Odluka o ulasku Kosova u Interpol pada 26. septembra: Da li treba da strahujemo zbog ovog detalja

Na Skupštini Interpola u Pekingu, 26. septembra, biće doneta odluka o zahtevu Kosova za prijem u ovu svetsku organizaciju

  • 1

Vlada Kosova u tehničkom mandatu usvojila je početkom avgusta Inicijativu za članstvo Kosova u Interpolu. Međutim, nedavno je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Emanuel Demaj izjavio da je moguće da glasanje o prijemu Kosova u Interpol bude odloženo za sledeću godinu. Ali, prema poslednjim informacijama, zahtev vlasti iz Prištine biće na dnevnom redu Skupštine ove organizacije u Pekingu, koja će biti održana 26. septembra. Jedan detalj posebno može biti simptomatičan, kada su u pitanju nade Prištine, odnosno strahovi Beograda da Kosovo postane punopravni član Interpola.

Albanci znaju da batina ima dva kraja: Đurić o slučaju Mitrović

Predsednik u Briselu: Neformalan sastanak sa Tačijem i Mogerini

Premijer Isa Mustafa i ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni optimistični su da će se Kosovo pridružiti Interpolu na događaju koji će se održati 26. septembra u Pekingu.  Mustafa je rekao da je dobio poziv da kao premijer prisustvuje skupštini Interpola, gde je predviđena agenda za ulazak Kosova u Interpol i nada se da će se to i dogoditi. Upravo taj poziv Mustafi je detalj koji budi strah da će Priština uspeti u svojoj nameri.

- Razgovarali smo sa našim međunarodnim prijateljima i mi smo u procesu usklađivanja aktivnosti u cilju postizanja ovog članstva. Naravno, članstvo ne zavisi od nas, jer smo tamo u svojstvu posmatrača. To zavisi od ostalih članova i kakvu ćemo podršku imati. Međutim, sama činjenica da je u dnevni red Izvršnog komiteta Interpola ušlo pitanje Kosova, uprkos tome da su u Izvršnom komitetu neke od zemalja koje nisu prihvatile Republiku Kosovo daje nam nadu da ćemo to prevazići - rekao je Mustafa.

Printskrin: Youtube/Bota Sot

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da niko ne može dati uverenje da će Kosovo bitu primljeno, ali da je posle svih sastanaka optimističan.

- Mi smo optimistični zbog činjenice da je Izvršni komitet, koji se sastoji od tačno 50 odsto zemalja koje nas priznaju i 50 koje nas ne priznaju - jednoglasno odlučio da se kosovska aplikacija stavi na dnevni red. Ne možemo tražiti glasove ako ne verujemo u cilj koji smo definisali kao država - rekao je Hiseni.

Foto: Wikipedia/R. D. Ward

Analitičari i Prištini očekuju protivljenje Rusije i Kine tom zahtevu.

- Zabrinut sam što je vrlo malo vremena, u periodu kada se očekuje promena vlasti, dakle, ne deluje da imamo institucionalnu i diplomatsku mobilizaciju za članstvo u Interpolu na vreme - smatra Burim Ramadani, analiticar za pitanja bezbednosti.

Kako bilo zahtev je već predat. Čekala se provera ispunjenosti kriterijuma za članstvo u toj organizaciji.

Malo je situacija komplikovanija jer se kandidovla i Palestina i sad treba detaljno objasniti u čemu je razlika između Palestine kao kandidata i Kosova - ističe šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

O članstvu u Interpolu glasaće se u Pekingu, na septembarskoj sednici Generalne skupštine te organizacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA