SRBIN NA SRBINA U 8 OPŠTINA: Zapad hoće da rasturi Srpsku listu

U nedelju se na Kosovu i Metohiji održavaju lokalni izbori

  • 1

U nedelje, 22. oktobra na Kosovo i Metohiji se održavaju lokalni izbori, koji su od velikog značaja za ostanak i opstanak srpskog življa u Pokrajini. Nažalost, ni ovoga puta Srbi ne nastupaju jedinstveno. Podršku zvaničnog Beograda ima samo Srpska lista (SL), koja zapravo predstavlja direktnu vezu sa Predsednikom i Vladom Srbije. Srbi na izbore izlaze sa 18 lista u 21 opštini, od ukupno 38, a najvažnija izborna bitka među Srbima bije se za sever Kosova.

Vulin pozvao Srbe sa KiM da izađu na izbore i glasaju za Srpsku listu

PALMA: Izađite na izbore i glasajte za Srpsku listu

Kako sada stvari stoje, u trci za gradonačelnike u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu, Ranilugu, Zubinom Potoku, Gračanici, Klokotu i Partešu snage će direktno odmeriti kandidati različitih srpskih stranaka.

U Kosovskoj Mitrovici su, pored dva albanska kandidata, rivali - Goran Rakić iz Srpske liste (SL) i Oliver Ivanović iz GI SDP.

U Leposaviću se nadmeću tri srpska kandidata - Zoran Todić (SL), Dragan Jablanović (PKS) i Nenad Radosavljević (GI "Narodna pravda"), u Zvečanu Vučina Janković (SL) i Dragiša Milović (GI "Za naš Zvečan"), dok su, u Ranilugu čak četiri srpske stranke istakle svoje adute za čelnika ove opštine - Progresivna demokratska stranka, Napredna stranka Kosova, SL i GI SDP. Za funkciju gradonačelnika se kandidaovao 21 Srbin.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Nažalost, ni ova kampanja nije prošla bez incidenata.

Članovi Partije kosovskih Srba upali su u utorak u izborni štab Srpske liste u Leposaviću i nasrnuli na petoricu aktivista koji su zadobili lakše telesne povrede - saopštila je u utorak Srpska lista, koja je osudila ovaj "pokušaj linča" i pozvala nadležne da kriminalce privedu pravdi.

Oni su naveli da je u njihov štab upao sin kandidata za gradonačelnika Dragana Jablanovića, Marko Jablanović, koji je, podsećaju, "optužen za šverc i preprodaju droge", kao i aktivista Partije kosovskih Srba Marko Vukašinović i da su oni "davili aktiviste SL, psovali i pretili ubistvom prisutnima".

Naveli su i da se potom, supruga Marka Jablanovića "zaletela kolima i udarila aktivistu SL koji je bio kod bilborda, koji je odveden u bolnicu na preglede".

Na ovo treba dodati i uticaj spoljnog faktora o čemu je juče govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da "rasture" Srpsku listu, smanje njen uticaj u Prištini i uticaj Srbije na Kosovu i Metohiji.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Vučić je kazao da se ne radi o "razdoru" među Srbima na Kosovu, kako je glasilo jedno od novinarskih pitanja, povodom podrške pojedinih političkih pokreta iz Beograda političkim rivalima Srpske liste na Kosovu i Metohiji.

- Njihovo je pravo, rekao je, da podrže svog kandidata, kao što je pravo svakog da se kandiduje i da kaže šta misli - izjavio je Vučić i dodao:

- Problem je pritisak i uticaj pojedinih zapadnih ambasada sa ciljem da se "rasturi" Srpska lista i oslabi uticaj i prisustvo Srbije u pokrajini. Oni ne žele da Srbi imaju ''zlatnu akciju'' u vladi u Prištini i nastoje da im tu poziciju otežaju i onemoguće na lokalnim izborima, i u lokalnim sredinama.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Ističući da svi imaju pravo da se kandiduju na tim izborima, Vučić je rekao da bi neke trebalo pitati ko im je omogućio da ih prevoze Kforovim automobilima i za čije se to potrebe radi.

U izjavi za Telegraf.rs Igor Simić, portparol Srpske liste kaže da kako se približavamo izbornom danu napadi na Srpsku listu od strane nekih ambasada i njihovih miljenika postaju sve češći i neskriveni.

- Razlog je jednostavan, oni žele da oslabe Srpsku listu da bi se oslabio srpski narod na Kosovu i Metohiji - rekao je Simić.

Foto: Promo

Prema njegovim rečima, na jednoj strani je Srpska lista sa podrškom predsednika Vučića i Vlade Srbije, a sa druge strane politički profiteri, neke ambasade i njihove namere da oslabe Srbe.

- Ipak, oni zaboravljaju da su Srbi na Kosovu i Metohiji uvek bili, da jesu i da će uvek biti uz svoju Srbiju i Srpsku listu. 22. oktobar je dan kada ćemo pobedom Srpske liste sve one kojima je lični interes ispred nacionalnog poslati u političku istoriju - zaključio je Simić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA