≫ 

Vučić potvrdio usred Moskve: Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, ne postoji pritisak pod kojim bismo poklekli

- I ne zaboravite da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja na ni jednom međunarodnom forumu nije glasala protiv Rusije - rekao je predsednik Srbije

  • 61

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će održati najduži sastanak sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom. Razgovaraće se o ekonomskim odnosima, pravima srpskih radnika u Rusiji, povećanju trgovinske razmene. Pre ovog susreta, Vučić je u intervjuu za agenciju Tass rekao da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Vučić uoči najdužeg sastanka sa Putinom: Ceo svet gleda da li ćemo kupiti PVO sistem

- Očekujemo mnogo od razgovora sa predsednikom Putinom. Veoma smo mu zahvalni što on obraća pažnju i vreme (i znamo koliko je on zauzet drugim problemima) našoj maloj zemlji, ali zemlji koja je iskren prijatelj ruskom narodu i ruskoj državi. Mnogo hvala - rekao je predsednik Srbije i dodao.

- Mi smo mala zemlja i samo zahvaljujući predsedniku Putinu Srbija je privukla pažnju. Kada govorimo o Jeljcinovom predsedništvu, sastanci predsednika Jeljcina sa predsednikom Miloševićem bili su veoma retki. Zahvaljujući hrabrosti Jevgenija Primakova, neki na svetu čuli su o situaciji u kojoj je Srbija, ali druge nije bilo briga za to.

Na pitanje da li to znači da Srbija iz zahvalnosti nikada nije podržala sankcije protiv Rusije, Vučić je odgovorio:

- Ovo sam mnogo puta rekao - a ne samo u Beogradu, a ne samo za ruske medije, već za sve druge, da Srbija neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciju. I ne postoji taj pritisak koji bi urodio plodom.

Foto: Tanjug/AP, Tanjug/Zoran Žestić, pixabay

Objasnio je da kada ide na sastanke, kada negde na Zapadu razgovara sa nekim - od dva sata razgovora, sat i 45 minuta priča se o vezama Srbije i Rusije.

- I ne zaboravite da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja na ni jednom međunarodnom forumu nije glasala protiv Rusije, da je Srbija jedina zemlja koja nikada nije uvela nikakve sankcije Rusiji - istakao je predsednik Srbije.

- Svaki drugi put koji bismo izabrali kao smernicu bio bi politički lakši za Srbiju, ali smo izabrali put nezavisne suverene zemlje, vojnog neutralnog, koji želi zadržati svoje prijateljstvo i koji želi da poštuje ne samo tradiciju već i gleda u budućnost. Nije to samo pitanje našeg tradicionalnog odnosa, jer neki ljudi obično žele to tako da zamisle. Ovo je pitanje naših budućih odnosa, a u ovim budućim odnosima vidimo Rusku federaciju kao jednog od ključnih aktera - zaključio je.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tass)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    19. decembar 2017 | 14:18

    Jedini pravi put.Brat je brat.Ubek je košulja bliža od kaputa

  • pinki

    19. decembar 2017 | 15:34

    To je stav svih Srba.

  • Maja

    19. decembar 2017 | 14:59

    Srbija ne sme podleći pritiscima i ni po koju cenu ne sme uvesti sankcije Rusiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA