Srbija na evropskom putu: Otvorena dva nova poglavlja u Briselu

Očekivalo se da će ambasadori zemalja članica dati zeleno svetlo i za treće, poglavlje 33 koje se odnosi na budžetske i finansijske odredbe, ali za to nije bilo podrške

  • 30

U Briselu su večeras 11. decembra otvorena još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom – poglavlje 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Srbija u ponedeljak otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Zemlje članice predstavlja estonski ministar spoljnih poslova Sven Mikser, a Evropsku komisiju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han. Posle konferencije, koja je još u toku u zgradi Evropskog Saveta u Briselu, predviđeno je da se učesnici obrate medijima.

Očekivalo se da će ambasadori zemalja članica dati zeleno svetlo i za treće, poglavlje 33 koje se odnosi na budžetske i finansijske odredbe, ali za to nije bilo podrške.

Prema diplomatskim izvorima agencije u Briselu, među članicama koje ovoga puta nisu odobrile otvaranje ovog poglavlja nalaze se i Nemačka i Francuska.

Diplomatski izvori dodaju da te zemlje nisu zadovoljne napretkom koji je Srbija ostvarila u oblasti vladavine prava, odnosno u ispunjavanju Akcionog plana za poglavlje 23 koje se onosi na pravosuđe i osnovna prava.

Foto: Tanjug/AP

Otvaranje poglavlja 6 u Briselu poklapa se sa početkom procedure usvajanja Zakona o privrednim društvima, čime ispunjavamo prvo od četiri merila koje će se od nas tražiti. Ostaju još Zakoni o reviziji, tržištu kapitala i preuzimanju akcionarskih društava, a svaki je neprocenjiv, kažu u resornom ministarstvu.

I dok bi poglavlje 6 moglo brzo i da se zatvori, zahtevi za poglavlje 30 su veći. Prvi je da uđemo u Svetsku trgovinsku organizaciju, što se odlaže još od 2010, kada smo zabranili promet genetski modifikovanih organizama.

Korist od poglavlja 30 jeste što će jednog dana prestati da važe carine i izvozne kvote, pa ćemo neke proizvode iz unije kupovati jeftinije.

Sa ova dva nova poglavlja, Srbija će imati ukupno 12 otvorenih pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, od ukupno 35. Dva su preliminarno zatovorena.

Prva sledeća šansa za otvaranje poglavlja je u junu ili julu na međuvladinoj konferenciji, mada uvek postoji mogućnost da to bude i ranije ukoliko pokažemo napredak.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milutin

    11. decembar 2017 | 20:03

    Srbija mora i hoce u EU. To je buducnost i opstanak Srbije

  • slavica d.

    11. decembar 2017 | 21:57

    Čujte Srbi, inatlije, udostojite se. Šta vam je ikada dala Rusija, osim u vašoj mašti? EU je spas za vas. Ja sam na sigurnom. Pljujte. Meni ne smeta. Pljujete po vama.

  • Srbije u EU

    11. decembar 2017 | 20:01

    BRAVO!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA