≫ 

Hašim Tači u privatnoj poseti papa Franji: Razgovarali o odnosu Beograda i Prištine

On je, kako se navodi, zahvalio na podršci koju je "Vatikan pružao Kosovu u gajenju mira i demokratije"

  • 4

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja primio je danas u Vatikanu, koji ne priznaje jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, u privatnu posetu kosovskog predsednika Hašima Tačija koji je izrazio želju da se uspostavljeni prijateljski odnosi Prištine i Svete stolice "podignu na isti nivo koji uživaju ostali narodi u svetu“.

LOBIRANJE U EVROPSKOJ UNIJI: Kako se Srbija kotira u Briselu

Kako je prenela RTK 2, Tači je papu obavestio o "konsolidovanju kosovske države, o suživotu među različitim zajednicama i verama".

Obavestio je papu o dijalogu Beograda i Prištine radi, kako je rekao, "izgradnje dobrih susedskih odnosa, normalizacije odnosa i međusobnog priznavanja".

- Dakle, radimo da promovišemo, na Kosovu, u regionu i u svetu, vrednosti kao što su mir, dijalog, saradnja, tolerancija, suživot. Ovo je današnje Kosovo iako mnogi još uvek pamte Kosovo iz prošlosti, ratno i razarajuće - rekao je Tači i dodao da je "Kosovo primer dijaloga između zajednica i verskog suživota“.

On je, kako se navodi, zahvalio na podršci koju je "Vatikan pružao Kosovu u gajenju mira i demokratije".

Foto: A. Nalbantjan

Papu je obavestio o organizovanju godišnje konferencije, “Inter-Faith Kosova”, na kojoj se verski poglavari, akademici, političari, naučnici, a među njima i mnogobrojni bivši lideri država i laureati Nobelove nagrade za mir, sastaju i razgovaraju o produbljenju dijaloga među verama u čitavom svetu.

Tači je, dodaje se, papu obavestio i o osnivanju Komisije za istinu i pomirenje, koja ima za cilj da "zaključimo poglavlje sukoba i da otvorimo poglavlje saradnje".

U izveštaju RTK 2 se, međutim, ne navodi šta je poglavar Rimokatoličke crkve rekao Tačiju.

Inače, zvanično glasilo Vatika, Radio Vatikan, nije izvestio o ovom prijemu, a na spisku današnjih dnevnih obaveza pape Franje susret sa Tačijem se ne pminje.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ahil

    28. septembar 2017 | 23:02

    Тачи код Папе??? О господе ???

  • Krkubulju

    29. septembar 2017 | 08:18

    Otisao da obnove uspomene kad je Taci bio decak a papa mladi fratar u punoj snazi... a noci duge...Taci radoznao...ovaj zagoreo...

  • Milica

    29. septembar 2017 | 00:52

    srela sam ga neki dan u NYC. Imam fotku njega u mojoj zgradi. Mogli bi vi mene da platite za vesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA