≫ 

Skot odgovorio da li Amerika traži od Srbije da bira između EU i Rusije

Američki ambasador je rekao da u procesu pridruživanja EU Srbija zemlja kandidat mora da ubedi članice da će svojim pridruživanjem doprineti Uniji i da će Srbija morati da bude potpuno posvećena EU

  • 6

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot izjavio je da SAD ne traže od Srbije da bira između Evropske unije i Rusije.

Junker: Očekujem da Srbija postane članica EU pre 2025.

- Snažno podržavamo Srbiju na njenom putu ka Evropskoj Uniji i ne mislimo da to isključuje dobre odnose sa Rusijom - rekao je Skot za izdanje "Novog Magazina" od četvrtka i dodao da SAD kao članica NATO nema ni primedbe na to što Srbija vojno saradjuje i sa Rusijom.

On je rekao da u procesu pridruživanja EU Srbija zemlja kandidat mora da ubedi članice da će svojim pridruživanjem doprineti Uniji i da će Srbija morati da bude potpuno posvećena EU, "uključujući i to da prihvati i sprovodi njenu zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, kako bi time okončala proces pridruživanja".

Foto: Tnajug/Dragan Kujundzic

Skot je rekao da vizija Evrope koja je "u miru, celovita i slobodna" neće biti ostvarena dok zemlje Zapadnog Balkana ne prevaziđu nasledje 1990-ih i "ostvare svoje potencijale kao potpuno integrisane članice EU", ali da ipak vidi napredak regiona.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, ambasador je rekao da je ostvaren veliki napredak u Briselskom dijalogu, ali da neke obaveze nisu ispunjene i da obe strane imaju mnogo toga da urade kako bi se postigla potpuna normalizacija odnosa.

- Neke obaveze i dalje ostaju neispunjene. Nedostatak napretka po pitanju Zajednice srpskih opština je primer. Obe strane i dalje imaju mnogo toga da urade ako žele da dodju do cilja koji su unapred utvrdile - potpune normalizacije odnosa - rekao je Skot.

Foto: Tnajug/Dragan Kujundzic

On je rekao i da su ubistvo američkih državljana - braće Bitići, kao i paljenje ambasade SAD, "stvari koje se moraju rešiti".

Skot je rekao da vidi porast tabloidnog novinarstva u svetu i u Srbiji, ali da "zdravi, slobodni i dinamični mediji uvek igraju uvek igraju važnu ulogu u demokratijama".

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koridori

    9. novembar 2017 | 12:10

    Ko pijan plota, a za njihova ubijanje koriste izraz kolateralna steta, a za baceni uranijum nikom nista!? Pravi licemeri!

  • Drayver

    9. novembar 2017 | 13:45

    Skote okani se zemlje Srbije

  • SRBIJA

    9. novembar 2017 | 16:24

    Nikad sankcije Rusiji ne samo Rusiji nego nikom,americke ciljeve mi ne treba da ispunjavamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA