NATO LUPIO ŠAKOM O STO: Stopirano formiranje "Vojske Kosova"

Visoka zvaničnica NATO-a Gotmeler prošle nedelje jasno rekla liderima da oni ne podržavaju zakonske izmene i da će "svaka jednostrana akcija u vezi sa KBS-om dovesti u pitanje saradnju sa NATO-om ​​u budućnosti"

  • 1

Neizvesno da li će kosovska vlada do kraja novembra realizovati predviđeni zakonodavni program koji podrazumeva između ostalog i usvajanje zakona o oružanim snagama, dok iz NATO stižu upozorenja da nije pravi trenutak za kosovsku vojsku. List "Zeri"navodi da je rad institucija koje su uključene u taj posao stopiran nakon posete zamenice generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler.

Koha: Kosovo ne zna koliko ga je zemalja priznalo

Srpska vojska sve jača! Dobijamo od Rusa još dva moćna aviona (FOTO)

Kako kažu izvori Zerija, Gotemeler je prošle nedelje jasno stavila do znanja zvaničnicima u Prištini da ne treba da podrže zakonske izmene, upozorivši da bi jednostrani potezi u vezi sa oružanim snagama Kosova mogli da dovedu u pitanje buduću saradnju sa NATO-om.

Foto: president-ksgov.net

Početkom godine predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je nemoguće da ubede Srpsku listu da glasa za ustavne amandmane i sada u Predsedništvu razgovaraju o dodatnim naporima da ubede manjinske zajednice.

Foto: mksf-ks.org

Istovremeno, predstavnici Srpske liste su na sastanku sa šeficom Kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom izneli stav da u ovom trenutku ne bi trebalo da se priča o formiranju vojske Kosova, uz obrazloženje da je mnogo drugih problema kojima treba da se bave institucije Kosova.

U ime Srpske liste sastanku su prisustvovali potpredsednik skupštine Slavko Simić, predsednik Odbora za prava i interese zajednica i povratak Igor Simić i šef poslaničke grupe Srpske liste Saša Milosavljević.

Foto: Tanjug/Boki

Na sastanku su predstavnici Srpske liste ukazali na značaj što bržeg formiranja Zajednice srpskih opština, rešavanje problema uzurpirane imovine i ličnih dokumenata, kao i stvaranje uslova za nesmetani povratak raseljenih, ali i sankcionisanje onih koji lažnim prijavljivanjem poput slučaja Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić sprečavaju povratak raseljenih.

Predstavnici Srpske liste su napomenuli da je stav Srpske liste oko formiranja tzv. Vojske Kosova jasan i da Srpska lista neće podržati takav predlog.

Specijalna predstavnica Apostolova je istakla značaj obrazovanja, vladavine prava i borbe protiv korupcije kao i sprovođenje reforme institucija na Kosovu i Metohiji.

Naglasila je spremnost EU da podrži povratak raseljenih, ali i unapređenje infrastrukture kroz EU projekte i projekte Fonda za razvoj u opštinama na severu Kosova i Metohije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA