Predsednici Vučić i Ader položili vence na spomenik Senćanskoj bici (FOTO)

Okupljeni građani nosili su sa sobom transparent na srpskom i mađarskom sa porukom: Vučić predsednik svih građana

  • 3

Predsednik Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Janoš Ader, položili su danas vence na spomenik Senćanskoj bici i učestvovali su na ceremoniji obeležavanja 320 godina od te bitke. Ceremonija polaganja venaca i obelažavanja 320-te godišnjice bitke održana je uz državne i vojne počasti uz prisustvo Garde i vojnog orkestra.

Put ka Evropi vodi preko Budimpešte i Beča, zacementirali smo prijateljstvo sa Mađarskom: Vučić posle susreta sa Aderom (FOTO)

POTVRDA DOBRIH ODNOSA: Predsednici Vučić i Ader sastali se u Senti (FOTO)

Vence su položili i predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor i gradonačelnik Sente Rudolf Cegledu.

Okupljeni građani nosili su sa sobom transparent na srpskom i mađarskom sa porukom: Vučić predsednik svih građana.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Bitka kod Sente odigrala se 1697. godine i najznačajnija je bitka Velikog turskog rata. Austrijski vojskovođa princ Eugen Savojski pobedio je Turke u toj bici, i to mu je bila prva pobeda koju je izvojevao kao samostalan komandant austriske vojske.

Poraz Turaka kod Sente, a nešto kasnije i kod Beograda, početak su vidnog opadanja prestiža osmanlijske carevine i njene vojničke moći.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema austrijskim podacima, u bici kod Sente poginulo je oko 30.000 turskih i oko 2.000 austrijskih vojnika. Turski zapovednik, sultan Mustafa Drugi uspeo je da pobegne sa oko 1.000 janičara, a kao ratni plen vojnici pod komandom Eugena Savojskog, sa kim je ratovala i većina Srba, osvojili su 72 topa, 52.400 đuladi, 553 bombe, 505 buradi baruta, 6.000 kola natovarenih municijom i hranom, 5.000 konja, 6.000 kamila, 12.000 volova i bivola.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U čast te bitke, Ferenc Ajzenhut je dva veka kasnije naslikao sliku na platnu širine sedam, visine četiri metra, površine 28 kvadratnih metara. Slika je u pozlaćenom ramu širokom pola metra, koji je umetničko delo samo po sebi, a platno i ram zajedno zauzimaju površinu od 40 metara kvadratnih. Slika se danas čuva u zgradi Skupštine opštine u Somboru.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    11. septembar 2017 | 13:16

    Izuzetno cenim madjarsku nacionalnu manjinu, jer su vredni i posteni ljudi.Privatno se druzim sa dve madjarske porodice, prijateljstvo traje vec 30 godina,uvek su uz mene i u dobru i u zlu.A o njihovom patriotizmu prema Srbiji nemam reci,cak su vece patriote i od mene.Vucic zna da uz sebe ima prave i odane prijatelje Madjare.

  • Seka

    11. septembar 2017 | 16:27

    Važno je za odnos dve prijateljske države da se održava tradicija obeležavanja ovog istorijskog događaja koji je zauvek zbližio naše narode

  • Димитрије

    12. septembar 2017 | 03:47

    Јесте има таквих доста а има и оних поприлично који би опет Србе сакривали под лед као пре седам деценија...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA