≫ 

Završene konsultacije kod predsednika Vučića: Na Andrićevom vencu sastali se Brnabić, ministri i predstavnici bezbednosnih agencija - evo šta je odlučeno (FOTO)

U zgradu na Andrićevom vencu su stigli predsednica vlade Ana Brnabić, veliki deo članova vlade i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

  • 3

Konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posle saopštenja Evropske komisije da je katalonski referendum nelegalan, ali da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, počele su nešto posle 16.00 časova.

VUČIĆ PITA EU: Kako Katalonija ne može, a Kosovo može i to bez referenduma (FOTO)

Evropska komisija: Kosovo i Katalonija nisu za poređenje

Vučić je u Predsedništvo na konsultacije došao po završetku posebne sednice parlamenta, na kojoj se obratio grčki predsednik.

U zgradu na Andrićevom vencu su stigli predsednica vlade Ana Brnabić, veliki deo članova vlade i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Na konsultacije su pozvani i predstavnici obaveštajnih i bezbednosnih agencija.

- Ja putujem u Brisel u ranije dogovorenu posetu, 10. i 11. oktobra i tada ću odneti naše pismo i svakako će ovo biti jedna od tema - rekla je predsednica vlade.

- Među pitanjima će biti i da li međunarodno pravo važi za EU ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU - rekla je premijerka.

Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije "nisu uporedivi", jer je Španija država članica Evropske unije.

Foto: Tanjug/AP

- Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od strane različitih UN Deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima - izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su "specifičnosti" koje je spomenuo.

Evropska komisija u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji "nije bilo legalno".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    2. oktobar 2017 | 17:56

    Svima je jasno da Srbija mora vojno da povrati svoju teritoriju i tako resi poglavlje 35 ! Medjutim sirotinja i oni koji nemaju perspektivu zbog politicara i o oni koji nisu politicki zaposljavani nece da ucestvuju u toj akciji. Tako da Vucic i ekipa treba da vide kako to da izvedu sa svojim prijateljima u svetu i sa svojim bot brigadama !

  • Milan

    3. oktobar 2017 | 05:41

    Ne u EU!!!

  • Nataša

    3. oktobar 2017 | 08:31

    Što bi se mi mešali u pitanje u unutrašnje stvari politike jedne suverene države,pri tome članice EU?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA