Izetbegović potvrdio da će BiH priznati nezavisnost Kosova. Evo kakav je odgovor na to dao Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojša Stefanović izjavio je da je to najvećči udarac i da će zbog toga u narednih 48 sati sazvati Savet za nacionalnu bezbednost

  • 62

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini.

Surinam i Srbija, dve prijateljske države: Dačić izrazio zahvalnost zbog povlačenja odluke o nezavisnosti Kosova

- Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu - rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: "Da".

Lider Bošnjaka u BiH kaže da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci.

Foto: Promo

Poručuje da Srbija treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku.

- Srbija treba da odustane od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a reč je o udelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primer, reč o imenima škola. Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu.. - naveo je on.

Stefanović saziva sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojša Stefanović izjavio je za "Večernje novosti” da očekuje da će predsednik Srbije, zbog najave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati Kosovo, sazvati Savet za nacionalnu bezbednost u narednih 48 sati.

- Voleo bih da ovo nije tačno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susedna zemlja - rekao je Stefanović.

Ministar policije smatra da takv potez ne ne može biti ni dobronameran ni pozitivan u odnosima Srbije i BiH.

- Ne znam da li Izetbegović razume koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dve zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo posle svih pozitivnih signala koje su predsednik i Vlada Srbije pružili u BiH, posle svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji - poručio je on.

Daljinac

(Telegraf.rs / Večernje novosti / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA