanje ograna skupštine ne znači i blanko podršku za formiranje kosovske vlade.

Foto: Tanjug/Boki

Rakić je, u intervjuu za "Politiku", rekao da će odnos Srpske liste prema pojedinim albanskim partijama isključivo zavisiti od toga da li će pokazati razumevanje za probleme i želje srpskog naroda na KiM-u.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acap

    10. avgust 2017 | 16:56

    Srpska lista je do juce trazila Haradinaja da mu sude za ratne zlocine a sad bi sa njim u vladu hahaha

  • Ivan

    10. avgust 2017 | 16:22

    E pa gospodo da bi ispunili ovih 5 zahteva vlada bi trebalo da bude kostituisana a kad to se desi posle ništa od istih zahteva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA