≫ 

Pacoli spašava Haradinaja, obojica će zavisiti od Srba s Kosmeta, a oni slušaju samo jednog čoveka! Pogodite koga

Da li je Pacoli postigao dogovor sa Haradinajem videće najkasnije 7. septembra kada se očekuje nastavak konstitutivne sednice kosovskog parlamenta

  • 3

Propao je i današnji pokušaj konstituisanja kosovske skupštine, iako se činilo da je postignut dogovor oko izbora i formiranja institucija. Naime, prištinski mediji, preneli su da se lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli sinoć sastao sa Kadrijem Veseljijem i Ramušem Haradinajem, kao i da će podržati koaliciju okupljenu oko DPK. Međutim, očigledno da je zapelo oko podele funkcija. U tim dogovorima se ne pominju predstavnici Srpske liste, ali je izvesno da će upravo oni imati ključnu ulogu i odučivati o političkoj sudbini pre svega Haradinja. U svemu tome, oni će pažljivo slušati savete jednog čoveka - predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

NI IZ PETOG PUTA: Propao jos jedan pokušaj konstituisanja kosovskog parlamenta

Pacoli pravi pakt sa Haradinajem: Šta to znači za Srbe?

Kandidat za premijera velike, tzv. ratne PAN koalicije, okupljenje oko Demokratske partije Kosova, Ramuš Haradinaj, ponovio je danas uveravanja da će ta koalicija uskoro obezbediti parlamentarnu većinu za izglasavanje predsednika parlamenta, a potom i za formiranje vlade.

Haradinaj je, nakon još jednog propalog pokušaja konstituisanja parlamenta, podsetio da je juče upozorio da velika koalicija još nje spremna za izbog predsednika, odnosno da nema neophodnu većinu od 61 poslanika.

Foto: Tanjug/AP

Svoju šansu iz senke vreba kandidat za premijera drugoplasiranog na izborima, pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, međutim Haradinaj, koga srpske vlasti optužuju za ratne zločine, ipak je trenutno u prednosti, pošto je njegova koalicija PAN (Demokratska partija Kosova koju vodi Kadri Veselji, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, „Nisma“ Fatmira Ljimaja i neke manje partije), osvojila najviše mandata (39). Koalicija PAN tako je stekla pravo da imenuje predsednika parlamenta i da kao prva dobije mandat za formiranje vade.

Problem je upravo nastao kada su sve ostale albanske koalicije i partije odbile saradnju sa PAN-om, koji je proistekao iz OVK, odnosno sa Kadrijem Veseljijem, čovekom koji je tokom i posle rata bio prvi čovek tajne obaveštajne službe na Kosovu, a u prethodnom mandatu bio i predsednik Skupštine.

Foto: Profimedia/Corbis

Ali, evo šta kaže matematika...

Skupština Kosova broji 120 poslaničkih mesta. Od toga su 20 mesta, takozvanom „pozitivnom diskriminacijom“, rezervisana za manjine – 10 za Srbe i 10 za ostale manjine. Koalicija PAN osvojila je 39 poslaničkih mandata, pokret Samoopredeljenje 32 i koalicija LAA (koalicija Demokratskog saveza Kosova aktuelnog premijera Ise Mustafe, Alijansi za novo Kosovo – AKR Bedžeta Pacolija i „Alternative“ Mimoze Kusari-Ljilja) 29 mandata.

Pošto do sada nijedna albanska koalicija niti partija nisu želele da sarađuju s koalicijom PAN, a nisu joj bili dovoljni ni glasovi manjina (čime bi se od 120 stiglo samo do 59 glasova), Veselji i Haradinaj krenuli su u lov na pojedince.

Posle više pregovora, Haradinaj je uspeo da ubedi Teutu Rugova, ćerku bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove, da podrži njegovu kandidaturu za premijera. Tako je u parlamentu stvorena pat pozicija – 60:60 glasova.

Nakon što su dobili podršku Teute Rugova, svu pažnju usmerili ka koaliciji LAA, odnosno ka Bedžetu Pacoliju, koji u novom sazivu ima četiri poslanika.

Foto: Profimedia, AFP

Mnogi analitičari na Kosovu tvrde da bi upravo Pacoli mogao da bude karika koja Haradinaju i Veseljiju nedostaje za formiranje parlamentarne većine. Tome u prilog govori i činjenica da je Pacoli prošle nedelje dobio zeleno svetlo svoje stranke da pregovara sa koalicijom PAN o formiranju buduće vlade, pošto se u nedogled oteglo formiranje institucija.

Iako je Pacoli je na svom Fejsbuk profilu napisao da ostaje uz svoje predizborne koalicone partnere okupljenje oko DSK Ise Mustafe, u Prištini očekuju da najbogatiji Albanac, ipak pristane da uđe u koaliciju sa PAN-om.

Trenutno se samo radi na utvrđivanju detalja. Pacoli, sa samo četiri poslanika, zahteva najmanje tri ministarska mesta, od čega za sebe mesto šefa diplomatije. Veselji i Haradinaj nemaju drugog izbora.

Analitičari smatraju da bi Kosovo imalo velike koristi od imenovanja Pacolija za ministra spoljnih poslova, pošto se zna da on ima veoma dobre poslovne i privatne veze s Rusijom i bivšim sovjetskim republikama.

Foto: Guliver/Marco Di Lauro/Getty Images

Pacoli je nekada imao veoma dobre veze s bivšim predsednikom Rusije Borisom Jeljcinom, tako da je uspeo čak i da sa Rusima uđe u posao renoviranja Kremlja. On ima na hiljade radnika i u ostalim bivšim sovjetskim republikama, ali ima jako dobre veze sa arapskim i nekim afričkim zemljama, onima koje još nisu priznale nezavisnost Kosova.

Sa druge strane, njemu se na Kosovu zamera prevelika bliskost s nekim ljudima u Beogradu, pošto se devedesetih godina stastajao čak i sa bivšim predsednikom Srbije i Jugoslavije, Slobodanom Miloševićem.

Ukoliko se sve odigra po ovom scenariju, njegovi dosadašnji koalicioni partneri, ali i neki čelnici Samoopredeljenja, Pacolija će sigurno proglasiti za „izdajnika“ koji sarađuje sa „četnicima“ iz Srpske liste.

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Upravo tada na scenu stupaju predstavnici Srpske liste.

U medijima se već pojavila informacija da su Srbi tražili poziciju potpredsednika - koja trenutno ne postoji, ali za koju su planirali da je dobiju ustavnim promenama, kao i tri ministarstva: lokalne samouprave, Ministarstvo za zajednice i povratak, kao i Ministarstvo poljoprivrede koje su tražili poslanici Inicijative za Kosovo.

Posebno je interesantno, Ministarstvo poljoprivrede, jer su okviru njegovog budžeta deli 100 miliona evra subvencija.

Ipak, ono što je još važnije jeste zaštita interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Naime, mnogo odluke Haradinaja, Veseljija i Pacolija zavisiće od Srpske liste, odnosno njihovih devet glasova u Skupštini.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Izvesno je da će se predstavnici Srba u odlučivanju voditi savetim, koje im uputi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lider Srpske liste Goran Rakić prilikom izbora na ovu funkciju rekao je da će nastaviti politiku mira koju je započeo predsednik Vučić.

- Ne želimo da srpski poslanici i srpski narod bude između čekića i nakovnja. Pošto bude poznato ime mandatara, obavićemo konsultacije s Beogradom i doneti odluku o eventualnim koalicijama. Spremni smo za razgovore jer dijalog nema alternativu - dodao je Rakić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    24. avgust 2017 | 14:36

    Па они су причали да ће са Харадинајем да причају само кад он буде у затвору у Нишу

  • Ja

    24. avgust 2017 | 15:08

    Hajde Srbi ako ste to, malo imajte onu stvar pa uradite nesto za nas ! Nemojte biti bezmozgovici ! Razbucaj bandu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA