Kuburović: Beograd poštuje sporazum, ali ne i Priština

Davanjem izjava o pristupanju srpskih tužilaca i sudija pokrajinskom pravosuđu ojačani su principi vladavine prava i pristup pravdi svih građana Srbije koji žive u južnoj srpskoj pokrajini - navela je Kuburović

  • 2

Ministar pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je integracijom srpskih tužilaca i sudija u pokrajinsko pravosuđe na Kosovu i Metohiji građanima sa tog područja olakšan pristup pravdi, posebno onima koji žive južno od reke Ibar.

Srpske sudije i tužioci položili zakletvu u Prištini

KREĆE SE NAORUŽAN I SKLON JE UPOTREBI VATRENOG ORUŽJA: Ovo je poternica za Tačijem zvanim "Zmija" (FOTO)

- Davanjem izjava o pristupanju srpskih tužilaca i sudija pokrajinskom pravosuđu ojačani su principi vladavine prava i pristup pravdi svih građana Srbije koji žive u južnoj srpskoj pokrajini - navela je Kuburović u pisanoj izjavi.

Od 1999. godine Srbi na Kosovu i Metohiji nisu u potpunosti imali mogućnost na pravično suđenje i pravnu zaštitu, što je naročito bilo izraženo na području južno od Ibra, gde među sudijama i tužiocima nije bilo predstavnika srpske nacionalnosti, podsetila je ministarka pravde.

Foto: president-ksgov.net

Takođe je ukazala da će sprovođenjem dela Briselskog sporazuma o pravosuđu, Srbi na KIM dobiti veću pravnu zaštitu i pravo na pravično suđenje, jer će im u svim srpskim sredinama, pa i južno od Ibra, pravdu deliti srpske sudije i tužioci.

Kuburović je dodala da će biti uspostavljen veći javni red i mir u srpskim sredinama, jer će se u okviru pravosudnih organa ubuduće sprovoditi i krivični postupci.

Foto: president-ksgov.net

- Integracijom 42 sudije, 14 tužilaca i 145 administrativnog osoblja, koji su dali izjavu u Prištini, još jednom je potvrđeno da Srbija poštuje sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom, što se ne može reći za prištinsku stranu. Prošlo je više od 1.600 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, kada je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, što nije učinjeno do danas - napomenila je Kuburović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skiner

    25. oktobar 2017 | 00:49

    Isto tako i pošteni građani Srbije poštuju zakone, a pozicionaši ne. To mu dođe ista analogija. Tj. nisu nama ni Šiptari ni Albanci lošiji od nas samih. Zašto anatemisati bilo koga, a da se prvo ne pogleda u ogledalo.

  • Стрелок

    25. oktobar 2017 | 10:01

    Сами смо себе укопали. Какав споразум? Ко још преговара са терористима?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA