≫ 

Goran Rakić: Srpska lista neće podržati formiranje takozvane vojske Kosovo

On je reagovao na izjavu potrpedsednika Vlade Kosova Dalibora Jevtića

  • 29

Predsednik Srpske liste Goran Rakić  rekao je za Telegraf.rs da, dok je on na njenom čelu, ta politička organizacija neće podržati formiranje takozvane vojske Kosova.

Vučić sa Rakićem: Važno je očuvati jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji

Rakić je reagovao na izjavu potrpedsednika Vlade Kosova Dalibora Jevtića, koji je nakon sastanka srpskih ministara u Vladi Kosova sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotmeler, a čija je tema bila između ostalog i vojska Kosova, rekao da "Srpska lista ne zatvara vrata za razgovor na bilo koju temu".

- Stav Srpske liste dok sam ja na njenom čelu neće se menjati, a on je svima dobro jasan. Srpska lista neće podržati formiranje tzv. vojske Kosova. Ja nisam bio prisutan kada je ovo rečeno i mogu samo reći da to nije stav Srpske liste. Moguće da je ministar Jevtić to rekao kao ministar u lično ime - rekao je Rakić za Telegraf.

Bezbednost Srba i ostalih nevećinskih naroda, sigurnost od islamskog radikalizma i neophodnost pune prisutnosti KFOR-a na Kosovu bile su teme današnjeg susreta srpskih ministara u vladi Kosova i poslanika Srpske liste sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotmeler.

Foto: Tanjug/Dejan Simicevic

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić podvukao je da je neophodno prisustvo KFOR-a na Kosovu jer su ove međunarodne snage "garant mira, stabilnosti i aktivnog delovanja i podrška u procesu izgradnje stabilnog, demokratskog, multietničkog sistema".

Na sastanku kojem su prisustvovali i ministar administracije Ivan Teodosijević i zamenik ministra policije Milan Radojević ali poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova iznet je stav o formiranju vojske Kosova.

- Srpska lista ne zatvara vrata za razgovor na bilo koju temu ako se uvaže stavovi i potrebe Srba na Kosovu. Važno je, kako je rečeno, da se ne donose jednostrane odluke oko bilo koje teme. Posebno je naglašeno važnost nastavka dijaloga između Beograda i Prištine jer dijalog nema alternative - navodi se u saopštenju posle sastanka.

Foto: Tanjug/Boki

Rouz Gotmeler je, kako je saopšteno, istakla da se zalaže i da će se i dalje zalagati da KFOR obezbedi sigurno okruženje za sve narode na Kosovu.

Na sastanku je rečeno da je Vlada Kosova u saradnji sa KFOR-om, spremna da na pravi i adekvatan način odgovori na sve bezbednosne izazove kako bi obezbedila mir i stabilnost jer su mir i stabilnost osnovni činioci daljeg napretka kosovskog društva.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    29. oktobar 2017 | 07:35

    Tzv vojska kosova bila bi cisto albanska i za Srbe na KIM to bi bila ozbiljna pretnja

  • ivanjan

    29. oktobar 2017 | 07:01

    Prioritet Srpske liste je mir i stabilnost.

  • Karolina

    28. oktobar 2017 | 22:44

    Ni Srbija ni Srbi na Kosovu nikada nece priznati KIM kao zasebnu drzavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA