Dačić u Vijetnamu: Odlučili smo da ukinemo vize za građane obe zemalje

Vijetnam je još jednom ponovio svoj stav, da neće menjati svoju poziciju odnosno da neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, kaže šef srpske diplomatije

  • 5

Vijetnam neće odustati od stava o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, izjavio je danas u Hanoju potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je istakao da dve zemlje veže tradicionalno i dugotrajno prijateljstvo, te da je odlučeno o ukidanju viza za sve građane dveju država.

Srbija preuzela predsedavanje Forumom za bezbednost OEBS

Za doručak samo tri zemičke? Pa kakva je to EU, čime ćete nas privući: Dačić se "žalio" na doručak u Sloveniji

Dačić je rekao da će Srbija podržavati Vijetnam u međunarodnim forumima.

- Cilj je i da se razvija ekonomska saradnja. Pripremamo posetu privrednika, ovde u Vijetnamu, u dogovoru sa predsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova i dogovorili smo se da ukinemo vize sa sve obične pasoše, odnosno za sve građane Vijetnama i Srbije - precizirao je ministar.

Ministar je podsetio je Vijetnam jedna od najmnogoljudnijih zemalja sveta, 13. po po redu po broju stanovnika.

Foto: Tanjug/AP

Podsetio je da se ove godine navršava 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 60 godina od tadašnje posete Ho Ši Mina Beogradu i Titu.

- Vijetnam je još jednom ponovio svoj stav, da neće menjati svoju poziciju odnosno da neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. U tom smislu smo veoma zahvalni Vijetnamu. Takođe i mi ćemo podržavati Vijetnam u međunarodnim forumima -  rekao je Dačić.

Inače, Dačić je danas u Hanoju razgovarao sa predsednik Vlade Vijetnama Ngujen Ksuan Pukom.

Na sastanku je obostrano ocenjeno da se sveobuhvatni bilateralni odnosi između dva naroda i dve države razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Predsednik Vlade Vijetnama istakao je da poseta ministra Dačića otvara novu stranicu unapređenja političkih i privrednih veza između Srbije i Vijetnama.

Posebno je podvukao potencijal koji obe države imaju za povećanje trgovinske razmene, kao i za razvoj tehnologija za modernizaciju proizvodnih kapaciteta.

Šef srpske diplomatije i predsednik Vlade Vijetnama saglasili su se i ukazali važnost razmena privrednih delegacija, predstavljanja potencijala na sajmovima, kao i organizovanja poslovnih foruma kao osnove za dalji razvoj privrednih veza između Srbije i Vijetnama.

Predsednik Vlade Vijetnama Ngujen Ksuan Puk potvrdio je i snažnu podršku Vijetnama teritorijalnom integritetu Republike Srbije i principima poštovanja međunarodnog prava.

Sagovornici su se složili i o važnosti međusobne podrške u međunarodnim organizacijama.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pakistanac

    8. septembar 2017 | 14:54

    Stvarno je bila guzva za ove vize.Dajte,molim vas,ko to iz nase zemlje ide u Vijetnam?

  • Pera

    8. septembar 2017 | 15:27

    Odlično, sad mogu kad hoću u Vijetnam.

  • Obrad Vukojevic

    9. septembar 2017 | 07:51

    Odlična vest, baš planiram da odem u Hanoj, da posetim poslovnog parnera, softversku kuću CMSMART Division, Netbase JSC, cmsmart.net. O ljudima iz Vijetnama sve najbolje, veoma su vredni, srdačni, radoznali i obrazovani. Bravo za MIP Srbije i Vijetnama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA