Srbija nema originalni Dejtonski sporazum, ni papir na kom piše da Amerikanci nikada neće priznati Kosovo

Nema ni tog papira, oni su, bre, sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo, navodi Dačić

  • 11

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nema original Dejtonskog sporazuma, a da je posle 5. oktobra 2000. godine nestao i papir na kojem je Ričarad Holbruk potpisao da Amerikanci nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Uništen i izgubljen je i originalni primerak Dejtonskog sporazuma, rekao je za "Srpski telegraf" Dačić.

RAZGRANIČENJE SRBA I ALBANACA: Da li je ovo zaista trajno rešenje za vekovni sukob?

Milošević je 1979. bio na vrhu sveta, uz viski je sa Rokfelerom bio na ti: Da li je sa Zapadom "zaratio" zbog Mire Marković?

- Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Dejtonskog sporazuma. Svi Miloševićevi saradnici tvrde, a njegova sekretarica se kune da je Milošević zvao i da joj je dao papir na kome je Holbruk, tadašnji glavni pregovarač između Zapada i Srbije i američki izaslanik, potpisao Miloševiću (tokom pregovora 1998. i 1999) da Amerika nikada neće priznati nezavisnost Kosova -  kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, taj papir je nestao, jer je sve opljačkano.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nema ni tog papira, oni su, bre, sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo - navodi Dačić za "Srpski telegraf".

Dačić je ogorčen i zbog toga što se, kako kaže, ne zna da je Milošević zaslužan za sporazume od kojih država i danas ima koristi.

- Dejtonski sporazum je njegovo delo, kao i druga stvar, ono za šta se još danas jedino držimo, a to je Rezolucija 1244 - navodi Dačić.

Da su dokumenta uništena ili nestala, potvrdili su za "Srpski telegraf" i bivši državni funkcioneri, ali i nekadašnji ministri DOS.

Jedno od objašnjenja gde je nestao "dejtonac" pružio je bivši ministar spoljnih poslova i čelnik DOS Goran Svilanović, koji je tvrdio da nije zatekao ovaj dokument kada je preuzeo resor 2000. godine, a da su mu službenici rekli da je možda izgubljen kada je arhiva sklanjana za vreme bombardovanja 1999. godine, navodi list.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    15. avgust 2017 | 10:00

    za sve promasaje i neuspehe svake vlasti dezurni krivac bice milosevic.on je kriv i sto skoro 20 god posle njegove smrti skoro 70 % zaposlenih jedva prima 350 evra.bice kriv i za jos sledecih 20 god sto isti taj narod nece moci da sastavi kraj s krajem.on je kriv sto imamo ovoliko agencija, dirkcija, komiteta, upravnih odbora..........on je sve izdao, prodao.......a, svaka vlast sadasnja i buduca.....ona nema nista sa tim.

  • Vukasin

    15. avgust 2017 | 13:26

    Ja sam bio 5. Oktobra ispred skupštine imao sam 17.godina. otišao sam u vojsku 2002. Kad sam video šta sam uradio i kome sam pomogao da dođe na vlast i dan danas me je sramota. Molim boga svaki dan samo da mi oprosti. Onda su ljudi radili za 50 maraka ali su svi dočekali penziju. A sada neka je starijima bog upomoći a nekim delom zahvaljujući i meni. Samo da mi oproste. A zato valjda ti što su došli 2000.na vlast i imaju 5,6 posto glasova. Bilo neponovilo se.

  • Petar

    15. avgust 2017 | 09:54

    Jedan od uslova podrske DOSu je bio da Svilanovic bude ministar spoljnjih poslova. On je bio, i ostao njihov covek. Ako saberemo 2+2 jasno je gde su ova dokumenta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA