Sutra lokalni izbori na Kosovu i Metohiji: Prvi test za vladu Ramuša Haradinaja

Izborna kampanja je zvanično počela 21. septembra i trajala je do petka u ponoć, kada počinje izborna tišina

  • 3

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, treći od samoproglašene nezavisnosti 2008, biće održani sutra i, prema ocenama analitičara, predstavljaće prvi test za vladu Ramuša Haradinaja, ali i priliku za Srpsku listu da u lokalnim zajednicama potvrdi uspeh na parlamentarnim izborima, koji je srpskoj zajednici vratio politički uticaj u Prištini.

Đurić: Srbi iz Kosovske Mitrovice referendumom odlučuju da li će biti deo Srbije

Na lokalnim izborima biraće se predsednici opština i odbornici u opštinskim skupštinama.

Centralna izborna komisija Kosova i Metohije saopštila je da će na izborima učestvovati 91 politički subjekt - 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

Na birački spisak upisano je ukupno 1.890.952 birača, a glasaće se u 38 opština.

Kosovski Srbi će na izbore izaći sa 18 lista i nastupiće u 21 opštini - u 10 opština u kojoj čine većinu stanovništva i u 11 opština u kojoj nisu većina.

Izborna kampanja je zvanično počela 21. septembra i trajala je do petka u ponoć, kada počinje izborna tišina.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Beograd podržava kandidate Srpske liste, koja nakon junskih vanrednih parlamentarnih izbora ponovo učestvuje u političkim procesima u pokrajini i u vladi u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je ranije da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da "rasture" Srpsku listu, da smanje njen uticaj u Prištini i uticaj Srbije na Kosovu i Metohiji:

- Oni ne žele da Srbi imaju "zlatnu akciju" u vladi u Prištini i nastoje da im tu poziciju otežaju i onemoguće na lokalnim izborima, i u lokalnim sredinama - ocenio je Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić poručio je juče sugrađanima u južnoj pokrajini da dolaze prelomna vremena, i da se na lokalnim izborima mora osigurati da se na svim nivoima vlasti očuva organska veza kosmetskih Srba sa njihovom državom Srbijom.

- U nedelju svi treba da imamo u vidu da su pred nama prelomni meseci i da ne možemo da dozvolimo da država Srbija nema punu i potpunu političku kontrolu i uticaj u većinski srpskim sredinama - rekao je Ðurić u intervjuu televiziji "Most" iz Zvečana.

Uoči izboga oglasio se i američki ambasador Greg Delavi, koji je rekao da će Ambasada na dan izbora imati 30-40 timova koji će posmatrati izborni proces, brojati glasove i voditi računa da oni proteknu u demokratskoj i fer atmosferi, bez bilo kakvih pritisaka.

- Naš cilj biće da osiguramo da se stvari odvijaju onako kako bi trebalo da se odvijaju i da niko ne vrši pritisak na članove biračkih odbora ili na birače na biračkim mestima - rekao je Delavi.

U kampanju za lokalne izbore uključen je i Hašim Tači, kosovski predsednik i neformalni lider Demokratske partije Kosova, koja je na vlasti sa Haradinajevom Alijansom za budućnost Kosova i Alijansom za bolje Kosova, čiji je lider jedan od najbogatijih Albanaca, Bdežet Pacoli.

Foto: AP/Tanjug

Tači zbog toga trpi kritike, a još mu se zamera nepotizam, zastrašivanje, reketiranje, kriminal, netransparentnost i korupcija.

U međuvremenu, Tači je juče pozvavo sve građane, bez obzira na njihovu političku opredeljenost, da izađu u nedelju na lokalne izbore i iskoriste svoje demokratsko pravo.

Tači je poručio da je masovni izlazak na izore znači definisanje rada lokalnih samuprava u naredne četiri godine i da ovu piliku, kako je rekao, treba da iskoristi svaki građanin, u svakoj opštini, širom Kosova.

Foto: Tanjug/AP

Haradinaju se zamera to što je vladu formirao uz pomoć Srpske liste.

Smatra se, naime, da je on na taj način omogućilo još veći uticaj Beograda na Prištinu.

Očekuje se da će se albanske stranke, osim za Prištinu, boriti za prevlast u opštinama Prizren, Gnjilane, Mitrovica i Ðakovica.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA