≫ 

Prve reakcije srpskih političara na presudu Ratku Mladiću

Ratku Mladiću je pred Haškim tribunalom izrečena prvostepena presuda doživotne kazne zatvora. Proglašen je krivim za 11 tačaka optužnice

  • 13

Povodom prvostepene presude Ratku Mladiću u kojoj mu je pred Haškim tribunalom izrečena doživotna kazna zatvora i proglašen je krivim za 11 tačaka optužnice, oglasili su se između ostalih predsednik države Aleksandar Vučićpredsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma, lider SRS Vojislav Šešelj i lider opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović 

(UŽIVO) RATKU MLADIĆU DOŽIVOTNI ZATVOR: Haški sud doneo presudu (VIDEO)

VUČIĆ: MORAMO DA GLEDAMO U BUDUĆNOST

- Ja sam predsednik i kao predsednik Srbije čini mi se da nemam pravo da tumačim nepravosnažne presude. Ali, znam koliko su u celom regionu emocije uzavrele. Želim da kažem svima da Srbija poštuje svoje žrtve, i za to ćemo morati sami da se pobrinemo - rekao je Vučić i dodao:

- Ovo je poziv svim građanima Srbije da danas počnemo da gledamo u budućnost i počnemo da gledamo kako će živeti naša deca, da očuvamo mir u regionu, otvaramo više fabrika, da se ne gušimo u suzama prošlosti.

Istakao je kako je ovaj dan preemotivan i za generala i za njegovu porodicu, i za porodice žrtava, i kako ne treba da kukakmo i plačimo nad svojom sudbinom, treba da gradimo društvo kojim ćemo da se ponosimo za sve one koji nisu odgovorili a ubijali su srbe i za to postoje živi svedoci.

- Danas nije dan ni za sreću ni za tugu, svi treba da se preispitamo kakva nam je budućnost, ko misli da stane Srbima na otovrena vrata grdno se vara - naglasio je predsednik.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

BRNABIĆ: PRESUDA NIJE IZNENAĐENJE, GLEDATI U BUDUĆNOST

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da presuda Ratku Mladiću nije iznenađenje za srpski narod i poručila da se treba okrenuti budućnosti, kako bismo konačno imali stabilnu državu.

- Treba da gledamo u budućnost.. kako bi smo konačno imali stabilnu državu -rekla je Brnabić novinarima, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Moramo ostaviti prošlost iza sebe - dodala je ona.

Predsednica Vlade boravi u poseti Norveškoj.

ŠEŠELJ: POLITIČKA PRESUDA PROTIV SRPSKOG NARODA

Lider SRS Vojislav Šešelj ocenio je da je presuda Ratku Mladiću politička.

- Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je učestvovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske - rekao je Šešelj za Pink televiziju.

Sve tačke optužnice govore o udruženom zločinačkom poduhvatu, što, navodi Šešelj, za Tribunal znači da nema potrebe da se objašnjava kako je šta uradio i gde je direktna veza.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

OBRADOVIĆ: MLADIĆ JE HEROJ

Lider opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske i dodao da je za njega Ratko Mladić heroj.

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je presuda Haškog tribunala po kojoj je Mladić osuđen na doživatnu kaznu vrhunac antisrpskog delovanja tog suda, koji, kako kaže, on ne priznaje jer je antisrpski.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Što se mene tiče Ratko Mladić i Radovan Karadžić treba da budu na prvim stranicama udžbenika jer su osnivači republike Srpske, a presude Haškog tribunala me ne interesuju - rekao je Obradović i dodao da je tribunal produžena ruka NATO-a.

Odluke Haškog tribunala, kako je rekao, smatra skandaloznim, navodeći da umesto Mladića treba da odgovaraju sudije tog suda koji želi da od Srba koji su žrtve napravi zločince.

Upitan o političkim posledicama presude Mladiću, Obradović je kazao da sve zavisi od toga da li neko priznaje ili ne priznaje Haški tribunal, te da ako vlast priznaje taj tribunal saučestvuje u zločinu nad srpskim narodom.

PALMA: HAŠKI TRIBUNAL - NAJVEĆA SRAMOTA U ISTORIJI PRAVOSUĐA

- Današnjom presudom generalu Ratku Mladiću Haški tribunal spušta zavesu na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa. Rezultat rada Haškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 vekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina. S' tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad muslimanima i obrnuto. To znači da za zločine nad Srbima niko nije kriv.

- Od ubistva porodice Zec u Zagrebu, kristalne noći u Zadru, proterivanja Srba iz hrvatskih gradova, preko Miljevaca, Medačkog džepa, Ravnih kotara do Bljeska i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svetskog rata – Oluje, pa preko Podrinja, Kravica, Bratunca, Sarajeva do Starog Gracka, Podujeva, Obilića, Goraždevca i proterivanja Srba sa Kosova i Metohije - izjavio je Palma i dodao:

Foto: Vladimir Milovanović

- Ratko Mladić je bio poslednja brana stvaranju Islamske države u Evropi. Preko 10.000 mudžahedina sa Bliskog istoka je klalo u Bosni i Hercegovini Srbe i stvaralo svoju državu. Klinton i njegovi evropski saveznici su to znali, da bi kasnije dobili terorističke napade u Njujorku, Londonu, Parizu, Briselu, Madridu, Berlinu i celoj Evropi. Da nije bilo Ratka Mladića i Republike Srpske danas bi u Evropi imali Raku, Mosul i El Bagdadija.

- Pored toga u Bosni i Hercegovini i dalje postoje islamistički centri, a šef muslimana Bakir Izetbegović i danas poziva na rat. Pitam holandskog sudiju Alfonsa Orija – gde su Srbi iz Zagreba, Sarajeva i Prištine, Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije.

- Haški tribunal i njegovi finansijeri i naredbodavci su odgovorni za terorističke akcije islamista po Evropi, jer su im to dozvolili u Bosni i Hercegovini. To građani Evrope i SAD i celog sveta treba da znaju - poručio je Dragan Marković Palma.

SPO I LSV: PRESUDA MLADIĆU, A NE SRPSKOM NARODU

SPO i LSV ukazuju danas, reagujući na presudu Ratku Mladiću, da je jako važno da se presuda jednom čoveku ne tumači kao presuda Srbiji i srpskom narodu.

- Haški sud danas je izrekao presudu generalu Ratku Mladiću, a ne ni Srbiji, ni srpskom narodu. Srbiju i srpski narod ne brane, nego ih sramote i kriminalizuju svi koji presudu jednom čoveku proglašavaju za presudu srpskom narodu i državi - navodi se u saopštenju SPO-a.

Foto: Marko Todorović

Lider LSV Nenad Čanak, navodi da presudu Mladiću treba razumeti ne samo kao presudu čoveku odgovornom za "najveći ratni zločin u Evropi od Drugog svetskog rata, nego i kao presudu ideologiji i svima koji su te zločine planirali, koordinirali i sprovodili".

- Istim onima koji su od imena Ratka Mladića napravili ratni poklič huligana i kriminalaca, koji bi takve zločine bili spremni da ponove. Oni su te planove kovali u Beogradu, a ne na Palama - navode iz LSV-a.

Foto: Milena Đorđević

Dodaju da je jako važno da tu "zločinačku organizaciju i njihovu krivicu nipošto ne treba dovoditi u vezu sa čitavim narodom", jer bi to bilo nepravedno i neistinito.

LJAJIĆ: OČEKIVANA PRESUDA

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ukazao je danas, povodom izricanja presude Ratku Mladiću, da treba sprečiti novi talas etničkih netrpeljivosti. Ljajić je istakao da presuda Mladiću ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim podređenima.

Bez obzira na to što će u ovom trenutku nacionalne tenzije u regionu verovatno biti povećane, ističe Ljajić, pomirenje zasnovano na istini i pravdi je imperativ za sve države i narode regiona.

- Moramo učiniti sve da sprečimo novi talas etničkih netrpeljivosti - rekao je Ljajić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ovom presudom će porodice žrtava verovatno dobiti delimičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regiona neće prestati rasprave o interpretarcije ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona posmatra - kazao je Ljajić.

Ljajić je podsetio da su na doživotne kazne pred Haškim tribunalom već osuđeni Vujadin Popović, Ljubiša Beara i Zdravko Tolimir, a Mladić se i u tim predmetima već spominje kao deo udruženog zločinačkog poduhvata, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

On dodaje da se "nažalost, svih ovih godina, mnogo manje govorilo o patnjama žrtava, a mnogo više o onima koji su te zločine počinili, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost".

- Sve dok imamo ostrašćenu i u navijačke tabore podeljenu javnost, neće biti ozbiljnijeg suočavanja sa prošlošću i zločinima koji su počinjeni devedesetih godina - smatra Ljajić.

ŽIVKOVIĆ: PRESUDA NORMALNA I OČEKIVANA

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je danas da je presuda Haškog tribunala ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću normalna i očekivana i da je loše što se krivci za događaje iz 90-ih tek sada kažnjavaju.

- Naravno da je bilo krivaca na svim stranama, ali to ne opravdava nikoga - rekao je Živković agenciji Beta.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je dodao da je Mladić sigurno imao komandnu odgovornost.

- Tu nije bilo dileme da li je on kriv što se to dogodilo i da li je mogao da spreči zlodela koja su činjena navodno u naše ime i tu ja presudu tumačim kao normalnu i očekivanu - rekao Živković.

JOVANOVIĆ: PRESUDA DA BUDE OSNOVA ZA NOVE ODNOSE

Presuda Ratku Mladiću treba da bude osnova na kojoj moramo graditi nove odnose, politiku pomirenja u celom regionu, a pre svega u Bosni i Hercegovini, ocenjuje lider LDP Čedomir Jovanović.

- Ovo ne sme da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama - poručuje on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Smatra da kazna koja je danas izrečena Mladiću predstavlja delimičnu satisfakciju za porodice žrtava zločina za koje mu je suđeno, ali i sve one koji su se godinama borili za pravdu i pomirenje u regionu, jer ništa ne može vratiti izgubljene živote i umanjiti nesreću miliona ljudi koji su stradali u ratnom ludilu devedesetih, čiji je Mladić jedan od najistaknutijih simbola.

Prema njegovim rečima, ovakva presuda je podsetnik kolika se cena plaća kada se problemi rešavaju ratom i dodatni razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će onemogućiti da nam se strašna prošlost opet ponovi, navodi se u saopštenju stranke.

- Kazna doživotnog zatvora za Mladića je u isto vreme i nada da će se teret kolektivne odgovornosti skinuti sa srpskog naroda u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Istovremeno, ova presuda postavlja zadatak pred lidere i Srbije i Republike Srpske da svoja društva upoznaju sa zločinima koji su počinjeni i otvoreno progovore o užasnim stradanjima Bošnjaka tokom rata u Bosni i Hercegovini - kaže on.

Mora se pokazati pijetet prema žrtvama stalnim podsećanjem na njih i porukama da se tako nešto ne sme nikada više ponoviti.

Takođe, moramo sačuvati prisebnost i ne dozvoliti da ova presuda postane novi motiv za srpski ili bilo koji drugi nacionalizam, zaključio je Jovanović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еуклид

    22. novembar 2017 | 13:05

    Исто би добио и да је нешто погрешно учинио или урадио. А није. А могао је.

  • Nbg

    22. novembar 2017 | 13:17

    Ja po izjavana vidim ko postuje i voli Srbiju da se vise ne lazemo... Ziveo General Mladic koji je branio svoj narod inace bi se ponovili Jasenovci i ostali logori

  • Жика Живац

    22. novembar 2017 | 13:57

    Bravo za Boska,Seselja i Palmu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA