Vučić na dan slave ide u posetu Putinu: Na Svetog Nikolu, pravac Moskva

Zato se očekuje da će Putin upozoriti Vučića na mogućnost "narandžaste revolucije" u Srbiji, po uzoru na Ukrajinu, ukoliko i dalje bude sledio nezavisnu politiku koja u prvom redu ne odgovara Zapadu, piše beogradski dnevnik

  • 36

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić srešće se u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 19. decembra, na svoju krsnu slavu, pišu današnje "Večernje novosti", dodajući da će ključna tema razgovora biti pritisak Zapada i pretnje Srbiji novim "Majdanom".

Vučić izribao Malog zbog imena zgrade na engleskom: Zašto Park vju? (VIDEO)

Kako piše list, poziv iz Kremlja dolazi u delikatnom političkom trenutku, kada ovde još odzvanja eho reči Hojta Jia o dve stolice i kada je pritisak Zapada na Srbiju i njenog predsednika po pitanju Kosova i Metohije, odnosa sa Moskvom i Republikom Srpskom - sve ogoljeniji.

Upravo bi ta geostrateška igra na Balkanu mogla da bude ključna tema na stolu između dvojice zvaničnika, navodi se u tekstu, uz podsećanje da je Moskva preko šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova već upozorila ovdašnju vlast da Vašington, insistiranjem da presečemo - EU ili Rusija - ovde želi novi "Majdan".

Zato se očekuje da će Putin upozoriti Vučića na mogućnost "narandžaste revolucije" u Srbiji, po uzoru na Ukrajinu, ukoliko i dalje bude sledio nezavisnu politiku koja u prvom redu ne odgovara Zapadu, piše beogradski dnevnik.

Foto: Tanjug/AP

Prema diplomatskim izvorima "Novosti", Putin i Vučić bi trebalo da razgovaraju i o unapređenju vojne saradnje, koja je učvršćena nedavnom isporukom "migova 29".

Uz ugovorenu nabavku 30 tenkova T-72 i isto toliko borbenih oklopnih vozila nije isključno da se povede i priča o kupovini protivvazdušnih sistema.

List navodi da je tokom nedavne posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Beograd iskazao intersovanje za nabavku sistema "Buk M2" i "Pancira", pa bi i to mogla da bude jedna od tema.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Takođe, pažnju dvojice lidera zaokupiće i energetika, a naročito kapitalni projekat "Turski tok".

Cevovod je zvanično 4. novembra stigao do turske teritorije i Beograd vidi svoju šansu u drugom kraku, koji bi išao preko Bugarske, Srbije i Mađarske.

Daljinac

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • koja

    10. novembar 2017 | 08:52

    Svaki dalji komentar je suvisan na ovakvu saradnju dveju zemalja.

  • zeljko

    10. novembar 2017 | 08:57

    Odlicnu saradnju i prijateljstvo sa Rusijom treba nastaviti.

  • caca

    10. novembar 2017 | 08:51

    Saradnja i postovanje dve zemlje je jaca svakim danom.Poltika koju zastupa Srbija na celu sa predsednikom Vucicem nam sigurno obezubedjuje svakodnevno jos uspesniju saradnju sa svima i mir i stabilnost u regionu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA