Evo za koliko para je Kuntoš nudio Dejtonski sporazum na prodaju

Kuntoš je Dejtonski sporazum na engleskom jeziku skrivao u svojoj kući na Palama

  • 8

MUP RS potvrdio je danas da je sinoć na Palama uhapšen Ž.K. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivična dela "Trgovina uticajem" i "Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave".  Privedeni je nudio dokument "Dejtonskog mirovnog sporazuma" na prodaju, za 50.000 evra.

Sada kada znamo gde je Dejtonski porazum, postavlja se pitanje šta je sa ostalim nestalim dokumentima?

Otkriveno gde je skrivan original Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku

Željko Kuntoša sumnjiči se da je nakon što je došao u posed originalnog teksta "Dejtonskog mirovnog sporazuma" napisanog na engleskom jeziku, tokom 2017. i nudio ga na prodaju u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

On je uz policijski izveštaj o krivičnom delu sproveden u Posebno odeljenje tužilaštva RS za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Javnog tužilaštva Republike Srpske u Banjaluci.

Kuntoš je Dejtonski sporazum na engleskom jeziku skrivao u svojoj kući na Palama. Mediji u Federaciji BiH podsećaju da su iz državnih institucija nestali brojni važni dokumenti, osim Dejtonskog sporazuma.

Sarjevski portal Klix podseća da još nije poznato čiju verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma su sinoć pronašli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a prilikom pretresa kuće Željka Kuntoša.

Priča o nestanku bosanskohercegovačkog primerka Dejtonskog mirovnog sporazuma postala je aktuelna 2008. godine kada je iz Arhiva Predsedništva BiH u Sarajevu nestao originalni dokument.

Foto: Wikimedia / The Central Intelligence Agency

Predsedništvo BiH je, naime, tada ustanovilo da se u arhivu ne nalazi original Dejtonskog sporazuma, a tačno vreme i okolnosti nestanka i danas su nepoznati.

Tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je na sednici Predsedništva upozorio da je iz arhiva nestao originalni primerak Dejtonskog sporazuma.

Komšićevo otkriće izazvalo je veliko uzbuđenje jer se znalo da je Alija Izetbegović nakon povratka iz Amerike lično u Sarajevo doneo originalni primerak Dejtonskog sporazuma, a 13 godina nakon toga ođednom više niko nije znao gde je završio dokument od nedvosmislene istorijske važnosti.

Kada su Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman krajem 1995. potpisivali Dejtonski sporazum, vjerovatno im nije bilo na kraj pameti da će njihovi nasljednici izgubiti taj važan dokument.

Foto: WIkimedia U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm

A baš to se desilo u Sarajevu i Beogradu. Zbog toga ostaje nejasno da li je pronađeni originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma bosanskohercegovački ili srpski.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je krajem 2009. usvojio zaključak kojim se Predsedništvo BiH i Ministarstvo spoljnih poslova obavezuju da u najkraćem mogućem roku od Francuske, kao depozitara Dejtonskog mirovnog sporazuma, pribave i stave na raspolaganje Parlamentarnoj skupštini BiH izvorni tekst ili overenu kopiju Sporazuma.

Inače, u svetu pored bh. i srpskog postoji još šest primeraka Dejtonskog sporazuma i to hrvatski, američki, nemački, francuski, ruski i britanski, a svi su izvorno napisani na engleskom jeziku.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    1. novembar 2017 | 11:22

    Kako je dosao u posed tih dokumenata ? .

  • Невена

    1. novembar 2017 | 12:35

    Да ли је могуће да најважнији документ овог нашег како - тако уређеног протектората вриједи само 50.000 км ? ПС Туга колико смо јефтини !!!

  • Cc

    1. novembar 2017 | 21:35

    Ko će da potraži srpski primerak?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA