Mekalister razgovarao sa liderima opozicije u Srbiji: Evo šta su rekli Šutanovac, Tadić i Jovanović (FOTO)

Sastanku su prisustvovali predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, predsednik SDS Boris Tadić i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović

  • 81

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalister sastao se danas sa liderima nekoliko opozicionih stranaka u Srbiji, kada su učesnici razmenili mišljenja s evropskim predstavnikom o političkoj situaciji u Srbiji i o tome kako je oni vide.

Brnabić poručila Mekalisteru: Otvaranje pristupnih poglavlja za Srbiju nije štikliranje stavki

Vučić razgovarao sa Mekalisterom o putu ka EU i unutrašnjem dijalogu

Sastanku su prisustvovali predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, predsednik SDS Boris Tadić i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

Lideri DS, SDS i LDP obratili su se novinarima nakon sastanka, dok je čelnik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović sastanak napustio ranije. Nije poznato zašto je Radulović izašao ranije, ali, kako je novinarima preneto, nije u pitanju nikakva konfliktna situacija.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Šutanovac: Dijalog u Srbiji ne postoji 

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac večeras je izjavio da je izvestiocu Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru preneo da smatra da dijalog u Srbiji, ne samo po pitanju Kosova i Metohije, ne postoji.

Šutanovac je rekao da je izvestiocu EP izneo stav da podrška evropskih zvaničnika evropskom putu Srbije ne sme da bude podrška "stabilokratiji". Naveo je da "stabilokratija" ne donosi ni stabilnost ni demokratiju, da su ugrožena ljudska prava i demoratija, da institucije ne funkcionsisu i da se zemlja nalazi u ekonomskom kolapsu.

- Takođe sam ga informisao da je situacija je u potpunoj suprotnosti sa onim što je Mekalister izneo, a to je da Srbija ekonomski napreduje, naprotiv - rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima dijalog o KiM i dijalog u Srbiji uopšte ne postoje.

Šutanovac je naveo da je Mekalistera informisao o tome da u parlamentu ima više od 20 predloga DS a koji se nisu našlii na dnevnom redu plenarne sednice i da je izvestilac EP time bio iznenađen:

- U svetlu te informacije sam mu rekao da dijalog u Srbiji ne postoji, da je nedavno vođen dijalog kod predsednika Srbije o mandataru i da na tim sastancima niko nije predložio Anu Brnabić a da je onda on izvukao Brnabić kao rešenje - rekao je Šutanovac i naveo da je poručio da neće da učestvuju "u dijalogu u kome će Vucicć doneti konačno rešenje, a u kome nema predlog.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Tadić: U Srbiji se urušava demokratija

Predsednik SDS Boris Tadić izjavio je da je Dejvidu Mekalisteru preneo da se u Srbiji urušava demokratija i da se građani obmanjuju o dostignućima vlasti. Tadić je nakon sastanka rekao da je ukazao da se, kada god predstavnik EU dođe u Srbiju, svaka izjava evropskih političara transformiše u "neverovatnu i apsolutnu" podršku Aleksandru Vučiću i njegovoj vlasti.

Kako je rekao urušava se demokratija, nema nezavisnih institucija koje su građanje od 5. oktobra do 2012. godine, normalnog dijaloga u parlamentu...

- Vlast vređa opoziciju i ponaša se samo na način kao da ona postoji, kao da će večno vladati. To je Vučić i sam rekao da niko nikada neće pobediti ni njega ni njegovog naslednika što je s one strane zdravog demokratskog razuma - rekao je predsednik SDS.

Prema Tadiću EU podržava Srbiju na putu evropskih integracija, ali se može desiti da se na kraju pregovaračkog procesa, za koji je rekao da će se završiti za oko pet godina, nađemo u situaciji da evropski političari kažu da nemamo dovoljan nivo demokratije u Srbiji i da ne možemo postati članica EU. Tadić kaže i da je drugi problem dijalog o Kosovu i da se uopšte ne zna koja je i šta je Vučićeva agenda vezano za to pitanje.

Dodao je i da je ukazao da mu otvaranje dijaloga o samo jednoj temi deluje veštački i da je Mekalister to što je izneo prihvatio.

Prema Tadiću Mekalister je rekao da "postoji mogućnost i da je njemu prezentovana slika na jedan način, a da on nakon razgovora sa opozicijom dobija drugu realističniju formu realnosti". Izvestilac Evropskog parlamenta, dodaje Tadić, je sugerisao da treba razgovarati sa predstavnicima EU sve vreme i evropskim parlamentarcima kako bi svi imali realističnu sliku.

Kako je dodao ovo je samo jedan od sastanaka koji su imali sa Mekalisterom, da će ih biti i u budućnosti i da uopšte nije bilo reči o ujedinjenoj opoziciji.

- Niti Mekalister ima šta da kaže o tome, to je naša interna stvar - dodao je.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jovanović: Imamo potencijala za konkretniju evopsku politiku

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izvestioca Evropskog parlamenta pokušao je da uveri da uprkos lošem rezultatu opozicije na izborima u Srbiji postoji dovoljno potencijala za konkretniju evopsku politiku.

- Pokušao sam da ga uverim da uprkos mršavom rezultatu na izborima i očiglednoj nemoći, u Srbiji sigurno postoji dovoljno potencijala da konkretniju evropsku politiku, za otvoreni razgovor o članstvu Srbije u NATO-u, za drugačiji regionalni nastup i za potpuno drugačije međusobne odnose - rekao je Jovanović novinarima posle sastanka.

Prema njegovim rečima, to je bio redovan sastanak evropskog izvestioca sa opozicijom, kojem je ovog puta mnogo više pažnje poklonjeno nego do sada.

- Što se mog utiska tiče jedan normalan sastanak. Za LDP je važno da se sa pitanjima nasleđenih i otvorenih problema iz prošlosti, pod čijim pritiskom ne možemo izgraditi normalno društvo, suočimo što pre -  rekao je Jovanović ukazujući da pre svega misli na Kosovo i Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se sledeće godine održati izbori.

Na sastanku je, kako je preneo, bilo reči i o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, različitim pogledima na pojedine zaključke u tom izveštaju, kao i o stavu EK po pitanju ekonomskog razvoja, vladavine prava i slobode medija.

- Najvažnije je što smo iskazali spremnost da razgovaramo da se ne povlačimo pred problemima i da uprkos, bar što se mene tiče, o svim nesporazumima koji postoje između vlasti i opozicije moramo da razgovaramo ukoliko nas taj razgovor dovodi do rešenja koja makar našoj deci mogu garantovati normalan život koji mi nismo imali i nemamo ga ni sad. Tu pre svega mislim na Kosovo - zaključio je Jovanović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nisu došli, nisu pozvani

Na sastanak nisu došli, iako su bili pozvani, lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, kao ni bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković nije ni dobio poziv za sastanak sa Mekalisterom, a rekao je da očekuje da će biti pozvan kada Mekalister bude želeo da čuje ozbiljno mišljenje. Poziv na sastanak nisu dobili ni predstavnici "nacionalne opozicije" koji se protive EU, lideri SRS Vojislav Šešelj i Pokreta Dveri Boško Obradović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milovan M

    24. avgust 2017 | 23:42

    Sramota....ko je bre taj...opet rovare stranci kakav dijalog ..,ti bivsi zuti su imali sansu deceniju vlasti Neka se povuku i neka prepuste nekome ako imaju Kome ...na svojoj kozi osecam i ja i pirodica moja njihovu vladavinu Sram ih bilo.....

  • slobodan

    24. avgust 2017 | 23:16

    Zalite se jos malo, mozda ce Mekalister glasati za vas umesto nasih glasaca

  • čarls bronson

    24. avgust 2017 | 23:44

    Lideri opozicije ? Šta je to, i ko je to u Srbiji ? Bivša pozicija u nokdaunu posle brojanja . Sa pratećim dosijeima, teško da će biti pozitivno primećeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA