Zašto je važna sutrašnja sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu?

Dačićevo učešće na sednici Saveta bezbednosti UN biće i prilika za nove bilateralne susrete i nastavak diplomatske borbe, da pitanje južne srpske pokrajine ubuduće ne bude "skinuto" sa dnevnog reda svetske organizacije

  • 2

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra sednicu na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu, a Srbiju će predstavljati prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Učešće na sednici Saveta bezbednosti UN biće i prilika za nove bilateralne susrete i nastavak diplomatske borbe, da pitanje južne srpske pokrajine ubuduće ne bude "skinuto" sa dnevnog reda svetske organizacije.

Kosovo još nije apliciralo za članstvo u Unesko

Ivanović predlaže "kiparski model" za rešenje pitanja Kosova

Prošlu sednicu Saveta bezbednosti UN posvećenu Kosovu i Metohiji, koja je održana sredinom maja, obeležila je rasprava ambasadora o ulozi misije svetske organizacije UNMIK u južnoj srpskoj pokrajini. U tom smislu treba očekivati, nastavak oštre diplomatske borbe Beograda, uz pomoć svojih saveznika, pre svega Rusije i Kine, da se rasprava o situaciji na Kosovu ne povlači sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN.

Foto: Tanjug/MSP

Priština i njeni zapadni saveznici svim silama se trude da ta tematika bude, ako ne potpuno skinuta sa dnevnog reda Ujedinjenih nacija – ono da se bar što više skrajne. Naime, američka ambasadorka u UN Mišel Sison rekla je tada da treba smanjiti misiju Unmika, kao i da se prorede sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu na dva ili jednom godišnje.

To je u najkraćem pozicija sa kojom dve strane dolaze na sutrašnju, novu sednicu Saveta bezbednosti na kojoj će se razmatrati redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

Foto: Tanjug/AP

Guteres je ocenio u najnovijem izveštaju da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima, upozorivši da nema dovoljno napretka, uključujući i Zajednicu srpskih opština, i pozvao obe strane da ožive proces.

U Izveštaju o aktivnostima UNMIK-a i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula navodi se da u tom periodu nije postignut napredak u primeni postojećih sporazuma o uspostavljanju ZSO ni kada je reč o integraciji pravosuđa.

Foto: Profimedia

- Ohrabrujem privrženost načelu da se nesuglasice moraju rešavati isključivo mirnim sredstvima - naveo je Gutereš u tromesečnom izveštaju koji će biti razmatran na sednici SB UN u Njujorku.

Kako je najavljeno iz srpskog Ministarstva spoljnih poslova, ministar Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a u izveštajnom periodu, od 16. aprila do 15. jula ove godine.

Kako se ističe u saopštenju, Dačić će izneti našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gotlib43

    15. avgust 2017 | 21:51

    Ja se plasim za seizmicku buducnost zgrade UN kada sutra na ID zagrmi i zatrese.Samo ako se usput ne oklizne na bananu pa sve ode dodjavola.

  • Imenjak

    15. avgust 2017 | 23:45

    Drz nedaj komentar mrtva Srbijo u tuznoj slobodi ubila te tvoja deca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA