"Dabogda živo meso od njega otpadalo" i ostale Amfilohijeve "mudre misli": Kako se "pukovnik Risto Sotona" trudi da zasluži pogrdne nadimke koje su mu nadenuli (VIDEO) (FOTO)

Njegova obaveza je da "čuva, brani i održava u narodu pravoslavnu veru, suzbijajući svaku radnju koja je protivna pravoslavnom učenju i štetna po interese Srpske pravoslavne crkve". Više se i ne postavlja pitanje da li mitropolit Amfilohije Radović u svojim istupima radi sve suprotno ovom kanonu SPC

  • 17

Dabogda živo meso od njega otpadalo. Ne, ovo nije rečenica, koju je izgovorila neka nadrilekarka ili žena koja se bavi "vradžbinama" u najzaostalim balkanskim zabitima proklinjući svog smrtnog neprijatelja. Izgovorio ju je čovek koji poseduje najviše teološko i filozofsko obrazovanje i kome je u amanet stavljeno, shodno Ustavu Srpske pravoslavne crkve, da "uči i prosvećuje sveštenstvo i narod u eparhiji rečima, delima i pastirskim po slanicama". Pogađate, reč je o mitropolitu Amfilohiju (Ristu) Radoviću.

On je živom Vučiću dva puta držao opelo: Selaković o izjavi mitropolita Amfilohija

Nije napad na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova, prvi verbalni delikt ovog narodnog "pastira", koji je obavezan da "čuva, brani i održava u narodu pravoslavnu veru, suzbijajući svaku radnju koja je protivna pravoslavnom učenju i štetna po interese Srpske pravoslavne crkve".

U njegovom bogatom opusu su i izjave da su Srpkinje postale majke "čedomorke".

- One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji - rekao je mitropolit, drugi je po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC .

Amfilohije je nazvao Paradu ponosa "paradom srama i moralnog smrada", a premijerku Srbije Anu Brnabić, inače deklarisanu kao pripadnicu gej populacije, nazvao "antirotkinjom".

U sličnom tonu je objasnio letošnje poplave u Evropi. Amfilohije je tada izjavio da je nepogoda koja je odnela više od 50 života zapravo "božja kazna i poziv na pokajanje zbog slavljenja pobede austrijske predstavnice i transeksualke Končite Vurst na Evrosongu".

- Ja ne znam ni kako se ona zove. Ta nesrećnica, taj nesrećnik afirmiše se kao Isus i time propagira razaranje ljudske prirode - rekao je Amfilohije, koji je homoseksualce poistovetio sa pedofilima

Svojevremeno je izjavio i da oseća grižu savesti jer, po nagovoru iz Crkve, nije otišao u Hag da svedoči u korist Slobodana Miloševića. Za to se javno izvinio na sahrani njegovog brata.

Otvoreno je napadao muslimane. U avgustu 2014. godine je rekao da su "lažni ljudi", te da je "duhovna smrt" koju su širili po Crnoj Gori strašnija od ubijanja.

On je "bacio kletvu" na crnogorsko rukovodstvo nakon odluke da uvedu sankcije Rusiji.

Prilikom predstavljanja knjige "Vratiti se Rusiji" Leonida Rešetnjikova, rekao je:

- Ko ne bio veran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3.000 puta od mene. To je ono što je ostavio Sveti Petar Cetinjski svojim Crnogorcima, pa bi bilo dobro da i sadašnji predsednik Vlade Crne Gore pročita ove reči u trenutku kada po prvi put u istoriji zavodi sankcije Rusiji - besedio je Amfilohije.

Posle potpisivanja Briselskog sporazuma, maja 2013, organizovan je protest na beogradskom Trgu Republike na kojem je Amfilohije održao moleban za Kosovo i Metohiju, rekavši: Molimo se za upokojenje vlade i Skupštine i da im se oprosti svaki greh.

Svojim rečima je ubadao poput mača i na opelu ubijenom premijeru Srbije Zoranu Ðinđiću u Hramu Svetog Save.

- Ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previđa večnu istinu da ko se mača maši - od mača će i poginuti - rekao je između ostalog.

Nevešto je kasnije pokušao da objasni da ta rečenica nije bila upućena Ðinđiću, već njegovim ubicama.

Foto: ATA Images

Nije mu bilo strano ni da uporedi Crnogorce sa volovima i kozama, rekavši da ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori.

- Po čemu ste Crnogorci? Po tome što ste rođeni u Crnoj Gori? Pa i volovi i koze se rađaju u Crnoj Gori, ali nisu Crnogorci i Crnogorke. Jesu crnogorski volovi i crnogorske koze, ali nisu Crnogorci i Crnogorke koji su celivali i celivaju mošti Svetog Petra Cetinjskog i ikonu Majke Božije, pokroviteljke ovoga grada - rekao je mitropolit zadužen za ovu državu.

U leto 2005. godine Amfilohije je organizovao akciju kojom je na vrh planine Rumije helikopterom podgoričkog garnizona postavljena metalna crkva. U govoru koji je održao kasnije, rekao je između ostalog:

Ko sruši taj hram, Bog ga srušio - i njega i njegovo potomstvo, i časni krst mu sudio, a u pismu tadašnjem crnogorskom premijeru Igoru Lukšiću, naveo je da će ako budu rušene crkve, biti rušene i džamije i da će doći do krvoprolića.

Teško da možemo nabrojati sve "mudre i duhovne" misli ovog crkvenog pastira koji je "svojim uglednim životom i predanim radom na dobro Crkve i naroda stekao opšte uvaženje i pokazao sposobnost za položaj Arhijereja".

Foto: spc.rs

Svi ovi citati njegovih govora, kao i oni preuzeti iz Ustava SPC pokazuju duboku koliziju i nesaglasje koja se ne može sakriti iza crne mantije i sede brade.

Iako smo definisani kao sekularna država, svima je jasno da Srpska pravoslavna crkva ima ogroman uticaj na naše društvo. Baš zbog toga se ne sme da taj uticaj zloupotrebljava i širi otrov među narodom, kome je više nego ikad potrebna obnova nacionalnog i narodnog identiteta posle decenija poraza i razdora.

Niko ovde ne tvrdi da su Amfilohijeve reči stav SPC, ali je i očigledno da nema za sada ni ograde od njih.

Odavno je jasno da njegove stavove zdušno podržavaju desničari u Srbiji, čime on zadržava politički uticaj. Tome u prilog ide i podrška od Narodne stranke Vuka Jeremića, kao i Dveri Boška Obradovića, koji su na tviteru aminovali Amfilohijeve reči upućene Vučiću.

S druge strane, žestoki protivnici Vučićeve vlasti, poput Demokratske stranke su osudili istup mitropolita crnogorsko-primorskog.

To na još jedan način pokazuje, kako se on na perfidan način služi razlikama u srpskom društvu i dnevno-političke podele zloupotrebljava da uputi otrovne strelice.

Te otrovne strele upućene su i ka njemu. Nazivaju ga "Risto Sotona" ili "Pukovnik Amfilohije".

Međutim, svojim delima, a pre svega rečima, on kao da se trudi da opravda ove pogrdne nazive.

Umesto da ostane upamćen u narodu kao neko ko radi na obnovi stotine razrušenih i napuštenih manastira, hramova i grobalja, on gotovo ne skriva nameru da se sa Cetinja preseli u Patrijaršijski dvor u Beogradu i u sebi objedini titulu vrhovnog nosioca duhovne i svetovne vlasti i kontrolora morala svakolikog Srpstva.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јелена је

    9. januar 2018 | 15:19

    Свака му је к'а у Његоша...

  • Kондор

    9. januar 2018 | 15:04

    Митрополит Амфилохије не прича ово узалуд,он зна да ако се овакав тренд срба и српског народа настави,да ће мо нестати

  • BOZA ZEMUNAC

    9. januar 2018 | 15:12

    Podrška za Amfilohija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA