Nela Kuburović: Ustav mora da se menja

Takođe, izmenama Ustava, biće predviđen potpuno novi sastav Visokog saveta sudstva (VS S)

  • 8

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da će iz Ustava Srbije biti izbrisana odredba po kojoj se sada sudije i tužioci u prvom mandatu biraju na tri godine, da će Ustav propisati razloge za njihovo razrešenje, te da o izboru nosilaca pravosudnih funkcija više neće odlučivati izvršna i zakonodavna vlast.

Kuburović: Ceremonija zatvaranja Haga, kao i njegov rad, pokazali da je to bio sud samo za Srbe

U intervjuu za Tanjug Kuburović, govoreći o ustavnim izmenama u oblasti pravosuđa na kojima se radi, kao glavnu novinu najavljuje upravo više neće biti izbora na tri godine, a to objašnjava tvrdnjom da takvo rešenje ne može da obezbedi sudijama i zamenicima tužilaca dovoljno nezavisnosti.

- Pretpostavljam da će i Narodna skupština i Vlada Srbije biti isključene iz procesa izbora nosilaca pravosudnih funkcija. Vlada, kada je reč o predlaganju tužilaca, a Narodna skupština kada je reč o izboru sudija i zamenika tužilaca i tužilaca - navodi ministarka.

Takođe, izmenama Ustava, biće predviđen potpuno novi sastav Visokog saveta sudstva (VS S) i Državnog veća tužilaca (DVT), tako da predstavnik Narodne skupštine više neće biti jedan od članova oba tela, koja sada broje po 11 članova, dodala je Kuburović.

Foto: Tanjug/Dagan Kujundžić

Kaže, međutim, da su još sporna neka pitanja, poput onog koja je većina potrebna za izbor budućih članova VS S i DVT i koliko članova treba da imaju ta tela.

- Takođe, kako sam najavljivala tokom cele godine, budući Ustav treba da precizira razloge za razrešenje sudija i tužilaca, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe i čestog menjanja zakona, što, na neki način ostavlja nepredvidljviost u tom delu. Smatramo da Ustav treba da propiše sve razloge za razrešenje i sudija i tužilaca - kaže ministarka pravde.

Ona je podsetila da je od maja ove godine vođena javna rasprava o mogućim rešenjima za ustavne promene, te da je sada u toku izrada nacrta.

Kuburović najavljuje da će bivši član Venecijanske komisije (VK) Džejms Hamilton oko 10. januara doći u Srbiju i zajedno sa predstavnicima Ministarstva pravde razmotriti sve odredbe koje su pripremljene, nakon čega će nacrt biti dostavljen VK na mišljenje i biće objavljen radi javne rasprave u našoj zemlji.

Foto: Profimedia/Caia Image

Ministarka je ukazala da će nakon promena Ustava uslediti donošenje novih zakona o sudijama i javnom tužilaštvu, kao i izmene Zakona o Pravosudnoj akademiji, kojima će biti potpuno regulisan postupak izbora sudija i tužilaca, kao i položaj Akademije u pravosudnom sistemu.

Govoreći o pravilnicima za prvi izbor sudija i zamenika tužilaca koji su u proteklom periodu osporeni pred Ustvnim sudom, ona je podsetila da je DVT nakon pokretanja inicijative za ocenu ustavnosti pravilnika, u kratkom roku izmenio pravilnik u skladu sa primedbama iz odluke Ustavnog suda o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti, te da je nakon toga postupak za izbor zamenika tužilaca, koji je bio stopiran, ponovo pokrenut.

- Sada imamo situaciju da je Ustavni sud osporio i Pravilnik VS S i doneo privremenu meru kojom se sprečava okončavanje započetih konkursa za izbor sudija. Verujem da ćemo tokom januara raditi na tome kako bi se što pre stekli uslovi za izbor sudija, s obzirom da je veliki broj upražnjenih sudijskih mesta naročito u osnovnim i višim sudovima - navela je Kuburović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stena

    1. januar 2018 | 12:16

    Kako lepa devojka...svaka cast...vrh

  • Bulidža

    1. januar 2018 | 11:49

    Ako kaže Nela, onda jr to tako.

  • xxdet

    1. januar 2018 | 18:12

    Narod u Srbiji mora da zna da je pitanje statusa Pravosudne akademije u sistemu pravosudja vestacki gurano od strane EU, kojom se pokusava izmestiti sudska vlast iz sudova u ruke pojedinaca koji su inace kadrovi podobni za rad protiv ove zemlje. Ista pokusava da preuzme kompletno kadriranje i imenovanje sudija i na taj nacin stvara kontrolu koju Srbija nece vrsiti. Na taj nacin bi se spolja vrsio pritisak na svaku rodoljubivu vlast koja bi radila u interesu Srbije u buducnosti. Sudska vlast mora ostati u sudovima, pravosudna akademija moze jedino vrsiti obuke bez vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA