≫ 

STRATEŠKI CILJ ZEMLJE Vučić: Uvešću Srbiju u EU, saradnja s Rusijom ne ugrožava cilj (FOTO)

Mi znamo kuda idemo, što znači da smo na našem putu ka EU, to je strateški cilj naše zemlje, rekao je predsednik Srbije

  • 11

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećava da će uvesti zemlju u Evropsku uniju i kaže da to što Rusija naoružava srpsku vojsku ne ugrožava taj cilj, prenosi danas američka agencija Asošiejted pres.

Predsednik Vučić na Beogradskom bezbednosnom forumu: Manje sam optimističan nego prošle godine (FOTO)

Odnosi Srbije i Crne Gore na najvišem nivou u poslednjih 10 godina: Vučić razgovarao sa Brajovićem (FOTO)

- Mi znamo kuda idemo, što znači da smo na našem putu ka EU, to je strateški cilj naše zemlje. U isto vreme, želimo da sačuvamo najbolje odnose sa Rusijom, Turskom, Kinom, SAD i svima ostalima - rekao je Vučić u intervjuu koji je AP-u dao u Beogradu.

Američka agencija navodi da Srbija, pod Vučićevim liderstvom formalno teži ka članstvu u EU, "ali istovremeno održava bliske odnose sa istorijskim slovenskim saveznikom Rusijom", te da Rusija snabdeva Srbiju avionima MiG-29 i planira da isporuči borbene tenkove i oklopna vozila.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

AP takođe navodi da su neki zapadni zvaničnici izrazili zabrinutost zbog toga i pozvali Beograd da odlučno kaže kuda ide - ka Istoku ili ka Zapadu.

- Ne vidim u tome ništa pogrešno i to funkcioniše, i funkcionisaće. To je naša politika i mi smo vojno neutralni - istakao je predsednik Srbije i dodaje da naoružavanje Srbije nema za cilj pretnju susedima.

Vučić je, kako navodi AP, priznao da je njegova nacionalistička prošlost visokog člana stranke, koja se borila za širenje srpskih granica na Balkanu tokom sukoba sa susedima, izazvala izvesne sumnje u iskrenost njegovog prelaska u prozapadnog reformatora.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Neko ko je pre 20 godina bio potpuno protiv EU, neko ko je bio član Radikalne stranke... Znam da mnogim ljudima nije lako da to progutaju - rekao je on, i dodao:

- Sad vam kažem: ispunićemo obećanje. Završićemo to, završićemo posao - misleći na pridruženje EU.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Predsednik Srbije je u intervjuu američkoj agenciji takođe istakao da, po njegovom mišljenju, "svaki član Vlade daje sve od sebe u cilju ispunjenja naših ciljeva, a jedan od naših glavnih ciljeva jeste punopravno članstvo u EU".

- Mislim da moramo da budemo deo Evropske unije. To je moj zadatak, to je moj posao i ja ću to uraditi -  zaključio je Vučić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA