BRITANCI SPREMAJU TAKTIKU ZA SRBIJU: Šta je sve zanimalo lordove u Beogradu?

Sa očekivanim izlaskom iz Unije, London je dobio priliku da razmotri značaj Balkana za Veliku Britaniju i da preispita britanski angažman u ovom regionu

  • 37

U poslednja dva mesece učestale su posete britanskih zvaničnika Beogradu. One su pokrenute posle sednice Odbora za međunarodne odnose britanskog parlamenta, na kojoj je pokrenuta rasprava o budućim odnosima Velike Britanije i Balkana nakon Bregzita.

Britanija da pokaže više razumevanja za stavove Srbije o KiM: Vučić sa delegacijom Doma lordova (FOTO)

SRBIJA ANALIZIRANA NA SAMITU EVROPSKE UNIJE: Evo šta je zaključeno u Talinu (FOTO)

Sa očekivanim izlaskom iz Unije, London je dobio priliku da razmotri značaj Balkana za Veliku Britaniju i da preispita britanski angažman u ovom regionu.

Među ključnim pitanjima su koji je britanski interes, direktan ili indirektan, na Balkanu, kakve su posledice po NATO toga što neke zemlje regiona grade bliske vojne i ekonomske veze sa Rusijom i kako Velika Britanija može da podrži stabilnost u regionu.

Vestminsterska palata u Londonu, u kojoj se nalazi parlament Ujedinjenog Kraljevstva. Foto: Profimedia/Alamy

S tim u vezi, treba i posmatrati učestale posete britanskih zvaničnika Beogradu. Prvo je polovinom septrembra srpsku prestonicu posetio stalni podsekretar Forin ofisa Sajmon Mek Donald, da bi ove nedelje sa našim najvišim zvaničnicima razgovarali članovi delegacije Doma lordova britanskog parlamenta.

Predstavnici Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva istakli su da njihova delegacija boravi u Srbiji radi prikupljanja informacija u cilju što bolje formulacije politike Ujedinjenog Kraljevstva prema Zapadnom Balkanu nakon Bregzita i definisanja modaliteta aktivnosti Kraljevstva u pravcu doprinosa stabilnosti regiona, saopštila je Pres služba Predsednika, nakon sastanka na Andrićevom vencu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Posle razgovara sa Vučićem, koji je naglasio da očekuje da Ujedinjeno Kraljevstvo pokaže više razumevanja za srpske stavove u vezi sa Kosovom i Metohijom, gosti iz Britanije su prešli ulicu i otišli do Doma Narodne Skupštine.

Tamo su razgovarali sa porptedsednikom srpskog parlamenta Vladimirom Marinkovićem i članovima Odbora za spoljne poslove.

Parlamentarce Ujedinjenog Kraljevstva posebno je zanimalo pitanje podrške njihove zemlje Srbiji po pitanju migranstske krize, ali i način na koji se u srpskom parlamentu vodi dijalog o procesu pridruživanja EU, odnosi sa Bosnom i Hercegovinom, kao i odnosa prema Kosovu i Metohiji.

Na kraju posete su razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić, koja ij je informisala da ciljevi Vlade Srbije ostaju ekonomske reforme, regionalna stabilnost i priključenje Evropskoj uniji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predstavnici Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva izrazili su zadovoljstvo što će Velika Britanija biti domaćin Samita o Zapadnom Balkanu sledeće godine.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Međutim, ovim razgovorom se ne završavaju posete zvaničnika iz Londona. Kako je najavljeno, već u ponedeljak u Skupštinu Srbije dolazi nova delegacija Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    30. septembar 2017 | 16:56

    Mars iz Srbije!

  • Mladen

    30. septembar 2017 | 00:09

    Tacno englezi su Srbima jos od Berlinskog kongresa najveci neprijatelji. Obe Jugoslavije su oni stvorili na stetu Srba, raspad druge Jugoslavije je odradila njihova sluzba, Kosovo takodjer tako da njihov dolazak mi govori da nesto nam lose spremaju. Jednako mrzim I engleze I amerikance ali englezi jos opasniji I perfidniji, inace kao nacija su ledeni I bezosjecajni.

  • Kole

    30. septembar 2017 | 18:22

    Posledanja dva puta kad je ova gospoda razmisaljala i raspravljala taktiku o Srbiji izginulo je 2.000.000 Srba. A to su prvi i drugi svetski rat. Ova grupa nema dobru nameru prema Srbiji , Srbima ... a zasto je to tako trebalo bi neko ko se bavi istroijom i narocitom politikom ovo da istrazi. Velik Britanija nikad nije bila na nasoj strani. Flagrantno su krsili nasa prava i guranali nas ispred sebe kao topovsko meso.. Uzmite stvarne brojke kolko je % nas izginulo u prvom i drugom ratu a koliko njih...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA