Srbija dobila podršku na putu ka EU i reformama (FOTO)

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da smo podvukli posvećenost vojnoj neutralnosti i zalaganje za regionalnu stabilnost, koja omogućuje i ekonomski razvoj

  • 7

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija tokom "Bledskog strateškog foruma" dobila podšku za evropske intergacije i reforme koje sprovodi, a da smo, sa svoje strane, podvukli posvećenost vojnoj neutralnosti i zalaganje za regionalnu stabilnost, koja omogućuje i ekonomski razvoj.

EU je mesto gde želimo da budemo: Brnabić na Panelu lidera u Bledu

Javna uprava MORA DA RADI ZA GRAĐANE I PRIVREDU koji ih plaćaju: Brnabić uoči Bledskog foruma

Upitana za sastanak sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojtom Brajanom Jiem, Brnabić je rekla da je zaključeno da su saradnja i odnosi između Srbije i SAD na najvišem nivou u prethodnih nekoliko decenija.

- Bilo je reči o odličnoj poseti predsednika Aleksandra Vučića sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom, a nakon toga sam i ja razgovarala sa Pensom u Podgorici.

Pričali smo o regionalnoj stabilnosti, povezivanju, Kosovu i Metohiji, hteli su više da znaju šta znači interni dijalog na koji je predsecnik Vučić pozvao, kako će on izgledati i da li vlada i predsednik imaju predlog nekog rešenja ili se u dijalog ulazi potpuno otvoreno - rekla je Brnabić za RTS.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na pitanje da li se može očekivati da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine, Brnabić je rekla da se o tome nije razgovaralo, već da je više reči bilo o internom dijalogu na koji je pozvao predsednik.

- To su u ovom trenutku pregovori Beograda i Prištine, koji su pod pokroviteljstvom EU. Nismo pričali o tome, više smo razgovarali o internom dijalogu i šta može da se očekujemo od toga i to je nešto što je bila tema na većini mojih sastanaka ovde - istakla je premijerka.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Brnabić je dodala da je u razgovorima Rusija bila tema, u smislu regionalne stabilnosti i njenog uticaja na Balkanu, ali je podvukla da je Srbija vojno neutralna i posvećena toj neutralnosti.

- Srbija nije samo deklarativno vojno neutralna, Srbija, i to je nešto što se ovde nije toliko puno znalo, ima više vojnih vežbi sa NATO, kroz Partnerstvo za mir, nego sa Rusijom. Posvećeni smo vojnoj neutralnosti to su neki tabui koje razbijamo na ovim sastancima - rekla je ona.

Kaže da je kroz niz sastanaka koje je imala na Bledu stekla utisak da svi hvale napore Srbije u smislu makroekonomske stabilnosti i fiskalne konoslidacije i onoga što je postignuto kad je reč o smanjenju javnog duga, što su, kaže, primetili regionalni partneri, EU i SAD.

Ona je naznačila da je važno da se nastave evropske intergacije kao što su započele, te dodala da očekuje otvaranje još nekih poglavlja do kraja godine.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Premijerka je, upitana šta očekuje od sastanka koji će večeras imati sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom rekla da će razgovarati o ekonomskoj saradnji i ukazala da je Slovenija u preduzeća u Srbiji uložila oko milijardu evra, a da se sa druge strane investicije u tu zemlju iz Srbije broje u desetinama miliona.

Kako je rekla slovenačka preduzeća upošljavaju oko 35.000 ljudi u Srbiji i razgovaraće se svakako o daljoj saradnji na polju ekonomije ali i naravno o digitalizaciji.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je navela da smo upravo do Slovenije učili u smislu elektronske uprave i da će o budućj saradnji u toj oblasti večeras razgovarati sa Cerarom.

Brnabić je rekla i da je zanimljivo da je puno interesovanja i pitanja bilo u vezi arbitražnog spora Slovenije i Hrvatske te na čijoj je Srbija strani, što, ocenila je, pokazuje kolika je važnost Srbije u odnosima ne samo u regionu.

Njen odgovor, dodala je, bio je da se Srbija ne meša u te stvari ali i da je istakla da je nama veoma važno to ad Srbija poštuje teritorijalni suverenitet i integritet drugih država kao što želimo i da one poštuju naš.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA