≫ 

NADOLAZEĆA OLUJA? Zašto se ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana sutra okupljaju u Vašingtonu

Na skupu će učestvovati i zamenik pomoćnika državnog skeretara SAD Hojt Brajan Ji

  • 13

Ministri spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke okupiće se sutra u Vašingtonu na skupu posvećenom budućnosti Zapadnog Balkana na kojem će učestvovati i visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji.

Nova američka strategija za Balkan ima 3 KLJUČNE TAČKE: Srbija se pominje u dve

Učešće na jednodnevnoj konferenciji "Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti" potvrdili su šefovi diplomatija Srbije Ivica Dačić, Kosova Bedžet Pacoli, Albanije Ditmir Bušati, Makedonije Nikola Dimitrov, Crne Gore Srđan Darmanović i BiH Igor Crnadak, najavili su organizatori.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na skupu će učestvovati i zamenik pomoćnika državnog skeretara SAD Hojt Brajan Ji, a najavljeni su i bivši američki diplomata i izaslanik za Balkan Robert Gelbard i predsednica Nacionalnog komiteta za američku spoljnu politiku, bivša ambasadorka pri UN Rozmari di Karlo.

Uoči skupa Atlantski savet SAD danas treba da objavi izveštaj "Balkan napred - nova američka strategija za region", u kojem se, kako je preneo Gals Amerike, između ostalog predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom, i obnavljanje reputacije SAD kao "istinskog posrednika".

Foto: Profimedia/Alamy

Najavljujući sutrašnji skup u Vašingtonu organizatori su ocenili da je region Zapadnog Balkana ostvario značajan napredak u nastojanju da se inegriše u širu transatlantsku zajednicu, inspirisan i vođen opredeljenošu za članstvo u EU, NATO i drugim globalnim institucijama, ali je taj napredak sada u opasnosti.

Konferencija će pokušati da dovede do novih ideja i predloga relevantnih za politiku kako bi se osmislio put napred za region Balkana, čvrsto ukorenjen u transatlantsku zajednicu, navodi se u najavi skupa.

Teme skupa biće američka politika na Balkanu, politički izazovi u regionu, američko-evropsko partnerstvo i perspektive evroatlantske inegracije, kao i uloga NATO.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мудријаш

    28. novembar 2017 | 12:52

    Далеко им лепа кућа... Видим, сви процветали који угостили амере... од њих су гори само енглези, па пет места празно па 'рвати...

  • Milka R.

    28. novembar 2017 | 14:28

    Ostavite vi Srbiju ....USA zabodi te vi nos u komsiluk ionako sa njima saradjujete korupirani dusmani mi smo Srbski narod i ostale vere u SRB zadovoljni i neutralni netrebate vi nana ..nista dobrog niste ucinili vec uvek rat i bombardivanje nad Srbijom!!

  • Jovan Ktć

    28. novembar 2017 | 22:10

    Amerikanci nastavljaju da nas sve iz "regiona" drže na kratkoj uzdi, štiteći nas od zloćudnog ruskog uticaja. Njihov je, svakako, blagorodan - ali za naše neprijatelje. Najveća farsa je kada oni koji su izazvali i vodili najviše ratova svakog januara pozivaju predstavnike skoro svih država da se mole za MIR!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA