Brnabić: Nema povećanja plate za one koji su tri sata u učionici, pa roditelji posle deci plaćaju privatne časove

Verovatno da u okviru budžeta fond za plate neće biti veći, samo će na drugi način biti raspodeljen - istakla je predsednica Vlade

  • 29

Zakon o zaposlenima u javnim službama je samo prvi korak u reformi javnog sektora, a status zaposlenih u tom sektoru se neće promeniti od 1. januara. To je izjavila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ana Brnabić obišla radove u KBC "Dragiša Mišović": Hirurgija će dobiti i novu opremu polovinom 2018. (FOTO)

Upitana da li će Zakon biti povučen kao što traže pojedini prosvetni sindikati, ona je rekla da nema ništa neustavno u tom zakonu.

- To je važan zakon za reformu. Treba da se fokusiramo na katalog radnih mesta, matrice na osnovu kojih će se određivati platni razredi koji će omogućiti da najbolji u prosveti i zdravstvu budu nagrađeni - rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je dodala da će biti nastavljeni razgovori sa predstavnicima zaposlenih u prosveti i zdravstvu.

- Što se tiče zaposlenih u javnim preduzećima ona nisu obuhvaćena ovim zakonom i to je jedna od osnovih zamerki sindikata u prosveti - rekla je Brnabić i pojasnila da zaposleni u javnim preduzećima ne mogu biti obuhvaćeni tim zakonom zato što javna preduzeća treba da se takmiče na tržištu, te država ne može da određuje njihove platne razrede.

Kako je objasnila, verovatno da u okviru budžeta fond za plate neće biti veći, samo će na drugi način biti raspodeljen, odnosno, kako je rekla, bolje iskorišćen.

- Tako se više neće pričati o povećanju plate od 10 odsto za sve - i one koji provode 12 sati na poslu i one koji provode tri sata u učionici, a roditelji onda moraju da plaćaju dodatne časove - primetila je Brnabić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale1971

    21. decembar 2017 | 14:52

    Nije tako ljudi,prosvetni radnici su obavezni da budu u školama i preko zimskog i letnjeg raspusta,imaju godišnjeg odmora koliko i svi radni ljudi u Srbiji,a posao s decom je užas koliko su ne discliplinovana i sklona nasilju,a oni uopšte nemaju mehanizam da mogu decu da zauzdaju,pod stresom su svaki dan! Ako ima džabalebaroša u javnom sektoru to su onda opštinski uhlebi koji su na izmišljenim radnim mestima i koje su sve partije dovodile,a niko nije otpušten,!

  • Eeeeej

    21. decembar 2017 | 11:40

    Hoce povecanje plate,ne rade ni jedan vikend ,mesec dana zimi i 3 meseca leti,kakvo crno povecanje.....daj te lekarima da nas bar lece kako treba

  • Zika patika

    21. decembar 2017 | 11:33

    Tako je g.ministarka,nastavnici na casovima samo citaju naslove i kazu nama roditeljima da moramo da radimo sa decom kuci,cemu sluzi ona onda,a da li sam ja spreman posle 15 h rada da radim sa detetom gradivo iz skole,toga nije bilo u moje vreme,ovo su neku novi nastavnici i profesori,imaju tri meseca odmora a ja 15 dana,zato im rezi platu za nerad..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA