≫ 

Brnabić: Koliko će se povećati plate znaćemo 14. oktobra (FOTO)

Premijerka je objasnila da je je ministar finansija Dušan Vujović u Vašingtonu i da će od 10. do 13. oktobra biti finalni razgovori sa MMF kako bi se potvrdile cifre koje je Vlada Srbije isplanirala

  • 19

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ni danas nije precizirala procenat povećanja plata i rekla da se nada da će 14. oktobra moći da izađe sa konkretnim ciframa. Premijerka je objasnila da je je ministar finansija Dušan Vujović u Vašingtonu i da će od 10. do 13. oktobra biti finalni razgovori sa MMF kako bi se potvrdile cifre koje je Vlada Srbije isplanirala.

Brnabić i ambasador Bilgič o poseti Erdogana Beogradu (FOTO)

Brnabić: Druga faza unutrašnjeg dijaloga počeće tokom oktobra

Ona je ponovila da se ne slaže sa ocenom Fiskalnog saveta i da smatra da ima više prostora za povećanje od onog što su u Savetu rekli. Inače, Savet smatra da je povećanje plata opravdano, ali i da ne sme da pređe više od pet odsto.

Premijerka je podvukla i da najavljeno povećanje plata neće ugroziti investicije. Kako je rekla vlada vodi računa o fiskalnoj disciplini i da se ne ugrozi makroekonomska stabilnost.

- Nema problema za investicije jer nemamo ni dovoljno projekata spremnih za implementaciju za novac koji imamo u budžetu - biće inovca za projekte koji su spremni - dodala je Brnabić, odgovarajući na pitanja novinara da li će povećanje plata biti deset odsto, a nakon zajedničke sednice Vlade Srbije i AP Vojvodine.

Foto; Tanjug/Dimitrije Goll

BOJIĆ IMENOVAN NA PREDLOG MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Milovan Bojić imenovan je za direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje na predlog Ministarstva zdravlja i to je bila standardna procedura kao i za bilo koje drugo imenovanje, rekla je danas predsednica vlade Srbije Ana Brnabić.

- Razumem političke kontroverze, ali isto tako, razumem da je bilo nekih dobrih rezultata kada je on radio. On je bio okrivljen za zloupotrebe, ne znam da je bio osuđen, u tom smislu nemamo nikakve prepreke, ali isto tako se pričalo da je u njegovo vreme od kardiovaskularnog instituta Dedinje napravljena jedna od najboljih evropskih bolnica - rekla je Brnabić novinarima nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Vojvodine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ponovio je da je Bojić imenovan na predlog njegovog ministarstva, kao i da on da odgovara za resor zdravstva i da je njegovo pravo da, uz konsultacije sa svojim saradnicima, to i uradi.

- Sve ide na moje ime. Mi smo dali Milovanu Bojiću šansu da se uklopi u zdravstveni sistem Srbije, da pokaže ono što misli da može nekim svojim ranijim iskustvom da doprinese. Ovde se radi samo o struci - rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, Bojić, kada je bio direktor te ustanove, napravio je od nje ustanovu koja je ispunjavala “ozbiljne ISO standarde” i bila je jedina u Srbiji, ocenjuje, koja ih je u to vreme ispunjavala.

Prerano je da se o ostalim stvarima priča, smatra Lončar, jer, kako je rekao, Bojić “još nije ni seo u fotelju”, nije bila primopredaja.

- Predlažem da sačekamo neko vreme, da vidimo rezultate, pa da onda o tome pričamo, sada je suviše rano. Ja odgovaram za resor zdravstva i moje pravo je da, uz konsultacije sa svojim saradnicima da to uradim. Sve ide na moje ime - rekao je Lončar.

Foto; Tanjug/Dimitrije Goll

IMA POLITIČARA KOJI DELE MEDIJE, ALI NISU U VLADI

Vlada Srbije ne vređa medije i ne deli ih na podobne i nepodone izjavila je danas premijerka Ana Brnabić ali i ukazala da postoje neki političari i političke snage koji dele medije, ali da oni nisu u vladi Srbije.

Brnabić je na konstataciju novinara Insajdera da je ona predsednica vlade države u kojoj zvaničnici vređaju i dele novinare na podobne i nepodobne i šta će po tom pitanju uraditi da bi se situacija promenila, rekla da ne zna koji zvaničnici vređaju medije i naglasila da Vlada Srbije odgovara na sva pitanja svih medija i da svima šalje pozive za konferencije.

Postoje neki drugi političari i političke snage koji dele medije, ali oni nisu u vladi Srbije, dodala je premijerka.

- Sigurna sam niko od ovih ljudi nikada nije odbio da razgovara sa bilo kojim medijem - rekla je Brnabić i upitala šta bi mogla da učini više po tom pitanju osim da im kaže da počnu da dele medije i da se u odnosu na to ugledaju na neke druge političare.

Na konkretno pitanje o ministru Aleksandru Vulinu i njegovom odnosu prema medijima premijerka je rekla da je Vulinova stranka (Pokret socijalista) dala političko saopštenje za koje je rekla da se ne slaže sa tom retorikom.

- Ali, ja nisam predsednica njihove stranke da mogu da im kažem kako da se ponašaju - zaključila je Brnabić.

Foto; Tanjug/Dimitrije Goll

NEMA PROTIVZAKONITIH RADNJI U NABAVCI ŠKODA ZA MUP

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je sigurna da ne postoje nikakve protivzakonite radnje u vezi sa nabavkom 710 automobila "škoda" za potrebe MUP-a Srbije. Prema njenim rečima, ozbiljno se razmišljalo i o potrebama MUP-a i o zaštiti budžeta Srbije.

Upitana da li je ta nabavka bila javna ili poverljiva, predsednica vlade je rekla da će se o tom pitanju konsultovati sa potpredsednikom vlade i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

- Proveriću sa ministrom Stefanovićem, a sigurna sam da ne postoje nikakve protivzakonite radnje. Ako mene pitate da li sam za to da kupujemo domaće proizvode, apsolutno jesam. Kada god bude bilo moguće da se kupuje nešto što je proizvedeno u Srbiji, treba kupovati - rekla je Brnabić.

Foto; Tanjug/Dimitrije Goll

U FOKUSU ZAVRŠAVANJE ZAPOČETIH PROJEKATA U ROKU

U fokusu vlada Srbije i Vojvodine svakako su završavanje započetih projekata, kao i sistemi za navodnjavanje, izjavila je danas predsednica vlade Srbije Ana Brnabić.

- U sistemima za navodnjavanje, nažalost, Srbija sramotno kasni i drago mi je što smo konačno uspeli da pokrenemo 14 projekata sistema za navodnjavanje. Neverovatno je, nedopustivo i neodgovorno da smo do sada imali samo tri odsto poljoprivrednog zemljišta pokrivenog sistemom za navodnjavanje - rekla je Brnabić novinarima posle zajedničke sednice vlada Srbije i Vojvodine.

Prema njenim rečima, sa time se suočavala i prethodna, kao i ova vlada i to je, podvlači, u fokusu.

Foto; Tanjug/Dimitrije Goll

- Prvenstveno se moraju u roku završavati projekti koji su započeti. Mislim da je to jako važno i da to nije bila praksa u Srbiji pre tri ili četiri godine. Moramo da nastavimo da radimo na taj način. Dakle, sve ovo što je započeto, i zgrada RTV, i Narodni muzej u Subotici, Naučno-tehnološki inovacioni park, to mora da se završava - rekla je Brnabić.

Ti projekti, podvlači premijerka, ne mogu se rastezati, jer se moraju završiti kako bi se oslobodila sredstva da se ide dalje na druge projekte.

Predsednica srpske vlade rekla je da se na zajedničkoj sednici razgovaralo i o posebno važnim projektima, koji su na vrhu liste prioriteta, a to su infrastrukturni projekti, poput rekonstrukcije državnog puta Novi Sad - Zrenjanin, te rehabilitacije državnog puta Zrenjanin - Beograd.

- Zatim, projekat izgradnje Naučno-tehnološkog inovacionog parka u Novom Sadu, od 29.000 kvadratnih metara započet je u oktobru prošle godine. Očekujemo da taj park bude jedna od najboljih takvih institucija u jugoistočnoj Evropi i ozbiljno radimo na njemu - rekla je Brnabić.

Foto; Tanjug/Dimitrije Goll

Kao važan projekat, izdvojila je i institut Biosens u Novom Sadu, koji je, ocenjuje, centar digitalizacije u poljoprivredi ne samo za Vojvodinu i Srbiju, već i za Evropu, a podvlači da će se zajedno uložiti 14 miliona evra za izgradnju nove zgrade za taj institut, dok će se gradnja započeti naredne godine.

- Očekujem mnogo drugačiji i Novi Sad, i Vojvodinu i Srbiju tokom sledeće godine. to su jako značajni projekti za modernizaciju cele zemlje - podvukla je predsednica vlade Srbije.

Od dve vlade se, kaže Brnabić, očekuje i ublažavanje posledica od suše, što je takođe vrlo važno, ali predsednica vlade ne bi rekla da je to fokus, već deo tekućih aktivnosti, koje se moraju što pre završiti.

Ona smatra i da je od nacionalnog značaja da se Srbija pokaže 2019. godine, kada će Novi Sad biti omladinska prestonica Evrope, te da svi moraju zajedno da pomognu Novom Sadu, da se to "izgura najbolje što moze".

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović smatra da se drugom zajedničkom sednicom dve vlade u političkom smislu pokazuje kontinuitet zajedničke politike, a ističe da zajednička politika nema alternativu.

- Deo javnosti nije na to navikao, predugo je trajala politika konflikata na relaciji vlada Srbije-Pokrajinska vlada i deo javnosti nije očekivao saradnju - kazao je on.

Foto; Tanjug/Dimitrije Goll

- Alternativa bi bila vezana za stare crne slike promašenih investicija, nezavršenih projekata, besciljnih sukoba, koji nemaju samo vezu sa istim ili sličnim političkim i partijskim pripadnostima, već, pre svega, imaju veze sa svešću da smo tu zbog građana, zbog velikih projekata, korisnih stvari koje za njih možemo uraditi. I to možemo uraditi upravo na ovaj način - rekao je Mirović.

Posle druge zajedničke sednice dve vlade, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović potpisali su Protokol o saradnji na poslovima pripreme planske i tehničke dokumentacije za projekte izgradnje brzih saobraćajnica Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Borča.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uros R.

    6. oktobar 2017 | 13:54

    Raduje me povecanje plata kao i svakog. Svaka cast.

  • KRSTIVOJE

    6. oktobar 2017 | 13:53

    Najvaznije da sredstava za povecanje penzija i plata ima. Naravno da Vlada vodi racuna da povecanja ne ugroze finansijsko stanje, ono je u ovom momentu stabilno sto je za svaku pohvalu.Jos samo malo strpljenja nije na odmet.

  • Miloš

    6. oktobar 2017 | 15:48

    Ovo je vema važna odluka i ne treba žuriti a ni licitirati, svako povećanje je dobrodošlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA