Prvi put od rata u Kosovskoj Mitrovici biće uspostavljen sud sa srpskom većinom i sa predsednikom suda Srbinom

42 sudije srpskog pravosudnog sistema na Kosovu pozvane su da danas polože zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem

  • 6

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić očekuje da će posao primene Sporazuma o pravosuđu između Beograda i Prištine biti završen do petka, te da će u pravosudni sistem u južnoj pokrajini biti integrisane srpske sudije i tužioci.

Vlada formirala Radnu grupu za unutrašnji dijalog: Evo ko će je voditi

Vučić: Realno je da sa predlogom za KiM izađemo u martu

- Ovo je veliki i važan posao za srpski narod na KiM. Prvi put nakon 1999. godine biće uspostavljen sud sa srpskom većinom i sa predsednikom suda Srbinom u Kosovskoj Mitrovici i tužilaštvo sa srpskom većinom. Očekujem da će taj veliki i važan posao biti završen do kraja nedelje, do petka -  rekao je Ðurić.

On je, gostujući na RTS- u, rekao da Srbi na KiM imaju novu pravnu sigurnost, da u sredinama južno od Ibra, gde nije bilo ranije nijednog srpskog tužioca i sudije, sada imaju Srbe zaposlene u pravosuđu.

Foto: Marko Todorović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da je to novo poglavlje u funkcionisanju i vladavini prava za Srbe na KiM i da je bolje za Srbe da imaju Srbe koji reševaju imovinsko-pravne i krivične sporove.

- A ne kao do sada kada su im sudili Albanci i kada smo imali neretko etnički motivisane presude. Nadam se da će to popraviti položaj Srba - zaključio je Ðurić.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić rekla je juče Tanjugu da su svi koraci u cilju integracije sudskog osoblja kosovskih Srba u pravosudni sistem Kosova sprovedini i očekuje da će danas stupiti na snagu sporazum o pravosuđu, dogovoren u dijalogu Beograda i Prištine.

Printskrin: SensServis Agencija

- Obe strane su ispunila svoje obaveze - poručila je Kocijančić u izjavi Tanjugu.

Prištinski portal KoS Sev piše da su 42 sudije srpskog pravosudnog sistema na Kosovu pozvane da danas polože zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    17. oktobar 2017 | 09:35

    Sto ne napisete pod cijim zakonima ce taj sud raditi?

  • SRBIN

    17. oktobar 2017 | 09:53

    A kome se zaklinju na vernost i čast??? Nepriznatoj državi?? Ratnom zločincu?? Bože kakav lobotomija....

  • Albanac

    17. oktobar 2017 | 10:05

    Ove sudije ca raditi sa Kosovskim ustavom, i kazu da nisu imali srpske sudije, to je cista laz, u Gnjilane ima Srpske sudije, mogu i ime da vam dam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA