SKANDAL: Ugljanin na otkrivanju spomen-ploče ubici Srba! (FOTO)

Ministar u Vladi, u društvu bivšeg poslanika Esada Džudževića i gradonačelnika Novog Pazara, prisustvovao otkrivanju table Aćif Efendiji, koga su partizani streljali 1945. zbog ubistva 7.000 Srba. Ugljanin zbog toga na "ribanju" kod Aleksandra Vučića

  • 9

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin prisustvovao je u Novom Pazaru otkrivanju spomen-ploče poznatom ratnom zločincu, fašisti i ubici Srba Aćif efendiji Hadžiahmetoviću!

Spomen-ploču su, u okviru proslave koja je organizovana u ovu čast, otkrili predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević i zamenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijel.

Zbog ovakvog poteza, Ugljanin će, prema najavama pojedinih medija, morati na raport kod zamenika predsednika vlade Aleksandra Vučića kome će morati da objasni ovakav svoj potez!

Postavljanje spomen-table Aćif-efendiji osudio je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

- To je nedopustivo, neprihvatljivo i štetno! Ovo je politički incident koji može da ima vrlo loše posledice, pre svega za Sandžak, jer je to etnički mešovita sredina. Problem je što sada može da se napravi jedna spirala rehabilitacija onih koji nisu prihvatljivi za drugi narod, a to znači da se svi zajedno vraćamo pet koraka unazad - upozorava Ljajić.

Aćif Efendiju su partizani streljali 21. januara 1945. zbog zločina nad Srbima i zbog ubistava 7.000 ljudi. On je na početku Drugog svetskog rata postao komandant muslimanskih jedinica Novog Pazara i učestvovao je u borbama s četničkim i partizanskim snagama. Radio je na stvaranju Velike Albanije, dovodi se u vezu s ubistvima više hiljada pripadnika Kraljeve vojske u otadžbini i partizana, kao i maltretiranju nemuslimanskog stanovništva Raške.

Tabla je postavljena u strogom centru, u pešačkoj zoni Novog Pazara, i na njoj piše  da je nekada tu živeo jedan od vođa tadašnje partije Džemijet i narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije.

BNV je inicirao sudski proces za rehabilitaciju Hadžiahmetovića koga su vlasti posleratne Jugoslavije osudile kao izdajnika i narodnog neprijatelja, a potom i streljale.

SDA Sulejmana Ugljanina saopštila je da je Aćif-efendija bio "legitimni predstavnik Bošnjaka" koji bi trebalo da bude spomenut u istoriji tog naroda.

"Bio je i načelnik sreza, što znači da je bio javna ličnost, itekako legitimna i prihvatljiva u tom vremenu. Smatramo da taj čovek treba da bude spomenut u istoriji Bošnjaka, jer je bio njihov legitimni predstavnik", navodi se u saopštenju SDA, koji tvrdi da je njihova obaveza da "ispravi ono što je o Aćifu Hadžiahmetoviću pisano u istoriji koju je režirao Centralni komitet Komunističke partije".

"Na opštu štetu, a posebno štetu Bošnjaka, na snazi je i dalje 'režirana' istorija koja je daleko od istine. Sudi se čoveku o kome zapravo ne znamo ništa. Zato smatramo da se ovde radi o klasičnoj istorijskoj neobaveštenosti", navodi SDA, uz napomenu da je Hadžiahmetović bio Bošnjak i poslanik u Skupštini Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, a zatim i Skupštine Kraljevine Jugoslavije.

Predsednik BNV Esad Džudžević kaže da se postavljanjem spomen-table nastavlja program obeležavanja objekata u kojima je živelo i radilo 20 znamenitih ličnosti iz sandžačke istorije.

- Imali smo želju da vratimo makar deo duga Aćif efendiji, ali i našoj istoriji. Obeležavanjem kuća 20 znamenitih Bošnjaka želimo da ih identifikujemo i da nas današnja deca zbog toga sutra pomenu - ističe Džudžević.

Pre tri godine ekstremni navijači FK „Novi Pazar" za vreme kup utakmice sa Crvenom zvezdom na tribinama su istakli transparent s natpisom „Stadion Aćif efendija". Tužilaštvo, međutim, tada nije pokrenulo nikakvu istragu povodom ovog incidenta.

(I. M. / Press / Foto: Sandžačke novine)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    6. avgust 2012 | 16:22

    ovo me poseca,samo druge matodnosti,na zloconca Drazu Mihailovica koga deo Srbije hoce da rehabilituje i proglasi oslobodiocem i nacionalnim junakom,a pobio je najvise Srba na teritoriji Srbije,Crne Gore i Bosne.Pa da li iko normalan ocekuje da se nece traziti rehabilitacoja zloconaca drugih naroda na ovim podrucjima kad se trazo rehabilitscija Drzaze i cetnika koji su.bili i ostace zapisani u istoriji kao zloconci?

  • Chaos7

    6. avgust 2012 | 21:57

    http://www.peticije24.com/peticija_za_tuzbu_protiv_sulejmana_ugljenina Krenula je peticija za smenu i kaznjavanje Ugljanina!

  • неша

    6. avgust 2012 | 22:15

    Сад је нова влада на добром тесту или ће да оштро реагује санкционише организаторе и смени угљанина или ће да прећути и окрене главу од проблема који није наиван....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA