Sofija i Atina prave OSOVINU i zovu Beograd i Bukurešt: Da li će 1. januara svanuti nova zora na Balkanu

Neću preterati ako kažem da je posle samita dve zemlje sa Srbijom u julu regionalni impuls izgrađen oko grčko-bugarske osovine - kazao je grčki premijer Cipras

  • 9

Sofija i Atina su potpisale memorandum o razumevanju o izgradnji železnice velike brzine i nadaju se da će tako privući strane investicije i uspostaviti snažne veze u regionu kroz istoriju poznatom po podelama i antagonizmima između suseda. Prema rečima bugarskog premijera, razmatra se mogućnost da se železnički projekat produži do Srbije i o tome će zvaničnici Grčke, Bugarske, Srbije i Rumunije razgovarati na sastanku u Varni 3. oktobra.

STRAHOVITO UPOZORENJE IZ BRISELA: Ako Balkan ne uđe u EU, konflikti su NEIZBEŽNI, a granice postaju PITANJE PREŽIVLJAVANJA

ZAPAD NAM PRETI: Daju nam 18 meseci da priznamo Kosovo, u suprotnom nam sledi odmazda

Premijer Bugarske Bojko Borisov i njegov grčki kolega Aleksis Cipras sreli su se 6. septembra u Kavali, na severu Grčke, i potpisali sporazum o pruzi koja će povezati tri grčke luke - Solun, Kavalu i Aleksandropolis, sa tri bugarske luke - Burgasom i Varnom na Crnom moru i lukom Ruse na Dunavu.

Bugarska vlada navela je da se očekuje da projekat "Od mora do mora" (Sea2Sea) privuče veliko interesovanje investitora sa Bliskog istoka, iz Kine, Rusije i drugih zemalja.

Inače, Kina je već mnogo investirala u železnicu od grčke luke Pirej.

Foto: Promo

Kinesko državno preduzeće COSCO 2016. je preuzelo većinski udeo u Luci Pirej. Vlada Kine smatra Pirej glavnom ulaznom tačkom za kineski izvoz u južne, istočne i centralne delove EU, kao i ključnom lukom za pomorski transport kroz i oko Mediterana.

Grčki mediji javili su da će bugarsko-grčka grupa za projekat biti osnovana do kraja septembra. Zatim će biti uspostavljena Transnacionalna agencija za realizaciju projekta uz korišćenje fondova EU i privatnog sektora.

Bugarska štampa prenosi da se procenjuje da će regionalni infrastrukturni master plan koštati pet milijardi evra od čega je milijardu evra za izgradnju na bugarskoj teritoriji.

BUGARSKO PREDSEDAVANJE EU - PREDSEDAVANJE BALKANA

Borisov je, kako javljaju mediji, najavio da će Cipras i on u oktobru tražiti sastanak sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i predstaviti mu ideje razvoja regiona Balkana u nadi da će dobiti sredstva iz "Junkerovog plana" odnosno Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI).

Bugarska 1. januara 2018. preuzima rotirajuće predsedavanje EU.

- Gledamo na naše predsedavanje kao na predsedavanje Balkana. Imamo retku priliku da dokažemo da imamo političke elite, odgovorne ljude koji će staviti tačku na kontradikcije i od bureta baruta region će postati područje prosperiteta - istakao je Borisov.

Foto: Tanjug/AP

- Sa Aleksisom Ciprasom možemo da igramo važnu ulogu u balkanskoj politici u okviru EU - dodao je prvi čovek bugarske vlade.

Mediji u Atini navode da su zajedničke konsultacije već održane na nivou Generalnog direktorata EK i da je projekat dobio zeleno svetlo evropske komesarke za transport Violete Bulc.

SVE JE POČELO SUSRETOM SA VUČIĆEM

Na zajedničkoj konferenciju za štampu posle sastanka Cipras je istakao da je projekat od istorijskog značaja i da ima ogromnu ekonomsku, komercijalnu i geopolitičku vrednost.

- Otvaramo nove komercijalne rute i produžavamo transevropsku transportnu mrežu povezujući Egejsko more sa Dunavom i Crnim morem - rekao je grčki premijer napominjući da taj projekat predstavlja "veliki korak" koji omogućava balkanskim zemljama da se transformišu u zonu ekonomskog prosperiteta.

Cipras je naglasio da dve zemlje otvaraju novi horizont na evropskoj energetskoj mapi ali je dodao i da Sofija i Atina treba da otvore dijalog o pitanjima izbegličke krize.

- Neću preterati ako kažem da je posle samita dve zemlje sa Srbijom u julu regionalni impuls izgrađen oko grčko-bugarske osovine - kazao je Cipras.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Bugarski premijer je rekao da je region počeo sa manjim stvarima, misleći na infrastrukturne projekte povezivanja autoputeva i železnice koji su u toku.

- Ako se planovi sprovedu, Kavala će moći da razvija trgovinske veze sa lukom Ruse i dalje - dodao je Borisov.

Ruse je najveći bugarski grad na Dunavu koji je mostom za drumski i železnički saobraćaj povezan sa Rumunijom. Bukurešt je udaljen samo 60 kilometara.

Borisov je rekao da su na prethodnom sastanku sa Srbijom i Grčkom tri zemlje razmotrile mogućnost da produže železnički projekat do Srbije.

-Zato smo odlučili da se sretnemo u Varni 3. oktobra na sastanku četiri strane - Grčke, Bugarske, Srbije i Rumunije, i završimo projekat - istakao je bugarski premijer.

Daljinac

(Telegraf.rs/EURACTIV.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    8. septembar 2017 | 17:36

    Daj Bože da se balkanci slože.

  • Patriota

    8. septembar 2017 | 20:34

    Treba graditi savez sa prijateljski nastrojenim zemljama... Sa ovima ostalim, kako bude moralo...

  • Uroš d'dorf

    8. septembar 2017 | 18:26

    Bravoooo.super.odličan plan!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA