Premijerka Srbije Ana Brnabić se sastala sa predsednikom Vlade Maroka (FOTO)

Premijeri Brnabić i El Otmani složili su se da je saradnja u regionalnim i međunarodnim organizacijama ključna za stabilnost i bezbednost

  • 0

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja boravi u Kraljevini Maroko povodom učešća na Konferenciji o svetskoj politici (World Policy Conference - WPC), sastala se danas u glavnom grada Maroka, Rabatu, sa predsednikom Vlade Kraljevine Maroko Sadedinom El Otmanijem.

Ana Brnabić kao počasni gost na svečanoj večeri u Maroku (FOTO)

U godini kada se navršava 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kraljevinom Maroko, bilateralni odnosi ocenjeni su kao odlični i bez otvorenih pitanja. Ovo se pre svega odnosi na političke odnose, dok ima prostora za dodatno osnaživanje privredne saradnje i robne razmene, zaključili su u razgovoru predsednici Vlade Srbije i Maroka.

- Republika Srbija izuzetno ceni principijelni stav Kraljevine Maroko o poštovanju međunarodnog prava, a time i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršku koju ste pružili protiv članstva tzv. „Kosovo“ u UNESKO i u drugim međunarodnim organizacijama - naglasila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Premijeri Brnabić i El Otmani složili su se da je saradnja u regionalnim i međunarodnim organizacijama ključna za stabilnost i bezbednost, mirno rešavanje svih sporova jer je to preduslov svakog razvoja.

Foto: Promo

U razgovoru je istaknuto da je potrebno unaprediti ekonomsku i trgovinsku saradnju Srbije i Maroka. Kao posebno važne oblasti za razvoj saradnje izdvojene su informacione tehnologije i komunikacije, turizam, poljoprivreda, građevinarstvo, elektroenergetika, farmacija i hemijska industrija.

- S obzirom da ste pre ulaska u Vladu, radili u privredi i da imate ogromno iskustvo u privlačenju investicija, verujem da biste Vi mogli imati važnu ulogu u unapređenju ekonomskih odnosa i trgovinske razmenu između naše dve zemlje - izjavio je premijer Maroka Sadedin El Otmani na sastanku.

Foto: Promo

Predsednica Vlade, Ana Brnabić pozdravila je nedavni povratak Kraljevine Maroko u članstvo Afričke Unije, kao i veliki doprinos Maroka programima saradnje «Jug-Jug», koji su usmereni na razvoj zemalja afričkog kontinenta.

Predsednik Vlade Kraljevine Maroko Sadedin El Otmani rekao je da Maroko vidi Srbiju kao veoma važnu zemlju regiona i očekuje ubrzanje procesa evropskih integracija. Premijer Maroka potvrdio je da se ta zemlja zalaže za razvoj i unapređenje saradnje sa svim zemljama jugoistočne Evrope.

Brnabić je istakla da pratimo i visoko cenimo reformske procese, kao i veoma značajnu ulogu koju u njima ima NjKV Kralj prijateljskog Maroka, njegova ekselencija Mohamed VI.

Foto: Promo

Na Konferenciji o svetskoj politici, koja se danas završava u Marakešu, predsednica Vlade Ana Brnabić u petak je sa predsednikom Vlade Republike Albanije, Edijem Ramom učestvovala na panelu na kome su dva premijera razgovarala o budućnosti Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, kao i o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju regiona.

Takođe, predsednica Vlade Srbije sinoć je bila počasni gost na svečanoj večeri koju je, povodom Konferencije o svetskoj politici, upriličio ministar spoljnih poslova Kraljevine Maroko Naser Burita.

Foto: Promo

Konferencija o svetskoj politici, prvi put je održana 2008. godine, a pokrenuta je od strane predsednika i osnivača Francuskog instituta međunarodnih odnosa (Institute of International Relations - IFRI) Tjerija de Monbrijala.

Na desetoj po redu Konferenciji o svetskoj politici učestvovalo je više od 120 visokih svetskih zvaničnika sa svih kontinenata, koji su u okviru plenarnih sesija razmatrali aktuelne političke, ekonomske i bezbednosne teme.

Daljinac

(Telegraf.rs/srbija.gov.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA