Zagrađanin o SPS-u, naprednjacima i vladajućoj koaliciji: Nisam Dačićev čovek iz senke

- Nisam od onih koji smatraju da od njih počinje istorija. Partija ima svoj put - kaže predsednik IO socijalista

  • 3

Novoizabrani predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije Vladan Zagrađanin u intervjuu za "Alo" otkriva svoj odnos sa Ivicom Dačićem i Brankom Ružićem, ali i komentariše funkcionisanje koalicije naprednjaka i socijalista.

TELEGRAF SAZNAJE: Vladan Zagrađanin izabran za predsednika Izvršnog odbora SPS

Jedan od onih zbog kojih je SPS izdao saopštenje i u njemu pitao: "Kome smetaju Zagrađanin, Šainović i Fila?" otvorio je vrata svog kabineta u centrali socijalista gde, kako kažu zaposleni u stranci, ceo dan radi na reformisanju stranačke infrastrukture.

Nakon što je izabran za predsednika IO stranke, otkrio je šta je to prvo što će uraditi.

- Nisam od onih koji smatraju da od njih počinje istorija. Partija ima svoj puls, a iz dosadašnjih 27 godina SPS-a naučili smo lekciju koja glasi: "Poraženi su samo oni koji prestaju da se bore!" Mogu reći da neće sve biti drugačije, ali ću nastojati da mnogo toga bude bolje. Predstoji nam podela posla sa saradnicima, intenziviranje saradnje sa predsednicima odbora i priprema za predstojeće izbore u Beogradu.

Foto: Promo

Zagrađanin je iskreno odgovorio i na pitanje da li će biti teško nadmašiti Branka Ružića.

- SPS je imao čitav niz uspešnih kadrova, kao što ih ima i danas. Branko Ružić je svakako jedan od njih. On je tipičan primer naše partijske škole jer je prošao put od predsednika mladih socijalista do potpredsednika stranke i ministra. Ukoliko uspešno odgovorimo zadacima koji su pred nama, Ružić, ja ili neko treći, to je uspeh i partije i svih nas. Verujem da ću nastaviti da radim svoj posao na najboljim tradicijama SPS-a, ali i da obeležim sebe u obavljanju ove važne funkcije.

Nakon mnogo medijskih spekulisanja o navodnom izlasku Čabarkape sa sednice posle izbora Zagrađanina za predsednika IO stranke, kaže da to i jesu samo to - spekulacije.

- Čabarkapa je vredan i odgovoran socijalista i moj prijatelj. Interpretacija koju su mediji preneli ne odgovara onome što se dešavalo na sednici. Živi ljudi imaju potrebu da ulaze i izlaze sa sednice. Predsednik Dačić se našalio na tu temu i prozvao ga da proveri njegovo prisustvo, pri čemu se on uredno javio i podigao ruku, a mediji su to interpretirali drugačije.

I to nije jedina spekulacija. Mediji su, takođe, preneli da Zagrađanina gura Dačić jer su, navodno, kumovi.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Predsednik Ivica Dačić i ja se poznajemo vrlo dugo i vrlo dobro. Bliskost, saradnja, druženje i poverenje mogu biti ovekovečeni na različite načine, kao što postoje brojni pokušaji etiketiranja našeg prijateljstva. Naš odnos je mnogo bliži i mnogo sadržajniji od bilo kakvih institucionalnih aranžmana i društvenih etiketa. Da upotrebim jedan primer - ne možete da igrate centarfora u Zvezdi ili Partizanu jer vam je trener kum, a da vi pritom jedva hodate.

Izneo je i svoju viziju SPS-a za četiri godine.

- Za četiri godine SPS vidim kao dobro organizovanu, jaku i uspešnu partiju koja je poznata i prepoznata po uspešnim kadrovima, novoj energiji, lepim i pametnim ženama i mladima kojima se otvaraju vrata u budućnosti.

S obzirom na to da je i Dačićev i Ružićev veliki prijatelj, Zagrađaninu je postavljeno pitanje čiji je on, zapravo, čovek.

- Ja sam, pre svega, čovek partije. Kao predsednik Izvršnog odbora izabran sam na predlog predsednika Dačića i svojih partijskih saboraca. Branko Ružić je moj veliki prijatelj. A Ivica Dačić je, pored svega što sam naveo, prvenstveno i moj predsednik.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Mnogi ga nazivaju i čovekom iz senke.

- Možda je ispravnije reći da ne volim da se eksponiram. Više sam političar-operativac nego političar za medije. Takva je i priroda funkcije koju obavljam. Ovaj poziv neizostavno podrazumeva i prisustvo u javnosti, ali sa merom i tek kada ima povoda i kada ima šta da se kaže. Druga je stvar kako me neko percipira. Senke ne vidim, ali gledam "Senke nad Balkanom".

Iako se u javnosti podigla velika halabuka oko izbora Nikole Šainovića u Predsedništvo SPS-a, Zagrađanin kaže da je na sednici GO on dobio gromoglasan aplauz.

- Nikola Šainović je istaknuti socijalista, bio je predsednik Vlade Srbije i dostojanstveno je branio Srbiju u Hagu. Pretpostavljam da je to privuklo medijsku pažnju, ali na sednici GO izazvalo je grlomoglasni aplauz, i to ne samo njegov izbor, već celokupna lista koju je pročitao predsednik Dačić. I mogu vam reći da dugo u stranci i na sednicama GO nisu bili tako pozitivna atmosfera i duh drugarstva, podrške i kolegijalnosti koji smo svi bili malo zapostavili. Prelep je osećaj te sloge i poštovanja koje imamo.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prokomentarisao je i saradnju sa SNS-om.

- Mislim da je ta saradnja bolja nego što mnogi misle i bolja nego što bi opozicija želela. Uspostavljeni su odnosi visokog poverenja između naših predsednika. Navešću samo dva primera koji to ilustruju. Prvi primer - nakon poslednjih parlamentarnih izbora pozvani smo da učestvujemo u Vladi, iako je postojala i većina bez nas. Drugi primer - podržali smo zajedničkog kandidata za predsednika Republike, iako uvek imamo svog kandidata. Zar to nisu dovoljno veliki i dovoljno upečatljivi primeri koji ilustruju našu veoma uspešnu saradnju i izgrađene odnose poverenja?

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Zagrađanin osvrnuo na beogradske izbore i odgovorio da li očekuje veliki broj socijalista na funkcijama nakon izbora?

- Svaka partija, prirodno, teži što većem broju glasova i što većem doprinosu pobedi svoje partije ili svoje koalicije na izborima. Saglasno tome, neminovno, proizlazi i adekvatna raspodela mandata i resora.

Novom predsedniku IO SPS-a nije bio problem da odgovori ni na lična pitanja, pa je tako otkrio koju pesmu naručuje u kafani, kao i da li se zbog nečega kaje  u životu.

- Kada je dobro društvo i atmosfera, uglavnom naručujem pesme "Ja nikad u životu pijanac nisam bio" ili "Dao bio ovo malo života". A što se kajanja tiče, svaki osećajan čovek je u životu imao trenutke za koje misli da je mogao drugačije da ih ispuni. Važno je gledati u budućnost, a ne u prošlost.

Ništa manje zanimljiv odgovor nije bio na pitanje da li će sa funkcije predsednika IO kolege oslovljavati sa "druže" ili "gospodine"?

- Kao socijalista i levičar, u partiji se obraćam sa "drugarice i drugovi", a potreba u društvu i institucijama zahteva obraćanje i sa "gospodine" ili "gospođo". Ali citiraću predsednika: dok smo bili drugovi i drugarice, živeli smo kao gospoda, složićete se sa mnom.

Daljinac

(Telegraf.rs/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusan

    24. decembar 2017 | 13:51

    da je srece pa da sps nikada ne prodje cenzus.

  • Doktor

    24. decembar 2017 | 13:22

    Ovaj covek je pre svega ljudska gromada i sreca da je castan i posten i u sluzbi naroda!

  • nebojsa grbovic

    24. decembar 2017 | 14:23

    Sve pohvale za Gospodina Zagradjanina izuzetno pametan i prrspektivan covek,samo napred Vladane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA