Vrtići i škole su mnogo bolji od slanja bombi i granata: Vučić o pomoći Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FOTO)

Stav Srbije je poštovanje integriteta teritorijalnog integriteta BiH kao i teritorijalnog integriteta RS u okviru BiH, rekao je predsednik Srbije

  • 62

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Republike Srpske konkretni i konkretizovani, da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, i teritorijalni integritet RS u okviru BiH, ali i da mu je žao što ima onih koji imaju negativan odnos prema nečemu što nisu ni videli.

Samo laž do laži, ne postoji stvar koja me je toliko zabolela: Vučić o komentarima na povećanje plata i penzija

Vučić: Realno je da sa predlogom za KiM izađemo u martu

Vučić je na konferenciji za novinare sa predsedavajućim predsedništva BiH Draganom Čovićem rekao da su mnogi protiv nečega što nisu ni videli, o čemu nemaju pojma, već apriori nešto odbacuju samo zato što Srbi, ili Hrvati ili Bošnjaci "imaju mozak" da sačuvaju svoju kulturu i jezik.

On je rekao da je tek formiran tim u Srbiji za rad na deklaraciji o očuvanju jezika i kulture srpskog naroda, a neki već prebacuju i daju komentare na nešto što nisu ni videli.

Predsednik Srbije je rekao i da ima zamerki da Srbija samo daje RS, i poručio da će pomagati i Federaciju ali i dodao da uopšte nema problem da neko ulaže u Novi Pazar ili Sjenicu...

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je kao primer naveo to da je mađarski premijer Viktor Orban rekao da će ta zemlja pomagati mađarske privrednike kreditima i podvukao da uopšte sa tim nema problem, već naprotiv, jer je to novac koji će ući u Srbiju.

- Šta je problem - nikako ne razumem zašto toliko malo poverenja imamo već idemo sa predrasudama o nečemu što ništa ne znamo - dodao je.

Kako je rekao, stav Srbije je poštovanje integriteta teritorijalnog integriteta BiH kao i teritorijalnog integriteta RS u okviru BiH.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- To je stav koji ponavljam iz dana u dan - podvukao je Vučić i rekao da se nada da oni koji poverenja nemaju, da će ga izgraditi.

Naglasio je da smatra da je to najbolja politika koja čuva mir na ovim prostorima i od koje svi imaju najviše koristi.

- Normalno je da pomognemo srpskom narodu i mislim da su vrtići i škole mnogo bolje od slanja bombi i granata - rekao je Vuči i dodao da se apsolutno slaže sa predsednikom RS Miloradom Dodikom o saradnji Srbije i RS i poručio da se nada da će biti još bolja.

DANAS POLA MILIONA EVRA ZA KUĆU BANA JELAČIĆA

Predsedik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas Hrvatskom nacionalnom veću Vojvodine uplaćeno pola miliona evra za izgradnu kuće Bana Jelačića.

- Na ovaj važan dan za Hrvate hteli smo da pokažemo da držimo do onog što smo rekli. Milim da Srbi i građani Srbije time treba da se ponose - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

Predsednik je napomeno da su hrvatski mediji ovih dana postavljali pitanje da li ćemo ispuniti obavezu koju smo preuzeli.

UPLAĆENO POLA MILIONA EVRA ZA SABORNI HRAM U MOSTARU

Srbija je danas uplatila dodatnih 500.000 evra za obnovu Sabornog hrama u Mostaru, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naglasio da je to učinjeno na molbu predsedavajućeg predsedništva BiH Dragana Čovića.

VuČić je na zajednickcoj konferenciji za novinare objasnio da će Srbija biti zemlja partner na Sajmu u Mostaru, da će se snažno tamo predstaviti.

Dodaje i da je Čovića upitao šta Srbija može da pomogne Federaciji, na šta je Čović, Hrvat po nacionalnosti, zamolio da Srbija pomogne izgradnju Sabornog Hrama u Mostaru.

Predsednik Srbije je zahvalio Čoviću na toj molbi i podsetio da je Srbija ranije upatila 200.000 evra takođe za izgradnju Sabornog hrama u Mostaru.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

SRBIJA SPREMNA ZA TRILATERALNI SUSRET SA BiH I HRVATSKOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija spremna za održavanje trilateralnog sastanka predstavnika Srbije, Hrvatske i BiH koji bi, kao kaže, možda bio i najvažniji za naše zemlje, ali i za ceo region Zapadnog Balkana.

Taj susret bi, kaže Vučić, doveo do mnogo važnijih i konkretnijih rešenja o brojnim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima.

- Srbija je spremna za održavanje tog sastanka na bilo kom niovu, predsednika, odnosno predsedavajućeg Predsedništva BiH ili na niovu vlada, odnosno Saveta ministara - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

Vučić je poručio da je BiH jedan od najznačajnih spopljnopolitičkih partnera Srbije.

ISTORIJA DA NE BUDE PREPREKA ZA BUDUĆNOST

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas da se nada da će uskoro biti ugovoren trilateralni sastanak Srbije, Hrvatske, BiH, kako bi se gradila otvorenija saradnja na tri prostora i dodao da treba istoriju ostaviti iza sebe da ne budu prepreka za budućnost.

On je naglasio da će biti još sastanaka predstavnika Srbije i BiH pre 6.i 7. decembra kada je najavljena uzvratna poseta Srbiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kod nas u BiH se odluke sporije donose nego kod vas u Srbiji, ali to neće umanjiti ono što smo stavili u plan. Na ovakvim sastancima ubacićemo dogovore i da otvorena pitanja ostavljamo iza sebe u istoriji - rekao je Čović nakon sastanka sa predsednikom Srbije.

On je naglasio da očekuje da ekspertski tim Beograda ponudi rešenja o pitanju spornih granica Srbije i BiH, kako bi do susreta 6. i 7. decembra dogovor mogao da se parafira.

- Mi u BiH imamo mnoštvo problema. Verujem da pomoć predsednika Srbije može biti značajna kada je u pitanju naš evropski put, da mnoge stvari u hodu uklonimo - naglasio je on.

Kako kaže na sastanku sa predsednikom Srbije razgovaralo se i o trilateralnom sastanku, Srbije, Hrvatske i BiH, te da se nada će se on ubrzo ugovoriti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Da pokušamo u tom odnosu graditi otvoreniju saradnju na ova tri prostora kako bi mogli živeti po meri čoveka. Sve iz istorije da ostavimo iza sebe da ne budu prepreka za budućnost - pojasnio je gost iz BiH.

Zadovoljan je odlukom Srbije da se pomogne izgradnja Saborne crkve u Mostaru, ali i što je Srbija pomogla i danas uplatila novac za obnovu doma Bana Jelačića u Petrovaradinu.

- To je pružena ruka koja treba da osnažiti našu komunikaciju kroz trilateralu - pojasnio je on.

Upitan da prokomentariše pripremu Deklaracije o opstanku srpskog naroda i da li bi trebalo nešto slično kada je hrvatski narodu u pitanju, on je rekao da je Deklaracija dobra odluka.

- To je dobra odluka da vrlo praktično i kroz takav dokument definišemo odnose jednog naroda na dva prostora. Mislim da je dobrodošla i da ćemo time dugoročno rešavati pitanja i kada je u pitanju srpski narod, ali i sva tri naroda u BiH - pojasnio je on.

Kaže da ne vidi razlog zašto se slična dokumentacija ne bi pripremila kada je u pitanju hrvatski narod, ali da je danas rano o tome govoriti.

Za takve dokumente kaže da ne smeju biti "nikada na štetu trećeg, nikada u smislu neke nove podele već jačanja odnosa na ovom našem prostoru".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BiH JOŠ NIJE ZAŽIVELA KAO PRAVNA DRŽAVA

Predsedavajući Predstavništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović, izjavio je danas u Beogradu da BiH još nije zaživela pravna država jer pravosudne institucije nisu nezavisne.

- Pravosuđe BiH mora da postane nezavisno, presuda Nasera Orića nije jedini primer koji je izazvao različite komentare i koji opterećuje tri naroda u BiH - istakao je Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Čović je rekao da u BiH ne može da dominira samo jedan narod i da ako dođe do toga da se menja Ustav ili Aneks 4 Dejtonskog sporazuma to biti urađeno sa susedima - Hrvatskom i Srbijom.

- Ne postoji nijedno pitanje koje nećemo rešavati sa našim susedima - kazao je Čović.

Dodao da ga je vest o oslobađajućoj presuedi za ratnog komandanta tzv. Armije BiH zateklo upravo u Banjaluci, gde je razgovarao sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i da je tada ovu presudu komentarisao na isti način.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    16. oktobar 2017 | 12:30

    Još uvek je istorija prepreka za budućnost, za mnoge zemlje na Balkanu. Za nas nije, nadajmo se da će se i drugi otvoriti. Region ima potencijal, samo ako je pametan, pa ga iskoristi.

  • daca

    16. oktobar 2017 | 12:31

    Moramo zastititi svoje interese

  • milan

    16. oktobar 2017 | 12:31

    Srbija je uvek spremna na dogovor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA