PRVA RUNDA JE DOBIJENA: Sada treba da pobedimo Pacolijeve milione

Prema sopstvenim priznanjima, Pacoli je posebno bio angažovan svojevremeno na priznavanju samoproglašenog Kosova, a mediji pišu da nije štedeo novac, plaćajući "malim ostrvskim zemljama" da ga priznaju

  • 8

U nedelji koja se bliži kraju, gotovo svi svetski lideri su bili u Njujorku zbog održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. To je ujedno bila prilika za brojne bilateralne susrete i lobiranja. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom govoru pred najbrojnim telom svetske organizacije rekao da je političko rešenje za Kosovo i Metohiju - naš nacionalni prioritet. U tom svetlu treba i posmatrati i brojne susrete, koje su on i šef diplomatije Ivica Dačić imali u SAD. Slučajnost ili ne, baš tokom boravka u Njujorku, došlo je odustajanja privremenih organa u Prištini od apliciranja za članstvo u Interpolu. Međutim, sada sledi borba i za UNESKO.

BALKANSKA TRILATERALA U NJUJORKU: Za stolom Dačić, Čavušoglu i Crnadak

Haradinaj podvio rep: Povukao zahtev za članstvo Kosova u Interpolu

Nije tajna da kosovski Albanci još od sredine devedestih godina aktivno lobiraju po svetu za svoj cilj - nezavisno Kosovo. Iako su proglasili nelegalnu nezavisnost, "žulja" ih što nisu postali članica brojnih svetskih i evropskih organizacija i to onih ključnih.

Ove godine se strahovita borba vodi između Beograda i Prištine oko Interpola i UNESKO.

Emisari privremenih organa kosovske samouprave širom sveta pokušavaju da ubede zvaničnike raznih država, da ih podrže u njihovoj nameri. U tome prednjači Bedžet Pacoli, milijarder i najbogatiji Albanac, koji je nedavno izabran i za ministra spoljnih poslova Kosova.

Foto: Profimedia, AFP

Prema sopstvenim priznanjima, posebno je bio angažovan svojevremeno na priznavanju samoproglašenog Kosova, a mediji pišu da nije štedeo novac, plaćajući "malim ostrvskim zemljama" da ga priznaju.

Štampa na Maldivima je, na primer, objavila da je njihovo priznanje kosovske nezavisnosti Pacoli platio dva miliona dolara.

Da je svoje aktivnosti nastavio i u Njujorku, posvedočio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/AP

- Lobirali su, videli smo ih na više mesta, na jednom od sastanaka bio je i Pacoli, a ne samo Tači. Oni rade svoje, ali ljudi u Srbiji treba da znaju da bez obzira na sav taj njihov novac snaga im nije takva kako prikazuju. Oni raspolažu tuđim mišićima, velike sile su uostalom podržale njihovu nezavisnost i sad bi da taj proces završe - primetio je Vučić.

Međutim, ni naši državnici ne sede skrštenih ruku. Naprotiv. Početkom leta je održan sastanak ministara spoljnih i unutrašnjih poslova Ivice Dačića i Nebojša Stefanovića, gde je dogovorena taktika za nastup u svetu u cilju sprečavanja članstva Kosova u Interpola.

Foto: mfa.gov.rs

Očito, da je kruna naših diplomatskih napora bio nastup naše delegacije u Njujorku, jer je kosovski premijer Ramuš Haradinaj povukao juče kandidaturu Kosova za članstvo u Interpolu.

Haradinaj je to učinio nakon što je ranije danas zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio da Priština nema dovoljno glasova da bi bila primljena u članstvo Interpola.

Foto: Tanjug/AP

- Poverenje da Kosovo bude član Interpola već su dale mnoge zemlje, ali to nije dovoljno da bi Kosovu omogućilo da se pridruži ovoj svetskoj organizaciji - naveo je Haradinaj u saopštenju, objavljenom na sajtu kosovske vlade.

Međutim, Pacoli tvrdi da je Kosovo obezbedilo dovoljno glasova za članstvo u UNESKO.

- Kao što znate, Kosovo se mora prijaviti za UNESKO iako prilično kasnimo. Prošlo je dosta vremena a malo je urađeno. Proučavao sam i strategiju i način na koji se odvija obezbeđivanje glasova. Ohrabren sam i kažem da ćemo imati glasove za UNESKO. Danas smo imali veoma važan sastanak sa prijateljskom državom koja je priznala Kosovo i u razgovaru sa njom, praktično je Kosovu garantovano između 15 i 20 glasova za UNESKO - tvrdi Pacoli.

Foto: Tanjug/AP

Na njegove reči reagovao je upravo Vučić, kazavši da ih ne potcenjuje, ali ih i ne precenjuje.

- Neće to za njih biti tako laka borba, a da jedna zemlja može da obezbedi 15 glasova... dajte da vidimo, borićem se - poručio je predsednik Srbije.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun kaže za Telegraf.rs da Pacoli teško da bilo šta može da uradi svojim milionima, kao što je to učinio prilikom kupovine nekih priznanja.

- To je politička borba. S jedne strane Srbije i država koje poštuju međunarodno pravo, da se spreči konačna secesija Kosmeta u formi punog međunarodnog priznanja - to znači članstvo i proboj u sistem UN, a s druge strane, onih koji bi do kraja da legalizuju nasilnu secesiju članstvom Kosova u UNESKO, potom i UN - kaže Drecun.

Printskrin: Telegraf

Ta borba traje, ističe predsednik Odbora za KiM i napominje da je Srbija aktivna još od prošlog pokušaja Prištine da se učlani u UNESKO.

- Iskustva su izvučena i neprestano su bile diplomatkse aktivnosti, prilikom svih susreta i predsednika Vučića i svih ostalih naših zvaničnika. Naša diplomatija je stalno radila na tome da se predupredi scenario, koji bi Priština želela, a to je članstvo u UNESKO - rekao je Drecun.

On je uveren da će srpski napori dovesti do rezultata, uprkos stalnim pritiscima i lobiranjima od strane Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja u korist Kosova.

U pozitivan rezultat je uveren i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- Velika je laž tvrdnja Pacolija da Kosovo ima dovoljan broj glasova za članstvo u UNESKO, zato što smo na sastancima koje smo do sada imali ovde u Njujorku i predsednik Aleksandar Vučić i ja sa svima razgovarali na tu temu - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

On je podsetio da je Bedžet Pacoli, bio u timu kosovskog predsednika Hašima Tačija i na Generalnoj skupštini Uneska u Parizu i dodao da oni tada nisu mogli da uđu u salu, jer nisu članovi.

- Ali su po hodnicima bili i Tači i Pacoli, jer oni misle da se parama može sve rešiti. Kao što su izgubili tada, izgubiće i sledeći put kad se budu kandidovali, jer je ovde reč o principima i kršenju međunarodnog prava - rekao je Dačić.

Kako je naveo, veliki broj zemalja, prijatelja Srbije, ne samo da nije promenio poziciju u suprotnom smeru, već su mnoge zemlje promenile poziciju u pozitivnom smeru za Srbiju, što znači da će one koje su bile uzdržane sada glasati protiv.

Šef srpske diplomatije je objasnio da će sredinom oktobra biti Izvršni savet UNESKO te da bi prijava za kandidaturu morala biti do tada.

Sledeća Generalna konferencija je u novembru, a posle toga tek za dve godine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanče

    22. septembar 2017 | 17:01

    Mi uvek dobijemo prvu rundu ili povedemo sa sest ili osam nula i na kraju uverljivo izgubimo.

  • Sasa

    22. septembar 2017 | 17:28

    Pa zasto ste mu dali da otvori OMV pumpe ako ste znali da ima udeo u njih jednostavno drzavni neprijatelj lobira protiv Srbije i kraj

  • Maksimus

    22. septembar 2017 | 14:21

    Au kako izgleda ovaj pacoli, izoperisan, zajebao je i ove nase starlete..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA