≫ 

Dačić u Savetu bezbednosti UN: U Prištini danas živi 100 PUTA MANJE Srba nego pre 30 godina

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je o Kosovu

  • 13

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je o Kosovu, na sednici na kojoj razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a i situaciji u Pokrajini, a Srbiju je predstavljao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je oštro kritikovao zastoj u primeni Briselskog sporazuma i oslobađanje nekolicine bivših pripadnika OVK.

PITANJE NA KOJE NIKO NE ZNA ODGOVOR: Šta čeka Kosovo posle 24. avgusta?

KOSOVO KAO SVETA GORA: Kakva autonomija postoji na Atosu i da li je to moguće rešenje za srpske svetinje

16.50 - Na Kosovo se vratilo 1,9 odsto proteranih Srba, rekao je Dačić i od generalnog sekretara UN i šefa UNMIK-a zatražio da se podatke o izbeglim i proteranim Srbima vrate u izveštaje o Kosovu. Dačić je naveo da danas u Prištini živi 100 puta manje Srba nego pre 30 godina.

Printksin: RTS

16.37 - Dačić je upozorio na "ogromnu političku nestabilnost" na Kosovu. Šef srpske diplomatije je, takođe, rekao i da pravosuđe na Kosovu "nije u stanju ili ne želi" da procesuira počinioce zločina nad Srbima. Naveo je odluke kosovskih sudova da oslobode Samija Ljuštakua i Ljirima Jakupija, poznatog i pod nadimkom "komandant Naci", obustavljanje istrage o ubistvu Srba u Starom Gracku, kao i nepronalaženje počinilaca ubistva srpskih dečaka kraj reke Bistrice.

16.31 - Nema napretka o formiranju Zajednici srpskih opština i pravosuđu, rekao je Dačić, upozoravajući da je sporazum o SZO potpisan pre četiri godine. "Uvek možemo pronaći razlog za odgađanje... Očekujem vaše sagledavanje objektivnog stanja, a ne stavove koji relativizuju. Srbija će ispuniti sve što je predviđeno Briselskim sporazumom", rekao je Dačić.

Printksin: RTS

16.24 - Ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN obraća se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je istakao značaj redovnog tromesečnog izveštaavanja Saveta bezbednosti o stanju na Kosovu. Dačić je kritikovao izveštaj UNMIK-a navodeći da je izostao deo koji se odnosi na pritiske na kosovske Srbe tokom izbornog procesa.

16.07 - Redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN predstavlja šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji se u rad sednice uključio putem video-linka.

Foto: Tanjug/MSP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je u najnovijem izveštaju da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima, upozorivši da nema dovoljno napretka, uključujući i Zajednicu srpskih opština, i pozvao obe strane da ožive proces.

U Izveštaju o aktivnostima UNMIK-a i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula navodi se da u tom periodu nije postignut napredak u primeni postojećih sporazuma o uspostavljanju ZSO ni kada je reč o integraciji pravosuđa.

- Ohrabrujem privrženost načelu da se nesuglasice moraju rešavati isključivo mirnim sredstvima - naveo je Gutereš u tromesečnom izveštaju koji će biti razmatran na sednici SB UN u Njujorku.

Prištinu predstavlja ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku.

(Telegraf.rs/Tanjug/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    16. avgust 2017 | 18:39

    Moj komšija je za 65 kv.m. u Prištini , krajem sedamdesetih , kupio 140 kv.m u Beogradu i kućicu sa placem u Grockoj . Možda u tom zecu leži grm . Albanci su tada višestruko, od realne cene, plaćali nekretnine . I ko je prodao Kosovo ?

  • Miodrag iz Peći

    16. avgust 2017 | 17:52

    Po popisu iz 1991.god. bilo je 40.000 Srba a sada ih nema više od 80. Dakle nije 100 već 500 puta manje. U mojoj Peći je pred sam rat živelo oko 16.000 Srba a sada ih nema ni destetak.

  • Bgd free

    16. avgust 2017 | 22:34

    Prodali sve sto su imali dole, dosli u Beograd da se udaraju u grudi od patriotizma i tuge za rodnom zemljom! Pritom svi istetovirani, obelezijima kosova i neznanih junaka sa istog. Ajte molim vas, pa nismo bas toliko glupi! Bas me briga za njih, tuga je za izgubljenom zemljom i narodom koji je ostao dole ne mareci za to sto im siptari stoje na pragu! A ove junake ne treba konstatovati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA