HRONOLOGIJA INCIDENATA: U ovih 5 slučajeva bezbednost Vučića je bila ozbiljno ugrožena

Incident, u subotu ujutru kada su trojica mladića presekla kolonu automobila predsednika Srbije, poslednji je u nizu, u kome je bila ugrožena bezbednost Vučića

  • 66

Od kada Aleksandar Vučić obavlja najviše državne funkcije, zabeležano je najmanje pet slučajeva, u kojima je ozbiljno ugrožena njegova bezbednost. Kažemo, najmanje pet, jer to su slučajevi poznati javnosti. Subotnji, kada su trojica mladića sumnjive prošlosti automobilom marke "bentli" udarila u vozilo u kome je bio predsednik Srbije, poslednji je u nizu incidenata.

Mihajlović: Do najsitnijih detalja ispitati incident sa vozilom u kome je bio Vučić

Nova verzija slučaja "bentli": Vlasnik vozila Dragutinović, mladići narkodileri upravljali autom?

Oktobar/novembar 2012. godine

Prvi slučaj ugrožavanja bezbednosti Aleksandra Vučića, tada prvog potpredsednika Vlade Srbije, zabeležen je krajem oktobra 2012. godine.

Naime, prvog novembra te godine, Bezbednosno informativna agencija obavestila je potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je tri dana ranije deo Ministarstva unutrašnjih poslova izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsednika Srbije Tomislava Nikolića prisluškuju duže vreme.

Zbog tog slučaja, Vučiću je pojačano obezbeđenje, a Tužilaštvo je pokrenulo istragu.

Vicepremijer je tada ukazao na činjenicu da listinzi njegovih poziva nisu traženi zbog sadržaja, već zbog rekonstrukcije kretanja.

Foto: Profimedia/Westend

Novembar 2014. godine

Naredni slučaj ugrožavanja bezbednosti Vučića odigrao se dve godine kasnije, sa sličnim scenarijem. U jednom privatnom hotelu, u prostoriji u kojoj je planirano da boravi tada predsednik Vlade Aleksandar Vučić, bili su postavljeni prislušni uređaji.

Pripadnici Vojno-bezbednosne agencije, zaduženi za kontradiverzione i protivprislušne preglede, u prostoriji u kojoj je predsednik vlade Aleksandar Vučić trebalo da održi pojedinačne sastanka sa učesnicima jednog skupa Trilateralne komisije, otkrili postavljene prislušne uređaje.

- Pod maskom uređaja koji deluje na pokrete i vezan je za alarmne sisteme, a koji se nalazi blizu vrata, ne nalazi se veza koja treba da pokrene protivpožarni alarm, već sofisticirana tehonologija, prekrivena kamera visoke rezolucije i mikofon koji može da detektuje najmanji šum u toj prostoriji - objasnio je tadašnji ministar pravde Nikola Selaković.

Jul 2015. godine

Ipak, najdirektniji napad na Aleksandra Vučića je zabeležen 11. jula 2015. godine, prilikom obeležavanja 20 godina od zločina u Srebenici. Iako je tadašnji premijer došao da se pokloni žrtvama, organizovana rulja je pokušala njegov linč.

Samo hrabrom intervencijom njegovog obezbeđenja izbegnut je najgori scenario.

Foto: Tanjug/AP

Do danas još niko nije odgovorao za ovaj međunarodni incident, a Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu protiv Almira Merdića iz Jelaha, jednog od glavnih osumnjičenih za napad.

Oktobar 2016. godine

U blizini kuće roditelja tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića u kojoj i on sam često boravi, pronađeni su 29. oktobra prošle godine sanduci sa oružjem dovoljnim da se njime uništi kolona vozila.

Na uglu Bulevara oslobođenja i Ulice Jakova Galuša pronađena je jedna zolja, četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 mm, i nekoliko metaka za snajper i automatsko oružje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Pronađena količina oružja bila je dovoljna da doslovno uništi kolonu vozila - automobila, autobusa i kamiona - rekli su tada izvori iz istrage.

Foto: Telegraf

Ministar policije Nebojša Stefanović saopštio je te večeri da je premijer Srbije sklonjen na bezbedno mesto.

Septembar 2017. godine

Poslednji slučaj ugrožavanja bezbednosti predsednika Vučića dogodio se pre dva dana. Kolona vozila u kojoj se nalazio Vučić presečena je u subotu ujutru oko 8:20 časova na kružnom toku Topčiderska zvezda.

Na kolonu vozila, naleteo je automobil marke "bentli", crne bole, španskih registarskih oznaka kojim je upravljao Luka R.

Pored vozača, u automobilu koji je ugrozio bezbednost predsednika, nalazili su se i Miloš T. i Stevan D.

Osumnjičeni su ubrzo uhapšeni, a reč je o radnicima obezbeđenja beogradskih diskoteka i klubova.

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je danas istragu protiv njih i predložilo sudu da im odredi pritvor.

Bentli navodno pripada bivšem fudbalskom reprezentativcu Ivici Dragutinoviću, koji nije bio u vozilu.

Foto: Instagram/dragutinovic_ivica

Prema rečima ministra policije, u ovom trenutku ne postoje ozbiljne indicije ili dokazi da je predsednik Republike bio meta ovog napad.

- Svakako će se istražiti svaki detalj i tokom istrage doći do svih relevatnih činjenica za ovaj slučaj - naveo je Nebojša Stefanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bilja

    4. septembar 2017 | 16:49

    Treba pojacati bezbednost predsednika ovo je samo opomena da se na tome poradi.Jer predsednikova bezbednost je na prvom mestu.

  • Takica

    4. septembar 2017 | 19:11

    Pod hitno bi trebalo da se povede racuna i pojaca obezebdjenje, ne smemo dozovliti da se ovakve stvari desavaju.

  • Darko

    4. septembar 2017 | 19:20

    Govor mrznje koji dolazi od strane opozicije dovodi do povecane agresivnosti kod naroda pa se i ovakve stvari desavaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA