TUĐMAN ZLOČINAC, A MILOŠEVIĆ NIJE: Hrvati su se ove odluke Haga najviše plašili! Zašto je to važno za Srbiju?

Haški tribunal potvrdio je danas udruženi zločinački poduhvat, u kojem je učestvovao deo hrvatskog političkog vrha, sa Franjom Tuđmanom na čelu

  • 68

Haški tribunal potvrdio je danas da je hrvatski državni vrh na čelu sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem eliminacije bosanskih muslimana u Bosni i Hercegovini. To je važno zbog dve stvari, kažu sagovornici Telegrafa. Pod jedan, važno je jer je dokazano da je Hrvatska na čelu sa Tuđmanom izvršila agresiju na BiH, pod dva, jer je tadašnje srpsko reukovodstvo na čelu sa Slobodanom Miloševićem izostavljeno iz presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Tuđman je ratni zločinac i organizator agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je sada potvrđeno i zvanično (FOTO)

Treba imati u vidu da je ovom presudom jedino utvrđeno za Hrvatsku da je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, a ne mi, kaže za Telegraf.rs, advokat Toma Fila, koji je u osam slučajeva učestovovao u radu Tribunala.

- Tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević izostao je iz presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u delovima koji se odnose na zajednički zločinački poduhvat. Znači za teritoriju Bosne i Hercegovine nema uticaja Srbije, niti srpskog rukovodstva, kao ni Arkana, Šešelja ili bilo koga - istakao je za naš portal Fila.

Foto: Medija centar Beograd

Mi smo definitivno van te priče, ukazao je ovaj advokat i napomenuo:

- Definitivno je utvrđeno da je hrvatska država umešana, da su deo BiH hteli da prigrabe za sebe i da su etnički čistili prostor od muslimana.

Foto: Tanjug / AP

Veoma je dobra stvar odluka Haškog tribunala u vezi pomenute presude, jer su u jednom makar manjem delu dokazali spremnost da prihvate činjenice kakve jesu, rekao je za Telegraf.rs, Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

- One jasno pokazaju da je rukovodstvo Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem nije imalo cilj da pravi "Veliku Srbiju", niti je vodilo politiku agresije ni prema Hrvatskoj, ni prema BiH. Opšte je poznato da su glavni uzrok rata politika "Velike Hrvatske" Franje Tuđmana i politika stvaranja proislamske unitarne BiH koju je vodio Alija Izetbegović - izjavio je naš portal Linta.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je napomenuo da je ispravna odluka Haškog tribunala, jer je dokazano da je hrvatski državni vrh na čelu sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem stvaranja etnički čiste "Velike države Hrvatske".

- Međutim, ono što je skandalazno, da Tribunal nije osudio Tuđmana zbog agresije, koju je izvšio njegov režim na Srbe u Hrvatskoj i na JNA u periodu 1991-1995. godine. Time je Hag doneo dve protivrečne presude, jednu kojom je utvrdio činjenično stanje vezano za BiH, ali nažalost, iz političkih razloga, oslobodio je odgovornosti zločinački režim Franje Tuđmana za agresiju nad Srbima u Hrvatskoj i nad JNA - kazao je Linta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili

    29. novembar 2017 | 13:55

    Milosevic je bio najbolji drzavnik svih vremena a Mladic najbolji general,pravi srpski vojnik!

  • Ponosna Srpkinja! 🇷🇸

    29. novembar 2017 | 16:51

    Istina polako ali sigurno izlazi na videlo! Živela Srbija!

  • Petar

    29. novembar 2017 | 17:18

    Naravno da Milošević nije. On je branio Jugoslaviju !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA