PREOKRET: Evo šta kažu u EU o porukama Trampovog specijalca Srbiji

Rusija na najvišoj diplomatskoj ravni od EU zatražila objašnjenje kako Vašington sebi može pripisati pravo da u ime EU odlučuje o tome da li će ili ne neka zemlja postati nova članica EU

Izjave visokog američkog zvaničnika Brajana Hojt Jia da Srbija neće napredovati ka članstvu u Evropskoj uniji ako se ne odrekne tesnih veza s Rusijom su "stavovi koji se mogu pripisati samo njemu i nisu usaglašene s EU", rekli su danas u Briselu izvori EU agenciji Beta. Oni su to rekli u odgovoru na pitanje u kojoj meri, s obzirom na izjavu Hojt Jia, SAD mogu uticati na to da li Srbija može da se približi članstvu u EU, imajući u vidu da su i pravni i politički okvir za to pregovori o članstvu EU-Srbija.

Hojt Ji: Poruka Srbiji da ne sedi na dve stolice je bila savet, ne ultimatum

RUSI TVRDE: Amerika šalje novac PREKO KOSOVA za rušenje Vučića

U evropskim diplomatskim izvorima je Beti potvrđeno da je i Rusija na najvišoj diplomatskoj ravni od EU zatražila objašnjenje kako Vašington sebi može pripisati pravo da u ime EU odlučuje o tome da li će ili ne neka zemlja postati nova članica EU.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da poruke Hojt Jia predstavljaju isti način pritiska kakav su SAD i EU izvršile na Ukrajinu kad se odlučivalo hoće li Kijev potpisati sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU ili zadržati i tesne veze s Rusijom.

Foto: Tanjug/AP

Izvori u Briselu su takodje kazali da je i sam Hojt Ji objasnio da njegova izjava da Srbija "ne može sedeti na dve stolice" i da mora da se opredeli ili za EU ili za savezništo s Rusijom, nije "ultimatum", već samo "savet".

Takođe je predočeno da je delegacija Evropske komisije u Beogradu ponovo istakla da EU očekuje da Srbija do kraja pregovora postepeno usaglasi svoju spoljnu politiku s međunarodnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući odnose i pitanje sankcija EU Rusiji.

Foto: Telegraf

Zamoljeni da objasne šta znači poruka Hojt Jia srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da "zna kakve će biti posledice" ako Srbija ne uvaži stav Vašingtona da je Kosovo nezavisno i ne sme dirati u teritorijalni integritet Kosova, odgovor je glasio da nije jasno šta je pod tim mislio američki visoki zvaničnik.

U diplomatskim krugovima u Briselu se ocenjuje da upozorenja Hojt Jia mogu da se razumeju i u konteksu dijaloga o Kosovu koji je u Srbiji sazvao predsednik Vučić, pa i izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je nužno naći "liniju razgraničenja" i postojane nagodbe oko srpskih i interesa kosovskih Albanaca.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    7. novembar 2017 | 19:39

    Hojt je preterao sa njegovim izjavama.

  • Miloš . S

    7. novembar 2017 | 22:41

    Srbija Rusija i EU !!! Amerika se dosta mešala i stavljala red u drugim državama . I zna se kako su te države prošle dok su one stavljala red u njima . Amerima dolazi kraj njima i njihovoj sili oni sada laju kao pas sa lanca !!!

  • ss

    7. novembar 2017 | 18:56

    Srbija je suverena drzava i kao takva ima prava da se sama opredeljuje s kim ce saradjivati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA