Zašto je Zaev rešio da izda Srbe: Albanske ucene jače od date reči

Makedonski premijer je u maju ove godine rekao je da će ova država biti "neutralna", dakle uzdržana, prilikom glasanja o članstvu Kosova u UNESKO, sada je promenio "ploču"

  • 49

Makedonska vlada saopštila je da će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESKO uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije, iako je premijer Zoran Zaev pre samo tri i po meseca izjavio da će Skoplje prilikom glasanja biti neutralno. Ovakav čin Zaeva nije sigurno čin dobrosusedske politike koju je obećao Srbiji i srpskom rukovodstvu.

Dačić: Želimo da u Skoplju znaju da mi sve znamo

Makedonske službe pratile srpske diplomate?

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je početkom maja da će Makedonija prilikom narednog glasanja o članstvu Kosova u UNESCO biti neutralna. Međutim, nešto više od tri meseca kasnije, sledi obrt. Vlada u Skoplju saopštila je da će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO uzeti u obzir stavove većine zemalja članica Evropske unije.

Opšte je poznato da se Zaev premijerske fotelje dočepao uz podršku albanskih partija i da su cena za to brojni ustupci načinjeni na štetu makedonskog naroda, a sada i srpsko-makedonskih odnosa.

Foto: Tanjug/AP

- Albanske ucene su jače i od elementarnih interesa Makedonije. Kada Zaev pristane da zarad Albanaca deluje protiv Srbije, on tada praktično kopa grob za sopstvenu državu, jer Makedonija može da opstane samo uz pomoć Srbije. Zaev kada se okreće protiv Srbije samo kratkoročno opstaje na vlasti, ali dugoročno sebe uništava - kaže za Telegraf.rs, Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Foto: Medija centar Beograd

Ovoj nameri da se sponzoriše članstvo Kosova u UNESKO, protiv čega se Beograd aktivno bori po celom svetu, treba dodati i "ofanzivno delovanje" protiv srpskih diplomata u Skoplju, kako su rekli srpski najviši zvaničnici. Mediji prenose, da je ustanovljeno da su obaveštajne službe Makedonije pratile i nezakonito obrađivale srpske diplomate.

- Ono što je bio izazov za novu makedonsku vladu, a to je da vodi politiku regionalne saradnje i stabilnosti, ona to nije uspela da ispoštuje, jer je još prilikom svog dolaska narušila odnose sa Srbijom, tako da od politike regionalne saradnje i stabilnosti nije ostalo ništa, a još manje je ostalo od politike dobrosusedskih odnosa - smatra predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković.

Printskrin: Youtube/dpsmdpsm

Na ovakve poteze Vlade u Skoplju reagovao je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je izjavio je da je odluka Srbije da povuče osoblje Ambasade u Makedoniji zapravo poruka Skoplju da sve znamo i šta su se dogovarali i šta su dogovorili, a to je, istakao je, nešto što se ne radi prijateljima.

- Moguće da se ne radi samo o pritisku albankih partija, već i o pritisku zapanih mentora tih albanskih partija, odnosno oni faktori koji su instalirali Zaeva na tu funkciju - rekao je Anđelković za naš portal.

Poješnjenje srpske vlasti očekuju u narednim danima. Naime, Dačić je rekao da Srbija želi dobre odnose sa svim državama u regionu radi mira i stabilnosti.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je najavio da da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra razgovarati telefonom sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i da će se on čuti sa svojim kolegom Nikolom Dimitrovim. I premijerka Srbije Ana Brnabić će, kaže, imati priliku da se sretne sa Zaevim na jednom međunarodnom skupu ovih dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dan

    22. avgust 2017 | 13:17

    Od pocetka je bio njihov... zato je i dobio po nosu

  • Ja i opet ja

    22. avgust 2017 | 14:30

    Uzece i vama albanci pola drzave samo polako...

  • Божа

    22. avgust 2017 | 13:32

    Е мајко моја, када је дошло време да ти Македонац суди! Само ме занима зашто Србија не реагује оштрије?! Ако они гласају за улазак Косова у Унеско, зашто Србија једноставно не стане на страну Грка и не призна име Македонија?! Заев је албански човек!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA