VULIN IZ BRISELA U MOSKVU: Šta je posle posete NATO rekao Rusima (FOTO)

Posle posete sedištu NATO, ministar Vulin je otputovao u Moskvu na sastanak sa najvišim rukovodstvom ODKB, istočnom pandanu Alijanse

  • 38

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u petak je posetio sedište NATO u Briselu i tom prilikom se sastao sa sa zamenicom generalnog sekretara Alijanse Rouz Gotemiler. Danas je otputovao u Moskvu, gde je razgovarao sa najvišim rukovodstvom ODKB, istočnom pandanu NATO.

VULIN UŠAO U NATO: Alijansa poštuje neutralnu i balansiranu politiku Srbije (FOTO)

Tuzla domaćin NATO vežbi: Učestvuje 35 timova, među njima će biti i predstavnici Srbije

Ministar Vulin se tokom razgovora sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler u Briselu zahvalio na njenoj podršci za politiku neutralnosti i njenom razumevanju politike Srbije.

- Još jednom sam ponovio našim domaćinima da Srbija nije zainteresovana da postene član NATO saveza, niti bilo kog drugog vojnog saveza, da će nastaviti sa politikom vojne neutralnosti, ali da ćemo voditi računa da našu saradnju sa NATO savezom kroz Partnerstvo za mir unapređujemo i nastavljamo - izjavio je Vulin u petak.

Sličnu poruku preneo je i najvišem rukovodstvu ODKB, koja predstavlja istočnu varijantu NATO i okuplja Rusiju, Belorusiju, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan i Jermeniju, dok Avganistan i Srbija imaju status zemalja-posmatrača.

Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Moskvi sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB) general-pukovnikom Jurijem Hačaturovim.

Na sastanaku, održanom u sedištu ODKB, razmatrane su mogućnosti i perspektive buduće saradnje i razmenjeni stavovi o aktuelnoj bezbednosno-političkoj situaciji u regionu i svetu.

Foto: mod.gov.rs

Ministar Vulin je naglasio da Vlada Republike Srbije, Ministarstvo odbrane, predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić vode politiku vojne neutralnosti.

- Danas sam preneo našim domaćinima iz ODKB da Srbija nema nameru da postaje član ODKB, kao što nema nameru ni da postane član NATO pakta, ali ima veliku želju da produbljuje saradnju sa ODKB i svim njenim zemljama članicama. Sve zemlje članice ODKB podržavaju principijelnu poziciju Republike Srbije kada je u pitanju odnos prema Kosovu i Metohiji i na tome sam se naravno posebno zahvalio. Što se tiče vojne saradnje, dogovoreno je da se saradnja produbljuje, da se nastavlja na uslovima reciprociteta, na uslovima međusobnog poštovanja, poštovanja međusobnih interesa i naravno poštovanja vojne neutralnosti Republike Srbije kao našeg temeljnog i principijelnog spoljnopolitičkog stava - rekao je ministar odbrane.

Foto: mod.gov.rs

On je istakao da sve zemlje članice ODKB snažno podržavaju takvu politiku Republike Srbije i spremne su da zajedno sa nama rade na razvijanju naših odnosa.

-Vlada Republike Srbije želi da sarađuje sa svim prijateljima, želi da nastavi sa istom politikom, baš kao što želi da i u budućnosti svoje znanje stavi na raspolaganje drugima. Razgovarali smo o našoj saradnji u oblasti vojnog obrazovanja, o zajedničkim aktivnostima i sigurni smo da ćemo nastaviti tako i ubuduće - poručio je ministar Vulin.

Foto: mod.gov.rs

Sastanku su prisustvovali i zamenik generalnog sekretara ODKB Valerij A. Semerikov, zamenik Združenog štaba ODKB general-pukovnik Anatolij Sidorov, ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Srbije kapetan bojnog broda Milan Koljikovac i izaslanik odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji pukovnik Budimir Gajić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mila

    25. septembar 2017 | 17:17

    Sa svima dobro sa Rusima najbolje!

  • milos

    25. septembar 2017 | 17:17

    Ne smemo se zamerati nikome, naravno ne bi trebali saginjati glavu!

  • goran

    25. septembar 2017 | 20:25

    Srbija zeli da jaca ekonomski a za tako nesto vojni savezi bi samo smetali, svet bi trebaloda postuje nasu zelju za neutralnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA