KATALONIJU NE DAJU, A KOSOVO OTIMAJU: Šta je Prodijeva doktrina, koja važi za EU, ali ne i za Srbiju

Brisel brani svoj stav pozivajući se na doktrinu nazvanu prema nekadašnjem predsedniku Evropske komisije Romanu Prodiju

  • 99

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučan je da ukaže Evropskoj uniji na nepravdu koja je učinjena dvostrukim aršinima u međunarodnoj zajednici. Beograd ne želi da ćuti na EU da su Katalonija i Kosovo neuporedivi, zato što Srbija, za razliku od Španije, nije članica Unije. Naime, izvori Evropske komisije kažu da se Brisel u slučaju Španije rukovodi tzv. "Prodijevom doktrinom".

SRPSKI LOBI U VAŠINGTONU NA DELU: Podržite Srbiju i Vučića

Oštre reči Dačića: Kakva stolica u UN, za Kosovo može hoklica

Zbog političkog i pravnog nonsensa u koji se zapleo, tvrdeći da je Kosovo poseban, specifičan slučaj, Brisel ne želi da se ova tema dalje produbljuje. Zato su vlastima u Beogradu već poslati signali "da bi bilo dobro da se od pisma odustane", ali se ta opcija u vrhu srpske vlasti i ne razmatra.

Već je formirana radna grupa za izradu teksta koji će premijerka Ana Brnabić uručiti briselskim zvaničnicima, a pismo će biti poslato i na adrese 22 države Unije koje su priznale Kosovo.

U dokumentu na kojem rade generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i predstavnici resornih ministarstava, ove države biće pozvane da preispitaju svoj stav o KiM i direktno upitane: Da li sistem međunarodnog prava važi isključivo za zemlje EU ili za sve?

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Vučić je posle stavova EU o Kataloniji i Kosovu rekao da od Brisela ne očekuje ništa, ali da očekuje pritiske da ne šalje pismo.

Evropska komisija kaže da će kada bude dobila pismo srpskih vlasti detaljno odgovoriti na pitanja povodom svoje pozicije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije.

- Kada dobijemo pismo, odgovorićemo na njega. Možete biti sigurni da će naš odgovor biti dobro pripremljen i predstavljen. To je uvek slučaj sa našim odgovorima i ne vidim zašto bi bilo išta drugačije u ovom slučaju - izjavio je portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterštajn.

Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija je u izjavi za Tanjug odbacila optužbu da se radi o duplim standardima u slučaju njihove ocene da se "slučajevi Kosova i Katalonije ne mogu porediti".

U dodatnom objašnjenju, izvori Evropske komisije za Tanjug naglašavaju da se EU u slučaju Španije rukovodi tzv. "Prodijevom doktrinom", prema kojoj se Unija ne meša u unutrašnja ustavna pitanja zemalja članica.

Ista doktrina, nazvana prema nekadašnjem predsedniku Evropske komisije Romanu Prodiju, kaže da otcepljena terirorija može napustiti državu članicu EU i postati ponovo deo EU samo ako je nezavisnost stečena u skladu sa ustavom zemlje članice koju je napustila.

Foto: Tanjug/AP

Kada je Kosovo u pitanju, Evropska komisija se pozvala na zaključke Saveta ministara EU od 17. marta 2008. godine kada je dogovorena zajednička reakcija na Kosovsku deklaraciju nezavisnosti.

- Savet naglašava da je Kosovo sui generis slučaj i napominje da će zemlje članice, u skladu sa svojim nacionalnim praksama i međunarodnim pravom, odlučivati o svojim odnosima sa Kosovom - navodi se u zaključku Saveta ministra EU iz 2008. godine.

Komentarišući izjavu EK da je u slučaju Kosova napravljen presedan i da je to poseban slučaj, šef srpske diplomatije navodi da to ne može tako, te da će takvih slučajeva biti još u Evropi.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Ali ne želimo da se na Španiji primeni ono što se primenilo na Srbiji. To je osnovna poruka- podvukao je Dačić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će naredne nedelje tokom svoje posete Briselu evropskim zvaničnicima predati pismo u kome vlasti Srbije zahtevaju odgovore na pitanja u vezi sa stavom Evropske komisije u slučajevima Kosova i Katalonije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nina

    6. oktobar 2017 | 14:57

    Sramotni su ovi dvojni standardi...

  • Lazar

    6. oktobar 2017 | 17:10

    EU je veliko razočarenje. Puna su im usta prava, a sami ga ne poštuju, imaju dvojne standarde.

  • Marija

    6. oktobar 2017 | 19:17

    EU se ponela nekorektno prema Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA